Girls' Day

Sandra Wasseur (Oracle): “Girls’ Day is echt nodig om meisjes te inspireren”

Als er iemand voor vrouwen in tech op de barricade staat, dan is het Sandra Wasseur wel. Als ze bij softwarebedrijf Oracle niet bezig is met de marketing binnen Noord-, Oost- en West-Europa voor ruim 40 landen, dan leidt ze het Oracle Women Leadership Team (OWL) voor Nederland. Ook helpt ze met het organiseren van Girls’ Day: hét jaarlijkse event waarbij jonge meiden langskomen bij het bedrijf om te zien dat beroepen in de wetenschap, wiskunde, technologie of techniek heel erg leuk zijn. 

Feministe

Sandra’s interview namen we af rond Women’s Day: een drukke periode voor haar, want met haar rol binnen het Oracle Women Leadership Team (waarvan er 113 communities zijn over de hele wereld) is er veel te doen rondom deze dag. “ Ik zit al 17 jaar bij Oracle en nu een jaar of 6 bij OWL. Dat doe ik omdat ik veel met het onderwerp heb. Ik ben een feministe. Niemand zegt het meer, het wordt zelfs als negatief gezien, maar ik geloof dat de vrouwenemancipatie niet voltooid is en ik probeer vrouwen te helpen. Bijvoorbeeld door ze de spelregels te leren en te helpen zich te ontwikkelen.”

Dat komt niet helemaal uit de lucht vallen bij Sandra. “Vanaf mijn 17e las ik Opzij. Mannen hebben mij in mijn carrière veel geholpen, maar tegelijkertijd maak je, als je nog jong en bescheiden bent, ook minder plezierige momenten mee als vrouw zijnde. Ik ben blij dat die atmosfeer nu is omgeslagen en iedereen begrijpt dat zoiets een probleem is. Ik ben nog van de generatie: ‘Ach, dat hoort erbij’, maar ik ben erg blij dat jonge vrouwen dat niet meer hoeven te slikken. Toch gebeurt het in de werkelijkheid nog steeds.”

Sandra strijdt voor een rechtvaardige verdeling tussen mannen en vrouwen. “Ik wil graag zien dat vrouwen op hetzelfde niveau werken als mannen, maar de werkelijkheid is dat we daar ver van zijn. Zeker in bepaalde branches. Ik probeer met OWL een bijdrage te leveren om bijvoorbeeld meer vrouwen aan boord te krijgen. We werken samen met Women in Tech, we zorgen dat er vrouwen spreken op evenementen, dat ze worden geholpen in hoe ze zich kunnen verbeteren. En daarnaast voorzien we mannen bij Oracle actief van informatie om te laten zien hoe zij bij kunnen dragen aan gelijkwaardigheid op de werkvloer. Het is belangrijk dat zij weten dat ze een actieve bijdrage kunnen leveren en wat het belang van gedrag daarbij is.”

Cultuurverandering

Gelukkig is dit onderwerp steeds meer zichtbaar: Een voorbeeld: “bij 10 eisen in een vacature denken vrouwen dat ze beter niet kunnen solliciteren, als ze er aan één of twee niet voldoen. Mannen denken in zo’n geval: oh dat kan ik, even een brief schrijven.” Sandra wil mannen laten zien dat er andere woorden gebruikt kunnen worden en ze meegeven hoe ze echt neutraal vergelijken in een sollicitatiegesprek. Vrouwen positioneren zich veel voorzichtiger en vaak bescheidener: daar moeten mannen zich bewust van zijn. Iedereen heeft onbewuste vooroordelen, dat is iets natuurlijks wat je hersenen doen. Een korte connectie in het brein maakt het dagelijks leven makkelijker.” Het is alleen niet handig dat het voor vooroordelen zorgt.

OWL wil graag een cultuurverandering bereiken en dat doet het onder andere door mensen bewust te maken van waar vrouwen in het dagelijks leven last van hebben en hoe ze reageren. “Onderzoek wijst het ook uit: mannen worden beoordeeld op hun potentieel, vrouwen op wat ze gedaan hebben. Als een vrouw moeder wordt, verwachten collega’s dat ze zich op het gezin gaat concentreren: bij mannen denken mensen daar niet aan.” Er valt dus nog veel winst te behalen. Sandra draagt hier aan bij door bij alle nieuwe medewerkers een presentatie te geven. Maar tegelijkertijd is er ook een ander doel: zorgen dat er straks een goede poule van vrouwen is om uit te kiezen wanneer er banen open staan. En daar moet je al vroeg actief in investeren.

Girls’ day

“Als je meer vrouwen wil in technische beroepen, want daar is een tekort aan, dan moet je daar al vroeg mee aan de slag. Wij hebben 30 procent vrouwen bij Oracle, flink meer dan het gemiddelde in de IT-industrie, maar de helft van de samenleving is vrouw. Heel vroeg kiezen kinderen al een richting en daarbij gaan veel jongens voor STEM-opleidingen. Dat zijn opleidingen binnen de domeinen ‘Science, Technology, Engineering & Mathematics’. We willen meisjes graag beïnvloeden om vaker voor een STEM-opleiding te kiezen. Zo stromen er meer meer meiden door in die vakgebieden.” Het uiteindelijke doel? Een betere man/vrouw-verhouding op technische werkvloeren creëren. 

Sandra vindt Girls’ Day daarom een fantastisch initiatief. Na een paar corona-edities kunnen meiden eindelijk weer een kijkje nemen op de echte werkvloer, en zich daar laten inspireren. Sandra: “Onze Girls’ Day is op twee locaties: in onze kantoren in Utrecht en Amsterdam. We gaan dan in op wat ‘technisch’ betekent en welke beroepskeuzes er zijn. Er komen meisjes van tussen de 10 en 15 jaar oud langs. We willen ze vooral meegeven dat ze beter zijn en meer kunnen dan ze denken. Er werd ze een keer gevraagd wie er goed was in wiskunde. Twee meisjes staken hun hand op. Toen vroegen we: wie staat er voldoende voor wiskunde? Alle meisjes, zo bleek. Bij jongens gaat zoiets nogal eens heel anders. Daar zou sneller worden gedacht: ik sta een voldoende, dus ik ben goed in wiskunde.”

Girls’ Day is er om meisjes te laten zien dat ze veel meer kunnen dan ze denken en hoe leuk de beroepen zijn. “We laten zien dat er leuke vrouwen zijn die dit doen en kunnen. Dat doen we onder andere door speels om te gaan met het bouwen van dashboards, maar ook door bijvoorbeeld een escape room en een programmeergedeelte. Door te laten zien dat het leuk is en dat de meiden er zelf dingen mee kunnen, hopen we dat ze die STEM-richting kiezen. We laten ze daarom graag het kantoor zien, die dynamiek van hoe leuk het is in de IT.”

Oracle Academy

Een andere manier om jonge mensen te helpen, is de Oracle Academy. Deze opleidingstak van Oracle werkt nauw met onderwijsinstellingen om studenten gratis toegang te geven tot bepaalde IT opleidingen en IT hulpmiddelen. Denk aan het werken met:

  • Java;
  • projectmanagement;
  • database (design);
  • en het inzetten van Oracle’s Cloud Infrastructure.

Voor het secundaire onderwijs zijn met name Oracle’s workshops interessant. Leerlingen kunnen zo leren programmeren met Alice, Greenfoot en de Finch Robot. In de STEM Science-workshop leren ze over Einstein’s relativiteitstheorie.

Super mooie initiatieven, en niet eens per se om alle scholieren en studenten aan Oracle te binden. “Het is in ieder geval om een maatschappelijke bijdrage te leveren, anderen op weg te helpen. En ik zou het natuurlijk heel leuk vinden als één van die meisjes uiteindelijk bij Oracle zou gaan werken.” Wie weet wat ervan komt!

Girls’ Day vindt dit jaar plaats op 30 maart. Ook Oracle neemt een club scholieren mee naar de coolste innovaties binnen hun bedrijf. Ben jij ook benieuwd hoe dat eruit ziet? – Je checkt de live verslaglegging ervan op @techgirlnl (Instagram en TikTok) See you there!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.