Samsung HW-950 – Een dikke balk voor dik geluid

Het was even spannend toen de Samsung HW-950 werd gebracht, want deze 9 kilo wegende kolos kan niet zomaar op een simpel plankje aan de muur worden gelegd. Voor mijn televisie betekent dit dat ik geen ondertiteling meer kan lezen en de enige andere optie was een plaatsing vóór mijn gameconsoles in mijn tv-meubel. Dat paste met zijn 1,23 meter lengte nét aan, waardoor ik de Samsung HW-950 eens goed kon gaan testen.

Ja, het is echt een flink ding. Hij is niet alleen lang, maar ook nog 8 cm hoog en 13,6 cm diep. Het is echt een balk die je ergens kwijt moet kunnen in je huiskamer. Hij is ook nog zwart, waardoor hij vooral in een wit interieur heel aanwezig is. Ik had er bij mijn grijze kastje geen last van, maar wat kan helpen is dat ik daar normaal dus drie zwarte gameconsoles heb staan, die samen ook al een redelijk zwart gat vormen.

Een betere prijs

Samsung HW-950 is al een tijd op de markt, maar dat is juist wel een voordeel. Hij was namelijk eigenlijk 1.499 euro en dat is nu al gezakt naar een prettige 899 euro. Daarvoor krijg je een heleboel apparatuur en een heleboel geluid. Naast de grote balk die je onder je televisie zet/legt/hangt, heb je een woofer en twee zijspeakers.

Die extra apparatuur wordt via Bluetooth aangesloten, waardoor ze voor mijn gevoel wel wat vertraging in het geluid opleveren. Maar, zolang je gewoon op je bank zit en niet met je oor in de box hangt, heb je daar geen last van.

HW-N950 is niet alleen indrukwekkend door zijn vorm: hij heeft Dolby Atmos waarmee hij in het water ploffende orka’s kan laten klinken alsof ze op je bank ploffen. Het kan zo hard, dat je waarschijnlijk klachten van de buren van je overburen krijgt als je die volumeknop ook zo hard aanzet. Daarover gesproken: de afstandsbediening van het apparaat is een handig, handzaam ding.

Gemakkelijk aangesloten

Hij heeft knoppen die je omhoog en omlaag kunt duwen om het volume omhoog en omlaag te doen, een ronde knop om menu’s te bedienen en natuurlijk nog wat losse knoppen, zoals een aanknop, een sourceknop, een Bluebooth-knop enzovoort. Je hebt hem ook in een mum van tijd aan.

Om optimaal van die Dolby Atmos te genieten, moet je wel zorgen dat je iets kunt kijken wat hiervan gebruikmaakt. Er zijn een heleboel Blu-rays die het ondersteunen, en de Xbox One bijvoorbeeld ook. Dan hoor je pas echt wat het apparaat kan, dankzij die zijboxen die het geluid laten klinken alsof je ergens middenin zit.

Wat ook helpt, is dat die soundbar niet gewoon een speaker is: er zitten zes midrange-woofers in, drie tweeters en aan elke kant een schuine speaker met nog twee speakers die het geluid omhoog laten gaan. Alles om maar te zorgen dat je hele ruimte wordt gevuld met geluid.

Geen plafond nodig

Het idee is dat het geluid tegen je plafond kaatst, maar dat heb ik niet goed kunnen testen: zoals je ziet aan mijn opstelling, botst het geluid tegen de bovenkant van mijn televisiekastje aan. Alsnog is het geluid overweldigend hard en van topkwaliteit, dus ik had het plafond daar niet eens voor nodig.

Wat ik wel wat onhandig vond, was het instellen van de speakers. Je hebt namelijk niet dat je een menuutje van de soundbar ziet op je televisie. Je doet het allemaal met een paar letters die verschijnen onder het ‘rooster’ van de balk. Dat is lastig, omdat het weergeven van geluid er grappig genoeg visueel altijd net even duidelijker uitziet. Nu doe je dat allemaal direct op het apparaat met die afstandsbediening die niet een extreem groot aantal knoppen heeft, dus dat is wel even zoeken.

Wat wel handig is, dat is dat je deze soundbar ook kunt gebruiken als extreem uit de kluiten gewassen Bluetooth-speaker. Heel fijn, want zo kun je zonder dat je televisiescherm aanstaat genieten van geweldig geluid van wat er op je telefoon staat. Dankzij de medewerking van Harman Kardon is deze soundbar zeer geschikt voor muziek afspelen. Dankzij de woofer klinkt bijvoorbeeld hiphop (of Beyonce’s Homecoming) erg lekker.

Alsof je in de bios zit

Maar, het liefst gebruik je deze soundbar in combinatie met je televisie, waarbij je met popcorn op de bank kunt zitten en het gevoel hebt dat je in een privébioscoop zit. Zoals ik al zei: zo’n orka die in het water ploft, komt keihard binnen.

Het kletterende water is zo realistisch, dat je er mogelijk een keertje extra door naar de wc moet. Het is prachtig en als je de zijboxjes goed kunt neerzetten, zodat ze het geluid zo drempelloos mogelijk naar je oor kunnen zenden, dan heb je hier een heel mooie geluidservaring door.

Vind je de N950 te duur, dan kun je ook kiezen voor het kleinere zusje N850. Dat is hetzelfde apparaat, maar dan zonder de twee zijspeakers. Die kost je 599 euro.

Ontwerp
6.5
Geluid
9
Makkelijk aan te sluiten
9
Prijs/kwaliteit
8.5
8.3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.