Samsung Galaxy Tab S4

Samsung Galaxy Tab S4: review door een designer en illustrator

De Samsung Tab S4 kwam op de markt als een veelbelovende 2-in-1 tablet, met specs die vergelijkbaar zijn met die van de iPad Pro. Is deze high-end tablet dan ook geschikt voor professionele designers? Ik, Jessica (hoi, aangenaam!) ben vormgever en illustrator en testte de Tab S4!

De cijfertjes en specs van de Samsung Galaxy Tab S4
10,5 inch scherm
64GB opslag én uitbreidbaar met microSD
4GB RAM
Octacore processor
2560 x 1600 pixels
S Pen stylus (met 4096 drukpunten)
Prijs: €699,-

tablets

Look & feel

De tablet is zwart en voelt stevig aan. De grootte is fijn, niet te klein, maar ook zeker niet te groot zodat je de tablet nog steeds overal mee naartoe kan nemen. Het scherm is ook lekker groot, vanwege de dunne randen. Omdat ik gewend ben aan mijn iPad, was ik even compleet in de war dat deze tablet geen grote home button aan de onderkant heeft. Er zitten echter twee knoppen aan de zijkant: één voor aan en uit en één voor volume. Ik vind deze tablet wat aan de zware kant voelen, wat ‘m dan weer iets minder portable maakt. Ook is de achterkant van glas, wat een nadeel kan zijn mocht je de tablet ooit laten vallen.

vrouw met tablet

Tekenen op de Samsung Galaxy Tab S4

Zoals eerder genoemd ben ik designer en illustrator. Uiteraard gebruik ik voor m’n designwerk vrijwel altijd een PC in combinatie met Adobe-programma’s, maar voor digitale, handgetekende illustraties gebruik ik mijn iPad, Apple Pencil en de app Procreate. Omdat deze Tab S4 – in tegenstelling tot Apple – wél een pen standaard meelevert, was ik benieuwd of deze ook kan concurreren met mijn iPad en Pencil combinatie.

Als vormgever ben je meestal op zoek naar twee dingen in je elektronische hulpmiddelen: een mooi scherm en de mogelijkheid om zo ‘echt’ mogelijk te kunnen tekenen. Met dat scherm zit het wel goed kan ik je verklappen. Het OLED scherm van de S4 is scherp, kleurrijk en bevat veel contrast. Hij heeft zelfs nog wat meer pixels dan mijn iPad!

MobileMobile

Toen ging ik eens spelen met de stylus van Samsung. Standaard zit er een teken app op die PENUP heet, maar ik installeerde ook Adobe Draw om uit te proberen. Helaas is mijn geliefde Procreate niet beschikbaar voor Android, wat voor mij als illustrator een behoorlijk nadeel vormt. De apps die ik namelijk heb uitgeprobeerd op de S4 hebben lang niet zo veel brushes, texturen, diktes en andere mogelijkheden als Procreate aanbiedt.

tekenen op Samsung Galaxy Tab S4

Goed, toch maar eens uitproberen die pen. In de teken app PENUP heb ik even wat geschreven en geschetst, maar ik kwam er al snel achter dat deze app meer bedoeld is voor fun dan voor professioneel gebruik. In Adobe Draw kwamen er meer keuze opties en brushes tevoorschijn. Wat me opviel is dat de dunne punt ervoor zorgt dat je erg nauwkeurig kunt bepalen waar je lijn begint en eindigt, fijn!

Echter kun je door diezelfde dunne punt niet je pen in een schuine positie gebruiken. Ook viel mij op dat er wat meer tijdspanne zit tussen het moment waarop ik begon met tekenen en het moment dat de lijn die ik trok op het scherm kwam te staan dan ik gewend ben. Tijdens het browsen en algemeen gebruik van de tablet werkt de pen overigens heel fijn: snel en nauwkeurig.

TechGirl tablet

Conclusie: Samsung Galaxy Tab S4 & S Pen Stylus versus Apple iPad & Pencil

De conclusie hangt erg af van wat je precies zoekt in een tablet. Ik als illustrator vind de Apple Pencil veel fijner werken: de pen heeft een grotere dynamiek in drukpunten (hoe harder je drukt, hoe dikker de lijn) en de iPad reageert sneller op wat je tekent. Daar komt ook nog eens bij dat er meer professionele teken- en design apps zijn voor iOS dan voor Android. Voor mijn illustratiewerkzaamheden ga ik mijn iPad dus niet vervangen voor de S4.

Toch vind ik het scherm van de Samsung Galaxy Tab S4 erg mooi en fijn werken. Browsen en meerdere apps tegelijk werken gaat erg soepel op deze tablet. Ben je dus op zoek naar een tablet waar je echt mee kan werken mét goed scherm én handige pen waar je prima notities of snelle conceptschetsen mee kan maken? Dan zou ik de S4 zeker in overweging nemen.

7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.