Zit je op je werk niet helemaal op je plek? Baal je als er externe bureaus worden ingeschakeld precies op het moment dat je eindelijk creatief kon gaan doen? Dan is het verhaal van TechGirl van de Week Rosanne van Staalduinen zeker een fantastische inspiratiebron. Ze heeft zichzelf WordPress meester gemaakt en wist er zelfs een goedlopend bedrijf (Buro Staal) van te maken: “Toen ik niet meer naar verjaardagen of de sportschool ging, omdat ik naast mijn baan te veel met mijn WordPress-bedrijf bezig was, hakte ik de knoop door.”

Rosanne studeerde geschiedenis met een master in media en journalistiek. Ze plakte er nog een communicatie-opleiding aan vast en ging het bedrijfsleven in. Echter miste ze door alle administratieve handelingen en het inschakelen van andere bureaus voor de creatieve delen enorm de praktijk en het creëren. Ze wilde iets vanuit huis gaan doen en kwam toen uit bij een thuisstudie tot webdesigner. “Het is inmiddels zeven jaar geleden dat ik mijn opleiding tot webdesigner begon. Internet was toen nog niet wat het nu is en ik zag daar wel toekomst in. Sowieso dat je dat als meisje dan kunt, vond ik gaaf. Maar net als met autorijden is het niet de opleiding maar de praktijk waarin je het echt leert, dus toen ik aan de slag ging na mijn opleiding leerde ik pas echt hoe je een website moet bouwen. Toen ik de wereld van content management systemen ontdekte, ging ik trainingen volgen, YouTube-tutorials kijken en artikelen lezen over alles wat er bij het bouwen van een website komt kijken. Niet alleen de techniek, maar ook copywriting en manieren om een website te verkopen.”

Buro Staal

Nu ze haar eigen bedrijf heeft, maakt ze nog steeds tijd voor training. “Ik ben in 2011 mijn bedrijf begonnen in websites, maar in januari 2014 ben ik dat fulltime gaan doen. Tot 2016 was dat alleen en nu ben ik met mijn compagnon Annemiek een V.O.F. begonnen. Zij is de grafisch vormgever die bijvoorbeeld huisstijlen en logo’s kan ontwikkelen, terwijl ik vooral bezig ben met de websites en online activiteiten van onze klanten. Ik ben ongeveer de helft van de tijd aan het bouwen en de andere helft met email en klantcontact bezig. Ik had nooit bedacht dat dit zo zou groeien, ik ben begonnen met het idee: ‘ik ga het gewoon proberen en als het niet lukt, dan heb ik iets moois op mijn cv staan’. Niet al te grote druk op mezelf gelegd, en zo kon ik lekker tijdens mijn fulltime baan een portfolio opbouwen. Toen dat dus niet meer te combineren was, heb ik de knoop doorgehakt en ben ik mijn bedrijf begonnen. Ik doe mijn best om een specifiek aantal projecten tegelijk te hebben lopen, om te zorgen dat de kwaliteit gewaarborgd blijft. Soms schakel ik mensen uit mijn netwerkgroep in om te helpen met de extra werkzaamheden die we niet kunnen oppakken wegens drukte, maar ik houd altijd de regie.”

WordPress

Voor vrouwen die ook meer willen doen met websites bouwen en die openstaan voor WordPress, zou ik zeggen: “Als je meer over WordPress wilt leren, check dan Codex, daar zijn allemaal handleidingen te vinden over alles wat met WordPress te maken heeft. Als je wil beginnen dan kun je daar terecht, maar ook als je al jaren bezig bent en het even niet meer weet, dan is er daar altijd wel iemand die het probleem al eens heeft meegemaakt of met je mee wil zoeken naar een oplossing. Er zijn ook WordPress-evenementen, Wordcamp, die bijvoorbeeld in Nederland worden gehouden. Op 1 en 2 september is er Wordcamp Nijmegen. Je bent daar met gelijkgestemden die mega-enthousiast zijn over WordPress en iedereen helpt mee om het platform beter te maken. En wederom: of je nu beginner bent of gevorderde, dat maakt niet uit. WordPress is voor iedereen en dat vind ik heel mooi. Het is een heerlijk platform: heel gebruiksvriendelijk voor klanten ook.”

Er zijn al veel mooie projecten de revue gepasseerd in Rosanne’s leven. “Ik ben trots op zoveel projecten. Bijvoorbeeld die voor de Joodse Gemeente in Den Haag. Die hadden wel een idee hoe ze hun menu wilden, maar uiteindelijk hebben we na een brainstorm een compleet ander menu bedacht en dat vonden ook de mensen van de Joodse Gemeente veel logischer. Samen met de klant zitten om te kijken: wat is mooi, wat kan er, dat vind ik het leukste van het werk.” Rosanne heeft zowel mannelijke als vrouwelijke klanten. “Ik denk dat vrouwen graag met ons samenwerken omdat ze zich beter begrepen voelen. We kunnen over het algemeen wat beter uitleggen denk ik. Op Wordcamp zijn vrouwen altijd in de minderheid, maar gelukkig wordt het wel steeds meer.”

Rosanne doet mee aan TechGirl van de Maand. Aan het einde van augustus kun je op haar stemmen via de speciale stempagina op Techgirl.nl. Waarom je op haar moet stemmen, dat legt ze zelf uit: “Ik heb voor iets totaal anders geleerd en bedacht toen: hey, dit is ook wel leuk. Het is dan wel een mannenwereld, ik ben een vrouw en heb het allemaal mezelf aangeleerd. Ik kan wel denken over hoe ingewikkeld het is, maar je moet gewoon zitten en je tanden erin zetten.”

3 reacties

 1. Willem Lamberts

  Hallo Rosanne,

  Leuk om dit allemaal te lezen, ik ken jou persoonlijk niet maar laat mij leiden door René Arns, zijn dochter heb ik destijds ook een beetje geholpen in de grafische ontwerpen dus waarom jij ook niet.
  Succes laat maar horen hoe je verder gaat.
  Grt. Willem

  Beantwoorden

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.