Review: Sennheiser MKE400 shotgun microfoon – Een toevoeging voor het vloggen

Vandaag test TechGirl Emilie de Sennheiser MKE400 (2nd generation) microfoon. Meestal filmt ze binnen maar vandaag gaan we, op jullie verzoek, ook naar buiten!

Wat zit er in de doos?

 • Shotgun microfoon
 • Furry windshield
 • 3.5 mm TRS to TRS cable (voor DSLR, mirrorless camera’s en field recorders)
 • 3.5 mm TRS to TRRS cable (voor smartphone)
 • Opbergzakje
 • Instructies
 • 2 x AAA batterij

Vertel me meer!

De microfoon is, volgens Sennheiser, uitermate geschikt om dialoog vast te leggen en is highly directional, wat betekent dat hij het beste werkt in één richting. Dat ga ik op verschillende manieren testen. De MKE400 heeft:

 1. Ingebouwde wind protection
 2. Geintegreerde shock absorption
 3. 3 step sensitivity switch
 4. Een aansluiting voor DSLR camera’s, videocamera’s & mobile devices
 5. Een headphone output jack en volumeregelaar

Op onderzoek uit

Ik ben eerst door Rotterdam gaan lopen en heb de instellingen op less sensistive gezet. Daarnaast heb ik het low cut filter aangezet omdat het weer toch wat wisselvallende was die dag.

Samen met dichter Remy van Aarden heb ik het bereik van de shotgunmicrofoon getest: ik heb een meetlat op de grond gelegd en tijdens een voordracht van een van zijn gedichten ben ik steeds iets dichterbij gaan staan.

In de microfoon gaan twee AAA batterijen die zorgen voor een duur van 100 uur. Wel kwam ik erachter dat de mobile device connecter niet op mijn iPhone past. Daar zou ik een tussenstuk voor moeten aanschaffen.

Daarna ben ik een restaurant ingelopen om te vragen of ik een testje mocht doen. Big Nate van Smells Good in the Hood wilde gelukkig meewerken aan dit experiment. Hij heeft kort een introductie van zichzelf en het restaurant gegeven. Ook hebben we besloten de muziek aan te laten om hopelijk nog duidelijker een verschil te horen tussen met de Sennheiser MKE400 opnemen en zonder.

Helaas is de meneer met de motor niet komen opdagen maar gelukkig heb ik een plan B! Wij gaan de microfoon als laatste testen op de scooter.

Ik test zo de shock absorption. Op de heenweg van de route heb ik met de Sennheiser microfoon gefilmd. Op de terugweg heb ik het bijgeleverde furry windshield om de Sennheiser microfoon gedaan.

Conclusie

De microfoon is een toevoeging voor elke vlogger! De test met Remy van Aarden heeft uitgewezen dat tot 2 meter afstand het geluid het beste is. Je hoort een duidelijke verschil in kwaliteit wanneer ik van 3 meter afstand naar 2 meter verplaats.

In het restaurant Smells good in the Hood hoor je dat de microfoon focust op de dialoog. De muziek is niet harder of zachter gezet tijdens het testen maar valt grotendeels weg wanneer ik gebruikmaak van de Sennheiser microfoon.

Op de scooter valt het geluid mij 100% mee. Ondanks de wind pakt de Sennheiser MKE400 nog het meeste op van wat ik zeg. De microfoon gaat gelukkig in combinatie met mijn Lumix camera automatisch aan en uit. Iets wat ik makkelijk zou kunnen vergeten wanneer ik achterop een scooter een acceptabel filmpje probeer te maken. Met de furry windshield erop is het geluid nog iets beter en door de shock absorption hebben we de hobbels overleefd! Ook werd mijn camera niet veel zwaarder met de microfoon: hij weegt zonder batterijen maar 85 gram.

De microfoon is bij de bekendere winkels voor 199 euro verkrijgbaar.

Dank aan Nate van Smells Good In the Hood, Remy van Aarden voor het voordragen van zijn gedicht en Glenn Buitendijk voor het rondje op zijn scooter!

Pluspunten
Licht en klein
Compatible met mobile devices
Tot 2 meter het beste resultaat
Minder positief
Output accessoire past niet op mijn Iphone
Maakt gebruik van 2 AAA batterijen
8.5
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.