Curved televisie | curved tv

Review: Samsung QLED Q7 65 inch televisie – Grootse ervaring

De toekomst is OLED, je hoort het overal. Samsung denkt daar echter anders over en komt met QLED: een soort OLED, maar dan met “Quantum Dots”, waarbij de kleuren nog levendiger zouden moeten zijn. Is dat ook zo? TechGirl testte de Samsung QLED Q7!

QLED

Ik zeg het vast eerlijk: het is geen overbodige luxe om een enorme, prachtige televisie te moeten testen precies in de periode dat de laatste aflevering van dit seizoen Game of Thrones te zien is. Sterker nog, ik heb de aflevering drie keer gekeken, omdat ik maar vrienden bleef uitnodigen de aflevering in optima forma te zien op die dikke QLED-televisie.

Het beeld is curved, 65 inch en dat betekent dat het apparaat als hij uitstaat al een flinke eyecatcher is. Zeker in de woonkamer van mijn kleine jaren ‘30-woning. Je wordt helemaal in het beeld gezogen, zo groot is dit apparaat. Mijn eigen televisie die achter de QLED aan de muur hangt, lijkt een postzegel.

Met die Q-belofte, dus de kleuren, zit het helemaal goed. In de bijgeleverde demo is te zien hoe de televisie in 4K diepzwart toont en glitter dat ook echt lijkt te glitteren. Het scherm is enorm helder. Hij is edge-lit is, wat betekent dat hij slechts ledjes heeft aan de zijkanten om het scherm zo extra plat te kunnen houden.

Edge-lit

Dat betekent dat het licht iets minder gelijkmatig wordt verdeeld. Toch merk je daar weinig van in het gebruik: in die demo spatten de kleuren van het scherm en op zich is de televisie ook heel goed dimbaar. Je kunt zelfs zelf instellen hoezeer je de televisie gedimd wilt hebben.

MobileMobile

Het is een beetje suf om dit op te merken, want daar kan Samsung weinig aan doen, maar bij TechGirl testen we het gebruik en dat dwingt me toch te vermelden dat die 4K op dit moment een beetje overgekwalificeerd lijkt. Ik heb helaas geen PlayStation 4 Pro, en vooralsnog zendt Ziggo ook niet uit in 4K. Hoe goed Jon Snow er ook uitziet: het kon dus nog beter. Het grappige is dat het beeld zo mooi en scherp is, dat het extra opvalt hoe slecht sommige opnamen zijn. Sommige programma’s lijken extra wazig.

Het beeld van de Q7 is goed, en het verdere omgaan met het apparaat wordt ook zeer makkelijk gemaakt. Het scherm is zo dun dat er een aparte box bij komt met daarin de technologie om apparaten zoals gameconsoles aan te kunnen sluiten en dat werkt goed. Bovendien is de afstandsbediening erg mooi en simpel, maar doeltreffend. Je navigeert gemakkelijk naar de verschillende HDMI-ports of internet, of apps. Hij kan zelfs de HDMI-port benoemen: zo weet je dat je je Xbox One selecteert omdat die HDMI-poort zo heet, in plaats van dat je moet onthouden welk apparaat er aan HDMI 1 of 2, of toch 3 of 4 zit.

Veel volume

Toen de televisie werd geïnstalleerd, verwachtte ik dan ook dat we daar lang mee bezig zouden zijn, maar uiteindelijk was het binnen een paar minuten gefixt. De gigantisch dikke boekwerken als handleiding, die heb je helemaal niet nodig. Zeer gebruiksvriendelijk allemaal, al moest ik even ontdekken hoe de volumeknop op de afstandsbediening werkte: dat is namelijk een knop die je vanaf de zijkant omhoog duwt om het volume omhoog te zetten, in plaats van dat je op de knop drukt.

Nu we het toch over volume hebben: wat ik erg opvallend vind aan de Q7, is hoe hard je hem kunt zetten. Het volume had ik standaard op 8 staan, omdat ik dus in zo’n klein 2-onder-1-kapje woon met buren die gek genoeg nooit herrie maken. Maar hij kan echt zo hard, dat ik me afvraag hoe groot je mansion moet zijn wil je dat echt nodig hebben. Het is wel ideaal voor een feestje, hoewel je de televisie dan misschien liever even wegzet.

Ja, want dat brengt ons bij het prijskaartje, dat een vrij groot kaartje moet zijn omdat het grote getal anders niet past: 3699 euro. Oef. Dat is erg veel. Het lastige is dat het momenteel allemaal zo in ontwikkeling is, dat je er eigenlijk niet zo goed aan doet om nu een televisie te kopen: de verwachting is dat deze technologie gaat doorontwikkelen en je dan over een paar jaar aanzienlijk minder voor een televisie als deze betaalt, zo is het immers ook met HD-televisies gegaan. Laten we het hopen, want deze Q7 is een fantastische maar zeer prijzige televisie: ik kijk erg op tegen de dag dat ik weer naar die postzegel op de muur moet kijken.

Samsung Q7 is een fantastische televisie, maar ten eerste zijn de apparaten eromheen nog niet 4K-ready én is het prijskaartje wel heel flink.
Kleuren
9
Schermkwaliteit
8.5
Gebruiksvriendelijkheid
9
Geluid
8.5
Prijs
5
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.