Je gaat op vakantie en neemt mee:
Zonnebrand ; Check
Bikini; Check
Telefoon; Check
Fototoestel; Check…
Blijft toch dubbel, je telefoon kan immers al best knappe plaatjes afleveren, maar toch heb je dat onhandige fototoestel nog nodig… Samsung heeft de oplossing, de Galaxy K Zoom. Vooral de camera-functie is interessant, daarom gaan we deze aan een grotere test onderwerpen.
Design
Over het design van de telefoon valt natuurlijk wel iets te zeggen. We zijn de flinterdunne toestellen gewend die nu zo populair zijn. Platter dan plat. En dat is deze telefoon natuurlijk niet. De camera met Zoomlens neemt de nodige ruimte in. En hij is dikker dan bijvoorbeeld de Galaxy S5. Ten opzichte van zijn voorganger (de Samsung Galaxy S4 Zoom) is hij echter al sterk verbeterd.
Het toestel baart de nodige verbazing wanneer je hem uit je tas haalt. Men vraagt zich af wat er achterop de telefoon zit en willen ze zien hoe het werkt. De lens is opvallend aanwezig, maar vormt wat ons betreft, geen groot obstakel. Ook gehoord: hij ligt niet lekker in de hand. Maar daar hadden wij geen problemen mee.
De zoomlens zal je echt doen verwonderen, en ook de beeldstabilistatie is erg goed. Je kunt met een gerust hart helemaal inzoomen, en nog een scherpe foto maken.
Werking
Het begint allemaal wanneer je op de camerabutton drukt; de telefoon annex fototoestel komt in werking… Direct wanneer je op de knop drukt, schuift de lens aan de achterzijde uit. Zowel op de zijkant van de telefoon, als op het touchscreen, zit een knop om de foto te maken. Scherpstellen gaat razend snel, ook in donkere omstandigheden en de functies en mogelijkheden zijn eindeloos.
Als je door het menu van de camera scrollt, zie je eigenlijk waanzinnig veel mogelijkheden. Van fotograferen in HDR tot een signaal-selfie, continuopname, standaard-modus, enz. De allerleukste nemen we hier even onder de loep:
Signaal-Selfie
Het woord zegt het al: Selfie. Een zelfportet. Wanneer je deze functie aanzet, zie je in het display een kader verschijnen, als je vervolgens de camera omdraait, meet de camera precies wanneer er een gezicht in het kader valt. Dan piept hij eenmaal en waarna hij nog 3 piepjes maakt tot de opname. En het mooie is; hij maakt dan ook nog 3 foto’s. Dus nooit meer mislukte, bewogen, onscherpe, of slechte selfies. We hebben deze fuctie aan verschillende testen onderworpen, maar het resultaat is iedere keer weer verbluffend.
Continuopname
De standaard modus van de K Zoom werkt prima. Je kunt alleen niet heel veel foto’s achter elkaar maken in deze functie. Maar wat nou als je die perfecte vakantiefoto wilt maken van je vriend die een duik maakt in een helderblauwe zee? Dan is daar de functie; Continuopname. Daarmee is de telefoon in staat om meerdere foto’s achter elkaar te maken. En het werkt met gemak! Met 1 druk op de knop maak je 10 foto’s. Daar moet altijd de juiste tussen zitten.
Leuk is dat de continuopname niet verplicht is – wil je niet switchen tussen functies, maar af een toe een reeks foto’s wilt maken, dan kun je het volgende doen:
- Een foto — gebruik de opnameknop op het scherm
- Meerdere foto’s snel achter elkaar — gebruik de opnameknop aan de zijkant.
Na een week testen betrapte ik mezelf erop dat de telefoon eigenlijk altijd op Continuopname stond. Omdat je er dus zowel een enkele opname, als een hele reeks van wel 10 foto’s mee kan maken.
Conclusie
De grote vraag is natuurlijk; kun je je fototoestel thuis laten, en alleen met je Galaxy K Zoom op vakantie gaan?
JAAA, dit kan gerust! De camera is van alle markten thuis, heeft een goeie zoomlens, goeie beeldkwaliteit, de accu gaat gerust een dag mee… en ja, je kunt nog bellen met je fototoestel ook. Over het design van de telefoon is natuurlijk nog wel iets te zeggen.
Na 2 weken testen, deed ik hem met tranen in m’n ogen weer terug in het doosje… De lol was eigenlijk veeeeeeel te kort.