Review: Repeat Audio Prince – prins op het witte paard?

De review van deze hoofdtelefoon liet wat langer op zich wachten en dat heeft een bijzondere reden. We waren ons namelijk niet bewust dat we het apparaat al in huis hadden. Deze hoofdtelefoon komt namelijk door de brievenbus. Huh? Ja, precies. Welkom in de modulaire wereld die Repeat Audio Prince heet.

Toen Fairphone laatst met een modulaire hoofdtelefoon kwam, werd dat meteen toegejuicht. Het voordeel van een hoofdtelefoon die uit losse onderdelen bestaat is dat je die makkelijk kunt vervangen. Dat modulaire aspect hebben zowel Fairphone als Repeat gemeen. Ook zijn het allebei Nederlandse bedrijven. Toch is er iets wat Fairphone niet doet, maar Repeat wel. Je kunt de Repeat hoofdtelefoon zodanig plat maken en uit elkaar halen, dat hij gewoon door de brievenbus van TechGirl Laura Jenny past. Dat verwacht je niet en het is een leuke verrassing. Je weet hierdoor namelijk al meteen: die Repeat Audio Prince, daar is over nagedacht.

Duurzaamheid

Dat vinden we tegenwoordig belangrijker dan ooit tevoren: is er goed over nagedacht? Daarbij is vooral duurzaamheid essentieel. We willen geen weggooi-producten meer, we willen kwalitatief goede ervaringen en bedrijven die gewicht in de schaal leggen als het om het voortbestaan van onze planeet gaat. Repeat is zo’n bedrijf. Het zorgt dat je de onderdelen van je hoofdtelefoon los kunt bestellen. Dus als je merkt dat je oorschuim niet helemaal goed meer is, dan kun je dat gewoon los bestellen en er makkelijk zelf op bevestigen. 

Hartstikke leuk dat die hoofdtelefoon deels uit elkaar wordt geleverd, maar maakt het dat niet een heel ingewikkeld apparaat? Zeker niet. Je kunt het heel eenvoudig in elkaar zetten en dat kost je misschien vijf minuten. Het is ook zo ontworpen dat je het eigenlijk niet verkeerd kunt doen. Zo kun je je je nieuwe hoofdtelefoon snel kunt gebruiken. Zelfs als de accu helemaal leeg is. Er zit namelijk een 3,5 mm-audiopoort op waarmee je bedraad alsnog lekker kunt luisteren. Een groot voordeel dat je niet heel vaak ziet: in ieder geval niet op de hoofdtelefoon van de duurzame concurrent.

Design

Er zijn drie varianten, Day, Boss en Prince. Die laatste is de duurste variant en die test ik. Qua ontwerp vinden we het een wat bonkige hoofdtelefoon: hij is zwart en redelijk flink. Dat maakt hem wat minder subtiel is dan sommige mensen prettig vinden. Ik stoor me er niet enorm aan, zeker niet omdat hij wel heel comfortabel draagt. Wanneer je geen hoofdtelefoons gewend bent is dit wel een behoorlijke overstap. Wat ik wel wat minder comfortabel vindt is het design in combinatie met mijn haar. Het is spijtig om te zeggen, maar veel audioproducten worden duidelijk door mannen met kort haar gemaakt. Van de AirPods van Apple, met hun stokjes waar je haar voortdurend achter blijft haken, tot deze hoofdtelefoon die je handig kunt verstellen, maar waarvan de uitsteeksels van die verstelband constant je haar telkens weer weten te ‘pakken’. Ik ben me er bewust van dat het de laatste tijd ook wel erg stormachtig weer is, maar dan nog: een blik op het plaatje van het apparaat en je ziet al: dat is haargevaar.

Leer?

Een ander minpunt aan deze hoofdtelefoon is dat er is gekozen voor een niet-duurzaam materiaal, namelijk leer. Ik heb niet kunnen vinden wat voor type leer het precies is, maar het lijkt akelig veel op echt leer. De meningen zijn daarover verdeeld: sommige mensen zeggen dat leer jaren meegaat en daardoor duurzamer is, maar de productie van leer verdient geen schoonheidsprijs. Inmiddels zijn daar echt wel prima alternatieven voor. Het is jammer dat daarvoor niet is gekozen door dit merk dat duurzaamheid zo hoog heeft zitten. Dat had ik graag anders gezien.

Duurzaam is wel de accu: die gaat lekker lang mee. Ik haalde er zeker wel 20 uur uit met noise cancelling aan en waarschijnlijk zelfs wat meer. Repeat belooft ook 24 uur accu met ruisonderdrukking. Zonder die onderdrukking zou het zelfs 40 uur zijn, maar mijn leven vol openbaar vervoer en een keukenverbouwing laat niet toe dat ook te testen. Het zou me in ieder geval niets verbazen. In ieder geval is het heerlijk, een hoofdtelefoon die je meerdere werkdagen achtereen de hele dag van rust voorzien.

Geluidservaring

Niet dat ik alleen naar de stilte heb geluisterd natuurlijk: er is een nieuw album van Usher om te beluisteren en die klinkt enorm goed met deze hoofdtelefoon. Hij heeft wel iets minder bas dan ik gewend ben en ik hoopte dat ik dat kon aanpassen. Helaas is er geen app bij deze hoofdtelefoon . Je hebt dus geen controle over het geluid en dat vind ik bij elke hoofdtelefoon die duurder is dan 100 euro (en deze kost 269 euro) een groot bezwaar. Niet iedereen is hetzelfde en daardoor zou het fijn zijn om het een en ander te kunnen aanpassen aan je geluidservaring. Ik ben met mijn RnB, Afro en Hiphop juist erg gecharmeerd van muziek met wat meer bas. Niet dat de muziek nu niet goed klonk, maar je hebt nu ook de optie niet om met de audio-ervaring te spelen en dat is jammer. 

Maar de audio-ervaring op zich is heel goed. De stemmen en de instrumenten klinken goed, maar ook als je bijvoorbeeld alleen podcasts luistert met pratende mensen, dan kun je rekenen op een zeer prima audiokwaliteit. Met ruisonderdrukking of zonder: deze hoofdtelefoon blijft stevig overeind.  

Free Repairs

Er is ook een Free Repairs-programma. Een abonnement nemen op reparatie, dat klinkt alsof je hoofdtelefoon heel vaak gerepareerd moet worden. Dat is echter niet het idee erachter. Hoewel er weinig informatie over te vinden is, is het een dienst die je voor deze hoofdtelefoon 17 euro per maand kost of 100 euro voor de rest van je leven. Dat is niet duur: de klankkast alleen kost los al 99 euro en als ik het goed begrijp krijg je die onderdelen dan dus ‘gratis’. Bovendien vragen ze je ook echt je oude klankkast op te sturen, zodat ze die kunnen onderzoeken en vooral: recyclen.

Concluderend is Repeat Audio Prince een heel charmante hoofdtelefoon die aan duurzaamheid denkt, in een verrassende verpakking komt en daardoor al heel bijzonder voelt. Dat de audiokwaliteit goed is en je ook nog bedraad kunt luisteren als je wil, zijn twee grote pluspunten die wat mij betreft zwaar wegen.

Leuke date

Ik vind het jammer dat het design zodanig is dat je haar er regelmatig in verstrikt raakt en dat er leer wordt gebruikt, maar de modulaire opstelling en het feit dat je allerlei onderdelen makkelijk kunt vervangen is wel super, zeker met dat abonnement waardoor het ook nog amper geld kost om dat te laten doen. Een goede hoofdtelefoon is Repeat Audio Prince zeker, helemaal voor wie eens wat anders wil, maar voor mij persoonlijk is het niet helemaal de Prince op het witte paard. Wel een heel leuke date die wat mij betreft zeker herhaald mag worden.

Pluspunten
Verrassende verpakking
Zit heerlijk
Accu doet het lang
Ook bedraad te gebruiken
Goed geluid
Minder positief
Design zorgt voor haarproblemen
Geen app of mogelijkheid muziek aan te passen
Gebruik van leer is niet duurzaam
Website bevat wat weinig informatie (bijvoorbeeld over abonnement)
7.7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.