Philips 16B1P3302D thumb

Review: Philips 16B1P3302D is een compacte monitor voor overal

Een van de minst sexy techgadgets is waarschijnlijk de monitor. Ze zijn lomp, het is altijd gedoe om ze aan te sluiten en om nou te zeggen dat ze heel mooi zijn om te zien: ook niet echt. Philips denkt blijkbaar dat het ook anders kan, want het komt met de compacte Philips 16B1P3302D. De naam voorspelt weinig goeds, maar kan deze monitor onze gedachte over monitoren doen veranderen? LauraJenny testte het.

Philips 16B1P3302D is 15,6 inch, heeft een beeldverhouding van 16:9 en een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Toen ik hoorde dat ik een 15,6 inch monitor ging reviewen, dacht ik even: oke, waarom zo klein? Waarom zou je kiezen voor een vrij kleine monitor die waarschijnlijk net ietsje groter is dan dat van je laptop? Het is toch veel handiger om een grote monitor te hebben, als je toch investeert? Daar moet ik van terugkomen: ik snap inmiddels namelijk helemaal waarom je zou kiezen voor een kleinere monitor. In een wereld waarin we hybride werken maar nog steeds banen doen waarbij twee schermen net even wat beter werkt, is de Philips 16B1P3302D een waar cadeautje.

Philips 16B1P3302D twee schermen

Philips 16B1P3302D

Hoewel ik er niet bijkan dat je een apparaat deze naam geeft (ramde iemand random even snel op zijn toetsenbord toen hij of zij het voorstel voor dit product wilde opslaan?), is het toch een apparaat om in de gaten te houden. Hij is dus 15,6 inch en dat maakt hem zeer compact, hij is namelijk daarnaast ook nog eens enorm dun en komt met een net zo slanke standaard waarmee je het apparaat precies in de hoek wil zetten die jij wenst. Je krijgt er zelfs een grijsvilten sleeve bij om maar te laten zien dat dit echt een monitor is om mee te nemen. Dat maakt het veel makkelijker om op allerlei plekken met twee schermen te werken. Handig als je veel in Excel moet pluizen, het nieuws in de gaten moet houden of gewoon op het andere scherm je mailbox open wil hebben staan.

Oke, dus het neerzetten en doen is heel makkelijk: deze monitor is met zijn kleine formaat en ‘plaatje’ om hem mee neer te zetten eigenlijk voor iedereen een groot gemak. Dan moet het installeren wel een nachtmerrie zijn, toch? Ook niet. Deze monitor heeft twee USB-C-poorten en hoewel veel mensen die kennen van het opladen van hun telefoon, werkt deze poort ook in het doorgeven van beelden. Je hoeft dus niet meer een HDMI-poort in je laptop te hebben (en veel moderne laptops hebben die ook niet). Er wordt een USB-C naar USB-C-kabel meegeleverd (en daar kun je eventueel ook USB-A van maken). Erg handig, maar het beste komt nog.

Philips 16B1P3302D dun

USB-C holladiee

Je plugt de USB-C-kabel in de monitor en in je laptop en het werkt. Echt. Je hoeft geen drivers te downloaden of nog een extra stroomkabel te gebruiken: het is plug-and-play in optima forma. Misschien moet je nog wel even kijken naar hoe ingezoomd je vensters zijn op het scherm, maar dat is alles. Het werkt echt als een trein. Je hebt binnen 10 seconden je hele mini-kantoortje klaar. Ik wil niet zeggen dat je hiermee zo in een café gaat zitten, maar het zou best kunnen. Ik heb niet vaak een monitor gezien die zo draagbaar is als deze.

Waar ligt dat addertje onder het gras? Misschien in de prijs. Je bent ongeveer 225 euro kwijt aan deze monitor, die bovendien geen OLED-scherm heeft maar slechts LCD. Wat ik wel een voordeel vindt, maar dat is erg persoonlijk, dat is dat deze monitor mat is in plaats van glanzend. Een genot als je lekker in het zonnetje wil werken, al moet je wel oppassen dat hij niet te heet wordt (maar dat geldt natuurlijk voor al je tech). De verversingssnelheid van 75 Hz is ook wat traag, maar dit is een monitor die vooral is bedoeld voor werk, dus dan is zo’n ultra-verversingssnelheid niet zo belangrijk dan wanneer je erop wil gamen. 

Philips 16B1P3302D voorkant

Conclusie

Philips 16B1P3302D is een zeer compacte monitor die hybride werken toch flink kan veranderen. Je hoeft niet meer per se in je kantoortje te zitten als je met twee schermen wil werken. Is het een scherm dat je doet duizelen van kleurenpracht? Nee: hij is mat én lcd, naast dat de verversingssnelheid niet optimaal is. Echter is hij voor werken (de bekende Microsoft Office-producten) helemaal perfect. Het feit dat hij is gemaakt om overal mee naar toe te nemen en het ook inderdaad een heel fijn, compact apparaat is, dat maakt het een heel aantrekkelijk apparaat voor mensen die graag op allerlei plekken willen werken, zonder daarbij allemaal dingen op één scherm te moeten proppen. Dit kan zeker een aanwinst voor je zijn, maar zodra je erop wil gamen of als je toch wat meer ruimte nodig hebt dan die vrij kleine 15,6 inch, dan is dit zeker niet de monitor die bij je past.

Lees ook:

Philips 16B1P3302D thumb
Pluspunten
Compact
Prima design
Makkelijk te installeren
Twee USB-C poorten
Minder positief
Lage verversingssnelheid
LCD
15,6 inch is niet enorm groot
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.