Een portable monitor kopen? Hier moet je op letten

Overweeg je een portable monitor aan te schaffen? Lees je dan goed in. Portable monitoren komen namelijk in allerlei soorten, maten en met verschillende prijskaartjes. Daarom is het verstandig om eerst vast te stellen aan welke features jij behoefte hebt en hoe groot je budget is. Vaak heb je voor zo’n 200 euro al een prima portable monitor te pakken. Komende weken deelt gastblogger Jasmijn haar ervaringen met een portable monitor. In dit tweede deel lees je waar je op moet letten bij de aanschaf van een portable monitor.

1. Resolutie

De resolutie van het scherm geeft aan hoeveel pixels je beeldscherm heeft. Over het algemeen geldt: hoe meer pixels, hoe scherper het beeld. Veel flexwerkers kiezen voor full hd schermen met een resolutie van 1920 x 1080 pixels. Deze kwaliteit is prima geschikt voor dagelijkse werkzaamheden en online browsen. Speelt de resolutie in jouw werk een hoofdrol? Dan is een scherm in 4K de beste optie. Deze portable monitors zijn wel een stuk prijziger dan die in full hd.

2. Formaat en gewicht van de portable monitor

Verplaats jij je vaak of reis je veel? Een inkoppertje natuurlijk, maar let dan ook goed op het gewicht van de portable monitor. Vaak zijn kleinere schermen en schermen zonder accu lichter en daardoor ook handzamer. Als locatie-onafhankelijk ondernemer vind ik dit een van de belangrijkste aspecten. Daarom stopte ik de Asus Zenscreen MB16ACE – 15 inch in mijn winkelmandje. Met een gewicht van 700 gram is deze namelijk een van de lichtste in z’n soort.

3. Ingebouwde speakers

Kiezen voor ingebouwde speakers heeft zowel voor- als nadelen. Het grootste voordeel ervan is dat de bron (in dit geval de portable monitor) zowel beeld als geluid uitzendt. Niet echt een must wat mij betreft. Ik stoor mij er niet aan als het geluid uit mijn laptop komt, terwijl ik naar m’n portable monitor kijk. Ook is de kwaliteit van deze speakers vaak minder dan die van je laptop zelf. Daarnaast zorgen ingebouwde speakers ervoor dat de monitor omvangrijker wordt, wat het gewicht en de grootte niet ten goede komt.

4. Aansluitingen

Veel draagbare monitors hebben een USB-C of HDMI-aansluiting. Met name de eerstgenoemde aansluiting is populair. Via deze aansluiting wordt er namelijk stroom naar het scherm gestuurd, maar ook de data van jouw laptop of een ander apparaat. Ook mijn Asus ZenScreen heeft een USB-C aansluiting. Er zijn steeds meer laptops die voornamelijk met USB-C worden uitgerust.

Houd er daarnaast rekening mee dat het type aansluiting soms ook aangeeft welke soort accu of de energiebron je moet gebruiken. Zo teert mijn Asus ZenScreen op de batterij van mijn MacBook. Dit vind ik niet erg, maar het betekent wel dat ik mijn laptop vaker op moet laden.

5. Touchscreen

Het touchscreen: een fancy functionaliteit die lang niet iedereen nodig heeft, maar een uitkomst kan bieden voor designers. Het is namelijk erg handig voor mensen die veel gebruikmaken van grafische programma’s als Illustrator en Photoshop. Ook is een touchscreen een prettige toevoeging als je je tablet met de portable monitor verbindt. Je behoudt dan namelijk de functionaliteiten van je (teken)tablet, zonder dat je deze hoeft te bedienen.

6. Accu

Ook de wijze waarop een portable monitor zich oplaadt, is van invloed op de prijs. Je hebt namelijk draagbare beeldschermen zonder accu en varianten met een ingebouwde batterij. De meeste portable monitors zonder batterij laden zich via het aangesloten apparaat op. Dit is niet erg, zolang:

  • Je batterij voldoende vol is
  • Je laptop niet snel leeg gaat
  • Er stopcontacten in de buurt zijn

Loopt je laptop wel snel leeg? Dan kun je misschien beter kiezen voor een portable monitor met ingebouwde batterij. Dit type monitor heeft dus een eigen accu, waardoor hij geen energie van het aangesloten apparaat gebruikt. Houd er wel rekening mee dat deze functionaliteit de portable monitor zwaarder en duurder maakt. 

Deze onafhankelijke tekst is geschreven door Jasmijn. Zij is freelance tekstschrijver en sjouwt haar laptop overal mee naartoe om zoveel mogelijk te reizen. Haar avonturen en budgetvriendelijke tips deelt ze op haar reisblog reispower.nl.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.