Nothing is een merk dat ik –slechte woordgrap incoming– niet niks vind. Zijn de producten van dit merk altijd revolutionair? Nee. Toch weten ze er wel altijd genoeg ‘eigens’ aan toe te voegen dat visueel enorm stimulerend is en daarmee niet alleen opvalt, maar ook blijft hangen. Tijd om eens te kijken of het allemaal maar oppervlakkig is, of dat de tweede generatie oordopjes van het merk ook een ziel hebben: TechGirl LauraJenny testte Nothing Ear (2).
Nothing verwart me de laatste tijd een beetje. Het leek een merk dat heel minimalistisch aan de slag ging (zo zien hun producten er ook uit, en dat is positief), maar het komt toch met een veelheid aan oordopjes. Het eerste product van dit merk was een paar oordopjes, Nothing Ear (1) in 2021. Vervolgens bracht het in 2022 zijn eerste smartphone uit, Nothing Phone (1). Helemaal prima, maar toen kwamen er later in 2022 nog eens oordopjes uit: Nothing Ear (stick).
Nothing Ear (2)
Dat vond ik een spijtige keuze. Zo vernieuwend was het niet. We schreven er dit artikel over. Het lipstickdesign hebben we al bij bijvoorbeeld concurrent Huawei gezien en ja, het geluid was beter, maar eigenlijk was het gewoon Nothing Ear (1) in een iets andere vorm gegoten. Geen idee waarom het merk daarvoor koos, want het komt binnen een half jaar met nóg een oordopjesrelease. Laat ik daarin echter duidelijk zijn: Nothing Ear (2) is een terechte opvolger van de Nothing Ear (1), maar die gekke Stick had Nothing van mij over mogen slaan.
Interessant bedrijf
Verder is Nothing een interessant bedrijf. Het is opgericht door mensen die bij OnePlus vandaan komen en het is gevestigd in Londen. Het is klein. Hierdoor is het een wat wendbaarder bedrijf dan de groten der aarde. Ook straalt het een bepaalde attitude uit. Zo vind ik de communicatiestijl erg prettig: alleen maar foto’s van de echte producten en dan ook nog met een dier. Neem bijvoorbeeld de beelden met de kever die bij deze oordopjes horen: prachtig in beeld gebracht. Ook in de app zelf merk je dat er veel aandacht is voor design: het ziet er allemaal heel erg mooi uit. Je krijgt het gevoel: deze mensen hebben het begrepen en brengen niet zomaar nagenoeg hetzelfde design uit zonder erbij na te denken of de wereld dit echt kan gebruiken (op dat vreemde Stick-zijpad na).
Nothing Ear (2) doet allerlei dingen goed die we in Nothing Ear (1) misten. De bijzondere, transparante case is ditmaal kleiner en dikker, waardoor hij makkelijker in je jaszak of broekzak past. Eén van de nadelen aan die van de voorganger was dat die erg groot is en daardoor wat minder in zakken van kledingstukken kan worden gepropt. Dat is nu veranderd.
Oordopjes
Qua geluid zijn de oordopjes in de standaardmodus nog steeds een tikkeltje schel, maar het lijkt minder te zijn dan bij de vorige oordopjes. Plus, je kunt in de app heel gemakkelijk een ander geluidsprofiel kiezen (of zelfs zelf maken), waarbij je zelf een soort zeepbel trekt richting de hoge tonen, bass en midden. Ik ben echt fan van een goede bass, omdat ik veel hiphop en afro luister. Daarom is de bass bij mij hoog ingesteld en dat vind ik ultiem genieten.
Deze oordopjes hebben nu ook high definition audio. Ik merk dat het geluid echt goed binnenkomt. Het is duidelijk dat Nothing naar een premium product toe wil. Dat lukt ze goed, mede dankzij de driver van 11,6 millimeter. Weet je niet zeker of je oordopjes goed zitten, dan kun je in de app ook een ‘eartip fit test’ vinden. Daarmee wordt getest of er veel geluid verloren gaat en het oordopje dus beter kan zitten. Je kunt in de app trouwens ook de noise cancellation vinden, die niet tegenvalt. Zet je hem op de hoogste stand aan, dan hoor je er echt geen herrie doorheen. Hoewel je moet oppassen met hoofdpijn, want dat schijnt wel een bijwerking te zijn van te lang met noise cancelling oordopjes in zitten. Toch is de ruisonderdrukking een heel fijne toevoeging aan de oordopjes. Het zorgt dat je de muziek namelijk wat zachter kunt zetten, waardoor je minder snel gehoorschade krijgt.
Qua batterij kun je wel even voort: na opladen kunnen de oordopjes 6 uur mee, maar met de case erbij kun je dat verlengen tot 36 uur. Draadloos opladen is ook een optie. Mocht je een telefoon hebben die daartoe in staat is, of een draadloze oplader, dan weet je dat je je oordopjes daarop kunt leggen.
Vreemd geluid
Hoewel ik erg positief ben over deze oordopjes, zijn er ook wat nadelen. Zo lijkt Nothing in te willen spelen op het ‘tudum’-geluid van Netflix. Je weet wel, als je dat hoort, dan weet je: Ah, Netflix! Maar het geluid van Nothing is mijns inziens niet geweldig gekozen. Het klinkt namelijk een beetje als storing. Als je de oordopjes indoet, dan hoor je eerst dat gekke geluidje even, wat meer als een soort glitch klinkt dan als een geruststellend of enthousiasmerend geluid. Dat vind ik jammer, want het is wat verwarrend.
Afspeelproblemen
Daarbij komt ook dat de oordopjes wat afspeelproblemen hebben. Als ik de oordopjes net indoe en op Spotify een nummer aanzet, dan duurt het soms wel 15 seconden voor de muziek pas begint te spelen op de oordopjes. Dat is erg verwarrend: 15 seconden is lang! Je ziet je afspeelbalk gewoon gaan, maar je hoort niets. Tijdens die 15 seconden ben je bang dat je muziek elk moment keihard afspeelt op de speakers van je telefoon.
Dat is gelukkig niet zo, maar het is vreemd hoe lang de oordopjes er in eerste instantie voor nodig hebben om muziek af te spelen. Het is ook niet zo dat dat daarna als je van nummer wisselt weer gebeurt. Ook spelen de oordopjes soms nog door als je ze uitdoet en soms niet. Dat kost uiteraard batterij en het maakt herrie. Plus, als je een podcast luistert, dan mis je een heleboel informatie en entertainment. Dat zijn wat zaken waarvan ik hoop dat er een update kan komen waardoor dat verholpen wordt, want dat hebben concurrenten beter onder de knie.
Conclusie en prijs
Nothing Ear (2) is daarnaast flink duurder dan zijn echte voorganger: Nothing Ear (1) kostte 100 euro bij introductie, terwijl (2) al op een adviesprijs van 149 euro zit. Het wordt dus afwachten wat ze qua verkopen gaan doen. Van Ear (1) zijn er meer dan 600.000 verkocht, zal deze flinke upgrade dat overtreffen? Qua geluidskwaliteit en ruisonderdrukking, plus design en draagcomfort zijn dit zeker luxere oordopjes, maar er zijn een paar zaken die aan dat gevoel afdoen, maar hopelijk door middel van een update opgelost kunnen worden.