motorola edge 40 neo review

Review: motorola edge 40 neo is een fijne middenklasser

motorola edge 40 neo review
8

Een tijdje geleden schreven we over de motorola edge 40 neo: de smartphone voor modebewuste gebruikers. Nieuw in het motorola segment en met een prijs van 399 euro zou het toch een uitgebreide smartphone-ervaring bieden… Dat moesten we testen natuurlijk! TechGirl Anke nam het toestel mee op vakantie en schreef daarna deze ‘Review: motorola edge 40 neo is een fijne middenklasser’.

Design

Motorola werkt ook dit jaar samen met Pantone, het instituut dat kleurgradaties bepaalt. Deze samenwerking zorgt ervoor dat de edge 40 neo niet alleen leuke functie biedt, maar vooral qua design net dat beetje meer biedt. Voor de high-end beleving heeft Motorola ook aan de geur gedacht: het telefoondoosje is voorzien van een vleugje parfum, waardoor het openen van de doos net een andere ervaring geeft. Om eerlijk te zijn, vind ik dat vooral voor marketing doeleinden interessant, voor de gebruiker voegt het te weinig toe.

Het eerste dat opvalt aan deze telefoon is de pure kleur aan de achterzijde. Die is werkelijk prachtig. Ik heb zelf de Caneel Bay variant, wat je ook als turkooizen zou kunnen zien. Maar gezien de samenwerking met Pantone mogen we dat vast niet zeggen. Aan de voorzijde vind je een gebogen 6,55 inch pOLED-scherm met een Full-HD+ resolutie. De 144Hz verversingssnelheid maakt het ook voor gamers een interessante telefoon.

Motorola prijst de edge 40 neo vooral om zijn waterdichtheid. Door de IP68-certificatie kan de smartphone tot wel 30 minuten onder (zoet) water blijven, tot 1,5 meter diepte. Niet iets om uit te proberen wat mij betreft, maar wat spatwater heb ik wel op de telefoon gegooid en dat kan het prima aan. De bijbehorende vegan cover heeft daar ook niet zoveel last van. Pas echter wel op met eventuele sleutels in je handtas die de cover snel beschadigen.

Je hebt de flexibiliteit om de kleurtemperatuur aan te passen en ‘edge Lighting’ in te schakelen, waardoor de schermranden oplichten voor meldingen, hoewel ik dit eerder een gimmick vind dan een praktische functie.

Prestaties: genoeg in zijn mars!

Aangedreven door de MediaTek Dimensity 7030-processor en gekoppeld aan 12 GB RAM en 256 GB opslag, werkt de edge 40 neo lekker productief. Het is misschien niet de allersnelste in zijn prijsklasse, maar het biedt een goede prestatie, vooral gezien de royale hoeveelheid geheugen en opslag.

Software en updates: bijna clean

De telefoon draait op een bijna cleane-versie van Android 13, wat zorgt voor een schone en gebruiksvriendelijke ervaring zonder veel opsmuk. Motorola voegt helaas een aantal vooraf geïnstalleerde apps toe en pusht af en toe extra apps tijdens de installatie. Dat kan wat vervelend zijn. Hoewel het niet zo strikt vasthoudt aan de ‘pure’ Android-benadering als voorheen, kun je de meeste bloatware verwijderen.

Wat updates betreft, ontvangt de edge 40 neo twee Android-versie-upgrades en drie jaar beveiligingspatches. Het is acceptabel maar niet zo robuust als sommige concurrenten.

Camerasysteem: beter dan de 30 neo

De cameraset van de edge 40 neo bestaat uit een 50-megapixel hoofdcamera en een 13-megapixel ultragroothoeklens. Het vermijdt onnodige macro- en dieptelenzen, wat toch meestal niet zoveel toevoegt, dus ik mis die niet op deze telefoon. De hoofdcamera levert beter gedetailleerde en realistische beelden met nauwkeurige kleurreproductie, en het kan beter omgaan met situaties met weinig licht dankzij de Nachtzichtmodus. De ultragroothoeklens presteert redelijk, hoewel deze mogelijk niet kan tippen aan de kwaliteit van de hoofdcamera.

Motorola edge 40 neo vs. iPhone 14 Pro Max

Hieronder een paar vergelijkende fotoresultaten tussen de 40 neo en de iPhone 14 Pro Max. De scherpte in beide foto’s komt vrij dicht bij elkaar qua kwaliteit. en dat is verrassend gezien het prijsverschil. Als ik de meest scherpe foto’s moet kiezen, dan komt toch de Pro Max als beste uit de bus, in detail is het net iets duidelijker. Ook vind ik de foto’s van de neo iets aan de lichte kant. Maar om eerlijk te zijn vind ik dat zo’n enorm prijsverschil niet waard.

(onderstaande foto’s: neo links, Pro Max op rechts)

Batterijduur: prima maar niet uitzonderlijk

Met een batterij van 5000 mAh biedt de edge 40 neo een goede batterijduur en gaat gemakkelijk een dag mee, zelfs meer voor lichte gebruikers. De 68W-lader in de doos zorgt voor snel opladen, waarbij ongeveer de helft van de batterij in slechts 15 minuten wordt opgeladen en een volledige oplaadcyclus ongeveer een uur in beslag neemt. Helaas ontbreekt draadloos opladen in dit model.

Conclusie: een degelijke middenklasser

De motorola edge 40 neo is een fijne toevoeging aan het middensegment. Het beschikt over een mooi en handzaam design, een hoogwaardig scherm en werkt snel. De royale 12 GB RAM en 256 GB opslag zijn fijne extra’s, gezien de prijsklasse. En ook de fotografie is goed te noemen bij dit toestel.

De telefoon heeft echter ook zijn tekortkomingen, waaronder de aanwezigheid van bloatware, een wat teleurstellend updatebeleid en een gemiddelde batterijduur.

Prijs en beschikbaarheid

De motorola edge 40 neo is nu verkrijgbaar voor 399 euro. Je kunt het vinden bij verschillende partijen, zoals Bol.com bijvoorbeeld of je kunt het bijvoorbeeld in combinatie met een abonnement aanschaffen.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.