Dress to impress! Motorola Edge 30 Neo review

Het geld groeit niet aan de bomen, de inflatie is in tijden niet zo groot geweest, en daarom wil je slim omgaan met je geld. Als je op dit moment echt toe bent aan een nieuwe telefoon, welke kies je dan als slimme investering? TechGirl Anke onderzocht in deze Edge 30 Neo review of Motorola’s nieuwste telg de moeite waard is.

Design

Laat ik beginnen bij het meest opvallende van deze smartphone: het design. Je kunt niet om de looks heen van deze Edge 30 Neo. Het heeft een slank design en ik verbaas me telkens weer over hoe licht de smartphone eigenlijk is. Heel prettig om vast te houden dus. Het zal je niet verbazen dat het frame gebouwd is van lichtgewicht aluminium.

De telefoon wordt uitgebracht in de kleuren Very Peri, Aqua Foam, Black Onyx en Ice Palace, wat in nuchter Nederlands staat voor paars, groenig, zwart en wit. Ik moet bekennen; daar doe ik de kleuren dik, vet mee tekort, maar het zegt me meer dan al die fancy namen.

Nou hebben fabrikanten er sowieso wel een handje van om fancy namen te geven aan van alles en nog wat (dan lijkt het meer bijzonder!), maar motorola heeft deze keer ook écht een goede reden om de kleuren zo te noemen. Motorola heeft namelijk de neo in samenwerking met kleurinstituut Pantone uitgebracht. Zij zijn verantwoordelijk voor de kleurcoderingen van een universeel kleursysteem. Pure kleuren gegarandeerd dus! Op elke neo prijkt een Pantone echtheidscertificaat om je daaraan te herinneren. Dat laatste had dan weer niet gehoeven wat mij betreft…

Very Peri kleur

Zelf heb ik de neo in Very Peri kleur toegestuurd gekregen. Daar ben ik ontzettend blij mee (want fotogeniek), maar bovendien is het uitgeroepen tot dé kleur van het jaar (2022) door het internationale kleurinstituut Pantone.

Very Peri komt van het Engelse woord ‘Periwinkle’, wat maagdenpalm betekent. Volgens Pantone is het een originele en creatieve kleur die zelfvertrouwen en nieuwsgierigheid uitstraalt.

Een fantastische kleur, zoals je ook in mijn Instagram filmpje kunt zien. Het licht speelt er letterlijk mee, zodat je je telkens verbaasd over het design.

Gebruiksgemak

De Neo maakt gebruik van Android 12 en heeft daar overheen een Motorola look and feel liggen. Dat werkt prettig; geen ingewikkeld gedoe met apps zoeken, want dat is wat soms gebeurd als een fabrikant ‘zijn eigen sausje’ er overheen gooit. Het is een vrij cleane look and feel, zodat je als Android gebruiker snel de weg zult vinden binnen deze telefoon.

De telefoon is misschien niet de allersnelste van het moment, maar is ook zeker niet sloom te noemen. Het hangt er een beetje tussenin. Voor een bedrag van nog geen 400 euro, mag je toch wel tevreden zijn over zijn prestaties. Neem daarbij de slimmigheidjes die deze neo nog meer behelst en je mag je een trotse eigenaar van dit toestel noemen. Denk daarbij aan;

  • oplichten rond de camera bij notificaties,
  • het interactieve meldingen display,
  • tweemaal schudden om de camera te openen,
  • focus-functies,
  • en meer.

Fotografie

In deze Edge 30 Neo review komt de fotografie er helaas niet subliem vanaf. Ik maak veel gebruik van social media, in foto- en videografie en de camerakwaliteit is daarom echt een must voor mij. Dat de foto’s niet zo rijk zijn aan kleuren, dat vind ik niet zo erg. Dat is immers wel weer op te lossen met wat nabewerking. Vooral nadelig vind ik de scherpte van de foto’s; je ziet dat de pixel niet in detail wordt afgemaakt. Wie inzoomt ziet te weinig reliëf en vage aftekeningen. De telefoon maakt gebruik van een:

  • 64 megapixels hoofdcamera,
  • 13 megapixels ultra wide, macro, depth camera,
  • 32 megapixels front camera.

Wel leuk zijn de opties om foto’s net even wat extra’s te geven. Denk aan het focussen op kleuraccenten, zodat alleen die ene kleur zichtbaar is of het duaal filmen bijvoorbeeld. Daarmee kun je tegelijkertijd met de voor- als achterzijde filmen. En zo heeft de Neo wel meer van dat soort leuke fotografie opties. Dat legt weer wat pluspunten op tafel qua fotografie gelukkig.

Geluidskwaliteit

De geluidskwaliteit van deze telefoon is boven verwachting. Ja, natuurlijk staat er op papier dat er twee grote stereo speakers aan boord zijn met Dolby Atmos, maar dat zegt lang niet altijd wat. Het geluid kan dan alsnog wat blikkerig klinken. Nee, perfect is het niet, want er ligt wat ruis overheen, maar het geluid klinkt stabiel, heeft wat warmte en klinkt alleen overstuur als het op standje maximaal wordt gezet.

Batterij

De Edge 30 Neo heeft een 4030mAh batterij, wat redelijk gemiddeld is voor telefoons die momenteel uitkomen. Deze Motorola smartphone houdt het gerust de hele dag vol zonder opnieuw te moeten opladen. Als veelgebruiker die ik ben, moet ik daarna toch wel opladen. Dat vele TikTokken kost behoorlijk wat energie natuurlijk.

Ik ben erg enthousiast over de oplaadsnelheid in deze Motorola Edge 30 Neo review: binnen 15 minuten was de telefoon al voor 48% opgeladen. Dát is tenminste echt de moeite waard!

Prijs

De Motorola Neo wordt verkocht in de 8/128GB variant voor een prijs van 399,99 euro. Een uitstekende prijs voor een midrange telefoon.

Motorola Edge 30 Neo review: de conclusie

Een dikke 7,7 in deze Motorola Edge 30 Neo review. En terecht, want voor een prijs van amper 400 euro krijg je een heleboel terug. Van een mooi design tot fijne gebruikservaring. En vergeet het razendsnel opladen niet. De camera is niet bevredigend genoeg voor de fotografen onder ons, maar voor het huis-, tuin- en keukengebruik dan weer wel. Dat is waar de grootste puntaftrek dan ook vandaan komt. Veel plezier gegarandeert!

Pluspunten
Design
Gebruiksgemak
Oplaadsnelheid
Minder positief
Camera vertoont wat ruis
7.7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.