Huawei FreeBuds Studio

Review: Huawei FreeBuds Studio – Slimme noise cancelling hoofdtelefoon

Het zit hem vaak in kleine details of je wel of niet valt voor een product. Dat geldt zeker voor deze hoofdtelefoon van Huawei die heel wat slimmigheidjes aan boord heeft. Onze mannelijke TechGirl Martijn probeerde drie weken de Huawei FreeBuds Studio uit en testte of hij met Active Noise Cancelling en een stimulerend muziekje het thuiswerken naar een hoger niveau kon brengen.

Even een check vooraf: Heb je een Huawei smartphone (Mate 40 of P40 serie) en zoek je een over-ears hoofdtelefoon die daar goed bij past? Dan kan je hier wel stoppen met lezen. De FreeBuds Studio is jouw ding. Huawei’s eigen L2HC High-Resolution Codec zorgt voor een perfect geluid dat naadloos synchroon loopt met multimedia, van films tot games, op je telefoon.

Ik, en nog een paar miljard andere aardklootbewoners, bezitten niet de juiste smartphone. Voor hen is deze review geschreven.

Eerste indruk

Zodra ik de doos opende zag ik gelijk dat ik goud in handen had. De Huawei FreeBuds Studio is namelijk geheel uitgevoerd in een matte roségouden kleur. Hij is er ook in het zwart, naar het schijnt, maar ik heb hem toch maar opgezet.

Dat zat me niet gelijk lekker. De hoofdtelefoon sluit mooi aan en blijft goed zitten, maar drukte toch een beetje onaangenaam op de bovenkant van mijn hoofd. Nu zit daar, als gevolg van slijtage, bij mij weinig haar. Mogelijk ervaar je dit heel anders dan ik, maar ik wilde het toch vermeld hebben.

Het verbinden met mijn Samsung smartphone ging in één keer goed. Die relatie bleef ook goed. Ze hebben elkaar in drie weken tijd geen enkele keer geweigerd, noch zijn ze elkaar kwijtgeraakt. Heel prettig als je iets koopt, dat je het dan uit de doos direct op je hoofd zet en dat het daarna doet wat je wilt.

Technische details

Ik kan deze review niet schrijven zonder iets te melden over alle features die Huawei in deze hoofdtelefoon heeft gepropt. Dus… Here we go!

De Huawei FreeBuds Studio heeft een frequentiebereik van 4 Hz tot en met 48 kHz. Daarnaast active noise cancelling, die gebruikmaakt van vier microfoons, die zo’n honderd keer per seconde je omgeving controleren. Je kunt de stand van de active noise cancelling handmatig veranderen met een app, maar standaard past hij zich al automatisch aan, dus waarom zou je dat doen?

De Huawei FreeBuds Studio heeft twee Bluetooth-antennes aan boord. Mocht de verbinding, om wat voor reden dan ook, wegvallen bij de ene antenne, dan schakelt het systeem over op de andere. Verder is het mogelijk twee apparaten tegelijkertijd aan te sluiten, waardoor je voor die twee apparaten dus niet constant het koppelproces hoeft te doorlopen.

Met active noise cancelling aan gaat de hoofdtelefoon 20 uur mee. Zonder ANC 24 uur en opladen doet hij razendsnel. Van leeg naar vol lukte me in minder dan een uur.

De app van Huawei bevat geen equalizer. Je bent dus aan de kwaliteit van je audiobron of muziekstreamingdienst overgeleverd. Het is best jammer dat je, bij een toch best prijzige hoofdtelefoon als deze, weinig invloed op de geluidskwaliteit kunt uitoefenen.

De praktijk

“Maar beviel het, Martijn?”
“Nou, leuk dat je het vraagt. Ja!”

Allereerst was de active noise cancelling prettiger dan ik had verwacht. Mijn werkplek is over het algemeen vrij rustig, dus ik verwachtte eerlijk gezegd dat alleen het geluid van buitenspelende kinderen weggefilterd zou worden. Dat gebeurde niet. Die kinderen hoorde ik gewoon nog in de verte.

Wat wel gebeurde is dat al het gebrom, van de wasmachine, de droger, de mechanische ventilatie, de CV-ketel, enzovoort kwam te vervallen. Ook andere repeterende bijgeluiden, van het toetsenbord tot het klapperen van het zonnescherm, verstomden. Ik belandde in een oase van rust en samen met Brain Focus leverde dat een heleboel productieve momenten op.

Een paar keer ben ik me zelfs wezenloos geschrokken van mijn kinderen die ik niet de kamer hoorde binnensluipen en daarbij ontdekte ik nog een leuke feature: Intelligent Wear Detection.

IWD

Toen ik de hoofdtelefoon afdeed merkte ik dat de muziek stopte. Of eigenlijk merkte ik dat pas toen ik hem weer opzette en de muziek precies daar verder ging waar ik hem af had gezet. Dat is wat IWD doet: registreren of je de hoofdtelefoon op hebt of niet en daar gedrag aan koppelen. Dat soort features, daar kan je alleen maar blij van worden.

Ook de aanraakfunctie is handig in gebruik. Tik twee keer met je vinger op de rechterkant en de muziek stopt. Maak een schuivende beweging omhoog en de muziek wordt harder (het omgekeerde levert het omgekeerde op). Schuif naar voren en je skipt een nummer en vice versa. Het is soms wat overgevoelig waardoor je ineens een nummer verder bent als je het geluid harder wilt zetten, maar met wat oefening ging het na verloop van tijd niet meer mis.

Conclusie

De Huawei FreeBuds Studio is een vette over-ear hoofdtelefoon met een prettige look & feel. Voor de optimale ervaring moet je er ook de juiste Huawei smartphone bij hebben, maar ook met een andere smartphone sla je hier geen flater mee.

Er zijn wel wat onvolkomenheden zoals de (over)gevoeligheid van het touchpad en ik ben er nog steeds niet achter hoe lang ik nu op de aan/uit-knop moet drukken om hem in één keer uit te schakelen. Of hij bleef aan of de hoofdtelefoon schoot in de pairing modus. Maar dat zijn kleine mankementen waar je prima mee kunt leven. Kortom: absoluut geen gekke move van Huawei om ook in deze markt een plek te claimen.

Huawei FreeBuds Studio
Pluspunten
Active Noise Cancellation
Intelligent Wear Detection
Strak design
Topkwaliteit geluid
Verbeterpunten
Overgevoelig touchpad
Onduidelijke uitschakelprocedure
8.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.