Als je Huawei Mate 40 Pro in je handen hebt, dan krijg je daar zeker opmerkingen over. Zonder hoesje is het namelijk een prachtig toestel. Hij is lekker plat met een mooi groot scherm en een soort grote O op de achterkant met daarin de camera’s. Dat is echter niet waardoor je opmerkingen zal krijgen: dat is de wit parelmoeren achterzijde.
Ik kreeg een grote glimlach op mijn gezicht toen ik onze testtelefoon uitpakte. Nadat de afgelopen telefoonreviews allemaal testtoestellen waren in saai grijs en zwart of donkerblauw, kregen we eindelijk een toestel in handen dat opvalt. Het is wit, het is parelmoer en dat maakt het niet zo’n zakelijke telefoon, maar juist een heel stijlvol toestel. Zelfs hoe hij in je hand valt: het voelt als een modern, luxe toestel. Wat daarbij helpt is dat er een soort iets ruwere rand tussen het scherm en de rest van het toestel zit, waardoor je wel grip houdt.
Watervalscherm
Als je hem eenmaal aanzet, dan zie je dat watervalscherm in al zijn glorie. Zijn grote glorie: het scherm is 6,76 inch. De levendige kleuren die het AMOLED-scherm zo goed kan weergeven, het Android-startscherm dat je heel gemakkelijk stap voor stap meeneemt om de telefoon in te stellen: alles aan de opstartervaring met deze telefoon klopt. Als je de instelstappen eenmaal hebt doorlopen, dan zal je bij het surfen merken dat het allemaal lekker soepel gaat: dat komt omdat het scherm vaker ververst dan dat van de meeste telefoons: 90Hz. Aan de andere kant zijn andere high-end-telefoons al in staat om op 120Hz te verversen, waardoor het weliswaar soepeler voelt, het alsnog wel iets vloeiender kan.
Deze telefoon heeft veel kracht dankzij een goede processor (de Kirin-9000), waardoor je veel apps tegelijkertijd open kunt zetten, of grote mappen met foto’s kunt laden, zonder dat je daarbij lang hoeft te wachten. Hetzelfde geldt voor als je de camera opent: je hebt hem zo voor je en kunt dan snel een foto maken. Een selfie maak je in een extra wijde hoek als je dat wil, dat is op zich weinig interessant als je alleen bent, maar als er na corona weer vrienden dichtbij je mogen staan, dan kun je de hele groep kieken in je selfie.
Om te zoomen
Oke, nu moet je echt even gaan zitten, want wat ik nu ga vertellen en laten zien is iets waardoor je deze telefoon misschien meteen wil hebben. De fotografie is gewéldig. Dat komt door drie camera’s aan de achterkant, van 50 megapixel, 20 megapixel en 12 megapixel. Dankzij de combinatie van camera’s kun je bijvoorbeeld heel goed inzoomen. Als ik aan de overkant van de rivier de Zaan sta (en zelfs aan de overkant van de weg), dan zie ik de Lassiefabriek als volgt:
Zoom ik vervolgens vijf keer in, dan wordt het al zo:
Uiteindelijk kun je zelfs vijftig keer inzoomen (zie hieronder). Hoewel veel mensen dat niet optimaal vinden, omdat het om digitale zoom gaat, denk ik daar toch anders over. Ik zie mezelf met deze telefoon wel op safari gaan en prachtige plaatjes schieten van luierende leeuwen en adhd’erige apen. Je kunt ook nog groothoekfoto’s maken, mocht je juist wat meer op de foto willen zetten. Nachtfotografie is ook mogelijk, maar die is nog steeds wel erg licht, mijns inziens. De camera’s en de software van deze telefoon lijken verder perfect samen te werken en dat maakt deze telefoon tot een enorme wannahave. Je kunt hem praktisch ook als verrekijker gebruiken, zo scherp maakt hij dingen die tientallen meters bij je vandaan zijn.
Ik ben in de meeste gevallen wel fan van Huawei, omdat het niet alleen geweldige fotografie-opties biedt, maar ook een zeer goede accuduur. Je kunt er echt wel twee dagen rustig aan mee doen, ben je wat actiever, dan ben je zeker een dag verder voordat je hem weer even moet snelladen. Valt je telefoon van je nachtkastje af in een berg stof die zich daar heeft verzameld, geen probleem: deze telefoon heeft een IP68-certificering, wat betekent dat hij wel een stofje of een druppel water zal overleven. Niet vergeten dat stof op je grond een keer een goede stofzuigbeurt te geven: dat slaapt een stuk gezonder!
Het grote minpunt blijft…
Ik ben een beetje aan het tijdrekken, want ik wil het eigenlijk niet hebben over het grote minpunt aan deze telefoon. Het voelt niet eerlijk om het toestel hierop af te vallen, want we weten dat Huawei zelf graag zou willen dat het anders was. Toch moeten we het doen: Huawei Mate 40 Pro is helaas een telefoon zonder Google-diensten. Dat betekent dat je bijvoorbeeld Gmail alleen kunt gebruiken in de browser. Nu zijn er wel veel alternatieve apps beschikbaar, waarvoor je terecht kunt in de Huawei AppGallery (want Google Play is er dus ook niet).
Het is eeuwig zonde dat Huawei door een ban van de Verenigde Staten niet langer van Google’s populaire diensten gebruik mag maken. Het is immers in het Westen vrij standaard dat mensen Gmail, Google Maps en andere Google-diensten veelvuldig gebruiken. Ook missen er nog veel apps in die AppGallery, waardoor je dingen die voor jou heel gewoon zijn om te doen, zoals internetbankieren of Wandavision kijken op Disney+, op je buik kunt schrijven. Op zich kun je via omwegen wel meer apps downloaden, maar vaak komen de manieren om dat te doen wel met grote beveiligingsrisico’s.
In de ban
Het is zo jammer dat we in het Westen zo vergroeid zijn met Google, dat het bijna ondenkbaar is dat Google’s grote apps niet op onze telefoon te installeren zijn. Het voelt ook gek, omdat de smartphone wel gebruik maakt van Android 10 met de Huawei-schil EMUI 11. EMUI 11 is een zeer prettige schil waarmee je gemakkelijk snel bepaalde apps kunt benaderen en waarbij de iconen helder en duidelijk zijn. Het is wel lastig, want Android 10 mag dus op het toestel, maar of er ooit Android 11 naar Huawei Mate 40 Pro komt, dat is nog een groot vraagteken. Dat maakt het een moeilijke telefoon om aan te raden, helemaal omdat hij qua adviesprijs € 1199 is.
Het is erg jammer dat Huawei Mate 40 Pro zo te lijden heeft onder het verbod van de Verenigde Staten, want verder is deze telefoon een van de beste telefoons die ik in mijn handen heb gehad. Dit had een van de bestverkopende toestellen van het moment kunnen zijn, ware het niet dat het heel moeilijk is om dat voor elkaar te boksen zonder onze grootste verslaving: Google. Deze telefoon maakt zulke mooie foto’s, dat ik het toestel er bijna los voor in mijn zak zou meenemen naast mijn eigen telefoon.