In de categorie ‘dit zie je ook niet elke dag’ testen we vandaag een heel leuke gadget. We hebben het hier over de Ember Mug 2, wat eigenlijk een kopje is wat zichzelf (en inhoud) kan warmhouden (zo zegt de fabrikant). Heel handig voor iedere thee- en koffieleut, zoals TechGirl Anke, die ook regelmatig een teleurstellend koude sip moet nemen. Laten we eens kijken wat zij te zeggen heeft over dit product.
Design van de Ember Mug 2 (Metallic Collection)
De Ember Mug 2 is een lust voor het oog. De mok heeft een strak, minimalistisch design en is qua grootte precies goed voor iedereen die geregeld wisselt tussen thee- en koffiedrinken. Je kunt er tot bijna 300 mL in doen. Zelf test ik de Mug 2 met koperkleurig design, maar het is ook verkrijgbaar in het goud, rosegoud, staal, zwart en wit. Het is moeilijk om niet enthousiast te raken over één van de designs.
De Mugs zijn allemaal van RVS gemaakt, maar bevatten (bijna) allemaal een zwarte, kunststof rand aan de onderzijde. Bij de witte mok is de kunststof-rand wit, een goede stylistische keuze. Onder de Mug 2 zit een draadloos oplaadpunt, en ook de aan- uitknop vind je er terug. Deze heb je nodig om het product te kunnen pairen met de app op je telefoon.
Ten slotte: de Ember Mug 2 is een stukje zwaarder dan andere koffiekopjes van dezelfde grootte. Houd rekening met een gewicht van 410 gram. Desalniettemin is het absoluut geen work-out om dit koffiekopje naar je mond toe te brengen.
Ingebruikname
Om de slimme mok te gebruiken, dien je het eerst volledig op te laden, en ook de bijbehorende Ember app op je telefoon te zetten. De app loodst je door het installatieproces heen:
- geef aan welk Ember product je wilt koppelen met Bluetooth,
- druk de aan- uitknop langer in tot er een blauw licht begint te knipperen,
- en de app koppelt je telefoon automatisch met de Ember Mug 2.
Super handig.
Alleen… tussen het installeren van de app en het koppelen met de mok, word jou eerst om toestemming gevraagd om bepaalde data met het bedrijf uit te delen. Ik heb ze niet in volledigheid doorgenomen, maar het viel me bijvoorbeeld al op dat Ember wil weten wáár je het product gebruikt. ‘Vanwege marketingdoeleinden’. Maar ammehoela… dat vind ik nogal een inbreuk, ook al kun je veel weigeren. Wie rucksichtslos op ‘Okay’ drukt geeft data weg zoals een identificatiecode van het apparaat, IP-adres, versie van het besturingssysteem, of en wanneer de app verbonden is, wanneer je het gebruikt, hoe je het gebruikt en wat je favoriete dranken en temperaturen zijn. En ga zo door. Het is best wat dus…
Vaarwel lauwe koffie?
Goed… maar doet deze Ember Mug 2 wat het zegt dat het doet? Het directe antwoord is ‘ja’. Sterker nog: ik dacht dat de Ember Mug 2 alleen een drankje op temperatuur zou houden, maar het fijne is: het kan ook je drankje weer opwarmen als je het te lang hebt laten staan.
Via de app kun je het product selecteren en de gewenste temperatuur instellen van je drankje. De maximale temperatuur kun je in te stellen tussen 50 °C en 62,5 °C. Die temperatuur selecteer je door langs een soort warmtelint één van de vooringestelde modi te kiezen. Of je creëert zelf een favoriete stand, die je op elk gewenst moment weer kunt selecteren.
De Ember Mug 2 werkt snel, nadat je de temperatuur hebt ingesteld in de app. De mok kan tot 90 minuten lang blijven verwarmen Ember Mug 2 (295ml) en tot 80 minuten lang voor de Ember Mug 2 (414ml). Het is duidelijk niet de bedoeling dat je het product de hele dag aan hebt staan, maar alleen gebruikt als je drankje is afgekoeld (of als dat dreigt te gebeuren). Ten slotte: zet je de slimme mok op het bijgeleverde oplaad-dock, dan kun je het natuurlijk continu blijven gebruiken. De vraag is wel een beetje wat het doet met de levensduur van het product.
Ten slotte: hoe harder de mok moet verwarmen, des te sneller de accu weer leegloopt. Dit is wel even goed om rekening mee te houden in het gebruik (doch, wel logisch als je er even over nadenkt).
Prijs
De Ember Mug 2 wordt verkocht voor €129,95, onder andere op Bol.com. De Metallic Collection is een stukje duurder; die koop je via hetzelfde platform voor €149,95. Nee, dat is geen goedkoop kopje koffie.
Conclusie
Deze slimme mok is op papier echt een prachtproduct. Het ziet er goed uit, denkt slim met je mee, en biedt ook echt een oplossing voor een alledaags probleem. De prijs is wat hoog, maar maakt het daarmee ook tot luxeproduct. Waar we het meest mee zitten, is de hoeveelheid verplichte gegevens die je met de fabrikant deelt om dit product te kunnen gebruiken. Dat had best iets minder gekund.