zelf verwarmende babyfles

Review: Ember Baby Bottle – in potentie goed, maar kan beter

Wie flesvoeding geeft herkent vast dat die kleine altijd nèt honger lijkt te krijgen als je onderweg bent. Shittt… hoe krijg je zo snel mogelijk de melk warm? Want liefst wil je dat de honger snel gestild is en het huilen stopt. En ook heb je vast geen zin in het volstoppen van je hele tas met allerlei opwarm-apparatuur. Het bedrijf Ember zag een gat in de markt en introduceerde daarom ‘s werelds eerst zelfopwarmende babyfles. Of het wat is? Dat onderzocht ik in deze review van de Ember Baby Bottle!

Design

Wie de Ember Baby Bottle koopt, zal vast enthousiast zijn over het design. Ik ben dat wel in ieder geval. De doos met spullen biedt je een uitpak-ervaring op zich. Dat is natuurlijk een goede binnenkomer. In de grote doos bevinden zich twee compartimenten met allerlei (hulp)stukken. Dit zit er in:

  • 2 babyflessen (a 180mL per stuk)
  • 2 spenen (voor baby’s vanaf 0 maanden)
  • 2 spenen (voor baby’s vanaf 3 maanden)
  • 2 spenen (voor baby’s vanaf 6 maanden)
  • 1 thermische koepel (om melk warm of koud te bewaren)
  • 1 opwarm puck
  • 2 adapters voor Philips Natural Avent spenen
  • 1 voedingsadapter (om de puck op te laden)
  • 2 stekkers om te wisselen (voor gebruik in Europa & UK)

Niet alleen worden er veel spullen geleverd voor de aankoopprijs, de items zien er ook stuk voor stuk goed uit. De twee babyflessen zijn compact van vorm en lijken wat op een capsule, zodra de doorzichtige beschermdop er bovenop wordt geplaatst. De fles is op meerdere punten uit elkaar te halen: bovenop zit een grijze ring waar de speen in zit. Beide elementen zijn los te maken van elkaar.

De grijze ring sluit de fles af. De fles zelf is van doorzichtig, hard plastic gemaakt. Op de buitenkant kun je aflezen hoeveel melk er nog in zit. Het doorzichtige gedeelte wordt op de grijze onderkant gedraaid. In die grijze onderkant bevindt zich ook het metalen verwarm-element. Aan de onderkant van de fles kom je drie metalen ringen maken die contact maken met de opwarmpuck. Die puck geeft de warmte door aan de fles.

Verwarmen & schoonmaken

Als je de fles nog niet direct wilt geven, of de melk wordt niet direct helemaal opgedronken, kun je het warm houden door de koepel over de fles + puck heen te zetten. Of koud houden, het heeft immers een thermische functie. Met een kleine draai van de koepel, klik je het vast aan de puck.

Zoals je uit dit verhaal kunt begrijpen, zijn verschillende delen van de slimme babyfles uit elkaar te draaien. Handig voor het schoonmaken; zo kom je overal goed bij. De Baby Bottle is trouwens ook in de vaatwasser af te wassen, dus geen gedoe voor de snelle wasjes tussendoor. Let wel op: probeer deze fles niet in de magnetron op te warmen, daar krijg je brand van.

Verbetersuggesties qua design

Over het algemeen ben ik zeer tevreden over het design van de Ember Baby Bottle. Maar… als reviewer zie je toch altijd verbeterpunten, en ook voor deze babyfles geldt dat. Zo had ik graag gezien dat de babyfles een groter ‘bereik’ zou hebben. Nu kun je het aantal milliliters aflezen tussen de range van 80 en 180mL, maar als je een jonger kindje hebt, geef je waarschijnlijk wat minder, maar kun je dat niet makkelijk afmeten met de Ember fles.

Ook goed om te weten, dat deze fles niet geschikt is voor baby’s met drinkproblemen. Ik heb zelf een vreselijk gulzig kind, wat veel lucht inslikt tijdens het drinken. We hebben van alles geprobeerd, met van allerlei flessen en soorten spenen. Er zit geen ontluchtingssysteem in deze Ember fles en er is (op dit moment) geen mogelijkheid een platte speen op de fles te zetten. Die platte speen blijkt voor ons echt een musthave, anders pakt meneer de speen niet goed vast. Dus tja… het werd uiteindelijk toch overschenken voor ons na het opwarmen van de melk. Super jammer vinden wij!

Ten slotte, nog wat futiliteiten: de adapter van het stroom is nogal groot en zwaar, moet dat nou echt? Je laat die natuurlijk in het stopcontact zitten, dus je hoeft het niet mee te zeulen, maar toch. Het was meer toegankelijk geweest als er een USB-C stekker bij zat. De hele combinatie van fles, puck en koepel is wat te zwaar naar mijn smaak. Daarnaast merk ik dat er altijd een klein beetje melk achter het randje van de fles blijft ‘hangen’. Als je het op de kop houdt, krijg je alles er wel uit, maar zo voed je je kindje toch niet? En nu echt ten slotte, even een overdenking… in hoeverre is dit ècht een zelfopwarmende fles als je er alsnog een opwarmpuck bij moet gebruiken? Het is een beetje miereneuken, I know

In het gebruik met de app

Je kunt de fles op twee manieren aan het werk zetten. De ene manier is dat je de opwarmpuck aanzet met de aan-uit-knop onder het apparaat. Zet de fles er dan op en klik twee keer op de langwerpige knop voorop de puck. Je ziet het witte balletje in een knipperend, oranje balletje veranderen. Daarmee warmt de fles altijd op tot 37 graden. Gebeurt dat niet, dan kun je dit meestal oplossen door de fles een klein tikje te draaien. Wacht net zolang tot er vijf oranje balletjes in het display verschijnen die niet meer knipperen.

Een andere manier is om de Ember Baby app te installeren. Door op het plusje in de rechterbovenhoek te klikken, kun je een apparaat koppelen. Het installatieproces is makkelijk te volgen als je de stappen uit het scherm naloopt. Zodra je de fles op de (opgeladen) puck zet, zie je dit in de app terug. Kies voor ‘beginnen’ en kies dan voor ‘start’. Je ziet het aantal oranje balletjes op de puck oplopen in de app zie je een oranje ring terug die symboliseert hoe lang het nog duurt voor de melk warm is. Zodra de melk is krijg je daar een melding van in de app, en ook een pop-up notificatie.

Heel handig vind ik het dat de fles ook signaleert wanneer er geen vloeistof in de fles zit. Hiermee voorkom je oververhitting. De fles zelf houdt niet bij wanneer er hoe vaak en hoeveel er wordt gedronken. Dit kun je wel handmatig bijhouden in dezelfde app. Persoonlijk vind ik dat iets te veel gedoe en werkt mijn mombrain nog wel redelijk, maar ik kan me voorstellen dat wie erg vergeetachtig is, zo’n functie wel wil gebruiken om bij te houden hoeveel haar kindje drinkt. Niet te veel en niet te weinig per dag. In de app vind je verder nog een aantal tips terug rondom het gebruik van de fles en voor flesvoeding en sich.

Een cruciaal nadeel

Tijdens het gebruik van de Ember Baby Bottle liep ik een aantal keren tegen het probleem aan dat onze flesvoeding te dik was voor het opwarmen. Op zich kwam de melk prima door de speen heen, maar iedere keer als ik de slimme fles het water met melkpoeder wilde opwarmen, kreeg ik een dikke vette error in beeld. Bij alleen water opwarmen, gebeurde dat niet. Ik vermoed dat de poederdeeltjes te veel resoneerden met het opwarmelement. Het kan dan geen nauwkeurige temperatuurmeting meer uitvoeren, denk ik. Dus… eerst je water opwarmen, pas daarna de poeder toevoegen en schudden.

Batterij

De opwarmpuck kan tot wel tien keer een fles verwarmen voor het opnieuw moet worden opgeladen. Ik word in het dagelijks leven nooit blij van opladen, dus het zou logisch zijn om een verhaal te typen dat het niet goed genoeg is, maar dat zou niet fair zijn van me. Het is namelijk wel voldoende. Als het vaker had gekund met één oplaadbeurt, zou het weliswaar nog beter zijn.

Prijs

De Ember Baby Bottle is niet bepaald goedkoop te noemen. De adviesverkoopprijs is 399 euro. Op dit moment is er een actie bij Bol.com, zodat je het voor 364 euro kunt kopen.

Conclusie

In essentie is de Ember Baby Bottle een prachtig, functioneel apparaat. Het ziet er stijlvol uit, heeft een gebruiksvriendelijke app en doet wat het beloofd. Helaas is de uitwerking in sommige dingen nog net niet volmaakt. Je betaalt voor een uniek product met hoogwaardig uiterlijk, maar in de realiteit is het ‘net niet’ praktisch genoeg. En dat is jammer voor een gadget wat toch behoorlijk wat kost. Ik hoop dat er een versie twee komt, die de puntjes op de ‘i’ zet. Deze babyfles heeft zeker een gunfactor namelijk.

Sidenote

Eerder dit jaar testte ik ook al de zelfopwarmende Mug van dezelfde fabrikant. Deze mok zou je drankje warm kunnen houden, ook als je niet zo snel drinkt. Wat ik daarvan vond? – dat lees je in deze Ember Mug 2 review!

zelf verwarmende babyfles
Pluspunten
Uniek product
Design
Gebruiksvriendelijkheid
Minder positief
Prijs
Kan alleen water verwarmen, geen melk
Gewicht/grootte
The devil is in the details
6

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.