Review: een beetje verliefd op de hoofdtelefoon Sony WH-1000XM4

Het is altijd een spannend moment: een nieuw audio-apparaat reviewen. Hoe blij gaan je trommelvliezen zijn? TechGirl Jenny Laura had al een tijdje haar oog op Sony WH-1000XM4 laten vallen. Maakte die hoofdtelefoon haar verwachtingen ook waar? Spoiler alert: ja. Blijf vooral hangen voor de langere versie.

Het testen leverde met name één grote vraag op: wat doe ik met mijn haar? Waar ik bij het gebruiken van oordopjes regelmatig ruzie heb met mijn haar, vooral als ze via een draad aan elkaar zijn verbonden in mijn nek, is dat eigenlijk nog erger bij deze hoofdtelefoon. Natuurlijk zet je hem op je hoofd, maar doe je de koptelefoon bovenop je haar, of doe je je haar juist naar achteren? Beide zijn ingewikkelde looks. Hoe dan ook, zolang je je haar niet in een knot of staart hebt, maar gewoon los, zorgt het wel dat de kans dat de hoofdtelefoon van je hoofd glijdt enorm toeneemt.

M.M.H.E.M. (Moeilijk Met Haar En Mondkapjes)

Een voorbeeld: met het openbaar vervoer naar mijn ouders. Ik zou overnachten en had dus wel wat spullen bij me. Terwijl ik mijn OV-chipkaart wil pakken om uit te checken, glijdt de koptelefoon half op mijn oog en komt mijn mondkapje ook nog eens los, terwijl ik met twee tassen bij die oplaadpaal allemaal mensen sta op te houden. Het is nogal een uitdaging om lang haar, mondkapje en koptelefoon te combineren.

Vind je me een beetje een zeur? Ik ook. Dat heeft een heel logische reden: ik zoek simpelweg naar redenen om niet tot over mijn oren (niet sorry voor deze woordgrap) verliefd te worden op dit feestje voor audiofielen. Sony WH-1000XM3 was al een geweldige hoofdtelefoon, maar XM4 doet daar nog een schepje bovenop. Als je bijvoorbeeld op het station nog even een vega rookworst haalt bij HEMA, dan kun je je bestelling doorgeven en een gesprek voeren met de medewerker: deze hoofdtelefoon is noise cancelling, maar wanneer hij je stem hoort, kun je instellen dat hij 30 seconden de muziek pauzeert en de noise cancellation uitzet.

Superhandig, al moet je dus niet met die koptelefoon gaan meezingen met de muziek die je hoort. Hoewel, dat is als je huisgenoten of je ramen je lief zijn misschien sowieso geen goed idee. Met XM4 hoor je namelijk die muziek dus niet meer als je begint te zingen. Schakel je de mogelijkheid uit, dan hoor je je muziek wel, maar jezelf niet. Geloof me, je buren horen je waarschijnlijk wel. Neem maar eens voicebericht op terwijl je meezingt met je koptelefoon op: de kans dat je net zo goed klinkt als wanneer je jezelf hoort is erg klein. Kortom, er is een reden voor de oortjes die artiesten altijd in hebben wanneer ze op het podium staan.

Geweldig geluid

Genoeg grappen en grollen, want deze hoofdtelefoon is gewoon gemaakt voor muziek. Muziek in alle vormen en maten, mede dankzij de 44mm drivers. Wil je net als de hiphopminnende schrijfster van dit stuk een flinke bas hebben? Je kunt het allemaal inregelen met je telefoon. Sterker nog: toen ik de hoofdtelefoon voor de eerste keer wilde synchroniseren, kwam Google meteen aan met allerlei hulp. Je hoeft er niet allerlei aparte apps voor te downloaden. Het pairen was ook binnen een paar seconde geregeld.

En ja, dat geluid! Het is misschien wat minder subtiel om op straat te zien dan het gemiddelde oordopje, maar het is de ervaring meer dan waard. Het geluid klinkt precies zoals de artiest het bedoeld moet hebben. Warm en rijk. Precies waar ik al bang voor was: hoe ga ik nu ooit nog terug naar oordopjes? Die kunnen dit soort geluid nooit voortbrengen. Bovendien is de Sony WH-1000XM4 ook nog eens voorzien van een Google Assistant, zodat je tijdens het fietsen toch kunt horen welke DM’s er zijn binnengekomen op Instagram en of je nog e-mail hebt.

Die noise cancellation is zo goed, dat ik er even aan moest wennen. Het werkt zo natuurlijk, dat je bijna niet doorhebt dat er allerlei achtergrondgeluid ineens weg is. Handig als je in de trein zit met schreeuwerige kinderen, maar wat ingewikkelder als je bij je ouders bent, even een voicebericht op WhatsApp wil beluisteren en je moeder je wat vraagt. Sorry mam. Wel kan de koptelefoon de situatie leren aanvoelen; op basis van waar je je bevindt kunnen bepaalde instellingen van kracht zijn. Daarnaast stopt hij bijvoorbeeld automatisch met afspelen wanneer je hem van je hoofd haalt. 

Sony WH-1000XM4

Sony WH-1000XM4 heeft bovendien een heerlijk lange batterijduur. Je kunt hem in maar 10 minuten opladen alweer uren gebruiken. Heb je hem 100 procent opgeladen, dan kun je hem wel 30 tot 38 uur gebruiken, afhankelijk van of noise cancelling aan is. Ook dat is iets dat menig draadloos oordopje niet zo makkelijk haalt, tenzij je hem nog eens in zijn oplaadhoesje steekt. Dat is bij deze hoofdtelefoon niet nodig. Die gaat echt zo lang achter elkaar mee. Langer dan je zelf kunt wakker blijven dus.

Je leest het al, ik moet echt moeite doen niet compleet verliefd te worden op deze 380 euro kostende koptelefoon. Er zit nog wel een nadeel aan: hij is niet waterbestendig. Dat maakt hem misschien wat spannend om hem op de fiets te gebruiken: je weet maar nooit wanneer er een plons water naar beneden komt. Aan de andere kant komen we in ieder geval de komende maanden vrij weinig buiten, waardoor de aanschaf van deze high end hoofdtelefoon prima te verklaren is. Toch?

Sony MH-1000XM4 is een hoofdtelefoon om van te dromen. Het is echt een cadeau dat je jezelf als muziekliefhebber kunt geven. Het is geen goedkoop cadeau, maar wel eentje waar je na één keer laden heel veel uren mee vooruit kunt en na één keer kopen heel veel jaren meer vooruit kunt.
Pluspunten
Mooi design
Geweldig geluid
Veel slimme opties
Excellente noise cancelling
Lange batterijduur
Minder positief
Kan snel van je hoofd glijden
Ingewikkeld in combinatie met kapsels en kapjes
Kan niet tegen water
Heeft een redelijk hoge prijs
9

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.