Een robotstofzuiger met dweilfunctie én automatische leging – is het wat? TechGirl Nadi testte de afgelopen weken de Dreame D10s Plus robotstofzuiger. Lees hier haar review!
What’s in the box
Wat zit er in de doos van de Dreame D10s Plus robotstofzuiger? Je vindt hier natuurlijk de D10s robot en het laadstation. Ook is er een dweilpad en kleine watertank aanwezig. Met deze aanvullingen kun je de robotstofzuiger ook laten dweilen – zelfs in combinatie met het stofzuigen. Daarover later meer in deze review.
Installatie
Hoe verging de installatie van de Dreame D10s Plus robot? Het is simpelweg plug and play. Wanneer je de unit aansluit via het stopcontact, kun je met behulp van de app je gadget koppelen aan je huis. De eerste paar rondes die de stofzuiger doet zijn om de ruimtes – en wat er staat – te leren kennen. Langzaamaan zie je in de app een plattegrond van je ruimte ontstaan. Heb je meerdere onderdelen in je ruimte (zoals wij eenwoonkamer met open keuken hebben), dan kun je die later een eigen naam geven. Zo hebben wij woonkamer, keuken en gang. Ook geef je hier aan wat ‘no go zones’ zijn, maar ook wat ‘dweil niet zones’ zijn.
Onderdeel van het interieur
De Dreame D10s Plus robotstofzuiger komt met een grotere base (basisstation) dan je normaal van een robotstofzuiger kunt verwachten. Dat komt omdat deze robotstofzuiger zichzelf automatisch in een vuilniszak in het basisstation leegt. Handig, want zo hoef je de robotstofzuiger niet elke keer zelf leeg te halen. Daarnaast is dit basisstation natuurlijk ook voor het automatisch opladen van de stofzuiger. Zo zit je nooit zonder stroom. Hier is de Dreame D10s Plus robotstofzuiger nu dus een onderdeel van het interieur geworden. Het basisstation staat in de hoek en staat daar niemand in de weg.
Spraakgestuurde stofzuiger
Wij hebben de Dreame D10s Plus robotstofzuiger gekoppeld aan Google Home en via daar is ‘ie via spraak te besturen. Althans, je kunt aangeven dat hij moet starten met stofzuigen. Ik ben er nog niet achter of ik ‘m ook opdrachten kan sturen om specifieke onderdelen van het huis te stofzuigen. Maar voor nu is dit okay. Je kunt de Dreame D10s Plus robotstofzuiger een opdracht geven door – in ons geval – te zeggen: Hey Google, stofzuigen. En dan begint hij het standaard programma af te gaan (dat je zelf instelt en bijstelt via de app).
Stofzuigen; hoe werkt de Dreame D10s Plus?
De Dreame D10s Plus is natuurlijk een stofzuiger, dus dat is in de basis belangrijk voor wat ‘ie moet kunnen. Zodra je ‘m voor het eerst aanzet, gaat ‘ie de kamer ‘mappen’. Dus in kaart brengen. Dat doet ‘ie terwijl de stofzuigfunctie natuurlijk al aan is. De eerste keer neemt de stofzuiger het er goed van; elke hoek, elke bocht, elk kiertje… alles wordt gezien. Het duurt dan ook wat langer de eerste paar keren dat je ‘m laat gaan. Dat wordt gaandeweg vlotter; op een gegeven moment is een volledige stofzuigronde nog maar 15 minuten.
In de app zijn er vier standen voor de stofzuiger: stil (en deze is ook bijna geruisloos), standaard, krachtig en turbo. Bij turbo gaat de accu sneller leeg dan gebruikelijk, maar ik heb nog niet gehad dat de accu leeg raakte tijdens een schoonmaaksessie. Onze woonkamer is iets meer dan 20m2. Na drie rondes intensief stofzuigen én intensief dweilen heb ik nog 86% accu over. Helemaal prima dus, ik vermoed dat de accu nooit leeg zal gaan in dit huis, want zodra de Dreame D10s Plus klaar is gaat hij naar de base en begint het opladen opnieuw. De volledige gebruikstijd schijnt 150 minuten te zijn; behoorlijk lang. Ik heb dat niet getest, maar als hij nog zo vol is na drie intensieve schoonmaakrondes dan geloof ik wel dat de gebruiksstijd vrij fors is. Een pluspunt! De volledige oplaadtijd moet 6 uur bedragen, maar zo ver heb ik het niet kunnen testen omdat ik ‘m niet leeg heb laten gaan.
De stofzuiger leegt zichzelf automatisch in de stofzuigerzak (4L) die in de base zit, via de app stel je in hoevaak ‘ie dit moet doen. Dit maakt wel flink even geluid, maar niet vervelend. Het is zo voorbij. Oh, en een vraag die nog binnenkwam: kan de Dreame D10s Plus makkelijk over het tapijt en over de deurmat? Jazeker! Nu hebben wij geen hoogpolig tapijt, maar hij glijdt moeiteloos over lage randjes en stof. Volgens de beschrijving kan hij over drempels van 2 centimeter.
Ik wil ook graag nog iets zeggen over de ‘stil’ optie. Als je deze aanzet, dan glijdt de Dreame D10s Plus geruisloos over de vloer. Natuurlijk zuigt ‘ie dan minder sterk alles op, maar het wordt alsnog prima schoon (bij geen gekke viezigheid in huis). De stofzuiger leegt zichzelf niet als je deze functie aanzet, want het legen maakt best wel wat (opzuig)geluid, dus dat bewaart hij dan voor een andere keer.
Dweilen maar
De Dreame D10s Plus robotstofzuiger kan naast stofzuigen ook dweilen. En zelfs tegelijk. Het werkt heel simpel; aan de onderkant klik je gemakkelijk een extra unit aan (je watertank), waar een stoffen lapje overheen zit (je dweil). De intensiteit/vochtigheid van de dweil stel je in via de app. De vraag is natuurlijk: is de dweilfunctie wat? Als eerste wil ik benadrukken dat het niet hetzelfde is als dat je handmatig dweilt. Als je zelf dweilt (waar ik trouwens een bloedhekel aan heb, hoera voor zulke gadgets dus ;)) dan kun je druk zetten, waardoor je het altijd schoner krijgt dan wat een robotstofzuiger met dweilfunctie kan doen.
Wat hier werkt, is de robot drie rondes te laten gaan. De eerste ronde laat ik het stofzuigen (op maximaal) en dweilen (op maximaal). De andere twee rondes laat ik ‘m alleen dweilen. Dat geeft het beste resultaat én je hoeft er niets voor te doen. Heel fijn, beentjes omhoog en toekijken hoe de Dreame D10s Plus haar rondes doet. Wat trouwens handig is: je kunt aangeven wat een geen-dweil-zone moet zijn, bijvoorbeeld een tapijt (wat wij hebben). Daar komt de stofzuiger dan niet om te dweilen.
Camera
In de Dreame D10s Plus zit een camera. Die gelukkig bij het opladen gericht is op de base, dus niet je woonkamer in. Zo kun je met behulp van de camera je huis, huisdieren en kinderen in de gaten houden waar je ook bent. Maar dan moet de stofzuiger wel in actie zijn, haha. Wij gebruiken ‘m zelf voor het kijken onder de bank, vooral om te zien of de kabels die daar liggen wel of niet in de war gaan. Het is wat gek qua privacy; dat je zo kunt ‘spieden’ met de camera. Maar daar zijn wel twee dingen voor bedacht: 1) de stofzuiger spreekt hardop uit als de camera in gebruik is, en dit herhaalt ‘ie om de zoveel tijd (zodat mensen in de ruimte horen dat er iemand meekijkt) en 2) in de app kun je het cameragebruik afschermen met een code, dus alleen als je de code hebt kun je meekijken.
Aanschaf
De aanschafprijs is wellicht wat flink (zie hieronder voor de actuele prijs), maar daar heb je dan ook veel gemak van. Zowel stofzuigen als dweilen doet ‘ie moeiteloos, en door de extra functies (camera, mapping, etc) vergeet de stofzuiger ook niets. Dit schrijf ik vanaf de bank, terwijl ik naar de Dreame D10s Plus kijk die m’n woonkamer zuigt en dweilt. Ideaal!