Review: De Okai Neon elektrische step is een fijn illegaal hebbeding

Het voelt een beetje ongemakkelijk: jezelf voortbewegen op een elektrische step die eigenlijk niet mag. Toch zie je het steeds vaker: vooral middelbare scholieren racen rond op die stepjes. Dat komt omdat ze ook al ruimschoots verkrijgbaar zijn in de winkel. Toch mogen ze de weg niet op. Maar, als dat straks in 2023 (fingers crossed) eenmaal wel mag, dan hebben we een goede kandidaat voor je. Okai Neon.

Neon valt op om twee redenen: ten eerst is hij wit en ten tweede is hij voorzien van zowel neonlicht onderop als in de staaf waaraan het handvat is bevestigd. Het toffe is dat je dat licht kunt laten bewegen alsof het een oplader is die vol gaat en dat je dat licht ook nog kunt voorzien van een zelfgekozen kleur. Roze, paars, rood, groen: je kunt ze allemaal kiezen om je Okai-step meer te personaliseren. Daarnaast is deze step uit China ook voorzien van ‘gewone’ lichten, zodat je sowieso goed zichtbaar bent voor ander verkeer.

Elektrische step

De step is snel in elkaar gezet en hij bevat ook nog een handige knop waarmee je hem in één keer kunt inklappen. Omdat hij qua gewicht niet heel zwaar is, kun je hem daardoor bijvoorbeeld in de trein meenemen. Zeker omdat hij vrij ver kan rijden, waardoor je hem ook echt kunt meenemen voor die laatste mijl naar je werk, maar ook die kilometers van je huis naar het station. 

Okai Neon kan maximaal 25 kilometer per uur, wat hem net zo snel maakt als de normale e-bike. Hij houdt het rijden zo’n 40 kilometer vol. Dat vind ik behoorlijk ver! Ik heb echt meerdere malen gedacht: is hij nou nog steeds niet op? Bovendien kun je hem, omdat hij vrij klein is, even in je woonkamer aan het stopcontact zetten en hij is weer good to go. 

Hij rijdt heerlijk. Natuurlijk is het altijd even wennen aan die stepjes omdat ze niet bepaald een dikke vering hebben, waardoor je elk hobbeltje wel voelt (vooral spoorwegovergangen zijn spannend), maar een beetje door je knieën buigen en je creëert vanzelf natuurlijke veringen. Ik woon in een dorpje waar de focus niet echt ligt op het maken van gladde, strakke, rechte wegen, dus je merkt wel dat je dan extra alert moet zijn op de step.

MobileMobile

Sowieso moet je alert zijn trouwens: je kunt niet veel anders. Even met één hand steppen is een uitdaging, waardoor je niet snel geneigd bent om je telefoon er even bij te pakken. Dat is op de fiets een stuk makkelijker. Een groot voordeel, want hierdoor let je eigenlijk meer op de weg dan je waarschijnlijk gemiddeld doet op de fiets. Een mobiel gebruiken is natuurlijk uit den boze, maar veel mensen doen het nog steeds. 

Regen

Enerzijds is deze step ideaal voor Nederland: hij kan maximaal 20 procent klimmen en in ons vlakke land hoeft hij dat gelukkig zelden te doen. Anderzijds heeft hij een IP-rating van IPX5, wat betekent dat hij wel tegen een spatje kan, maar hij ook weer niet heel blij wordt van een grote regenplens. Maar goed, je kunt hem dankzij zijn formaat en inklapbaarheid makkelijk in een schuurtje plaatsen of bijvoorbeeld even binnen.

In eerste instantie dacht ik: wat moet ik met zo’n stepje. Het mag niet, ik heb toch al een ebike, hoezo? Toch merk ik dat het wel heel handig is. Je kunt makkelijk even een pakje erop leggen en wegbrengen. Alleen ja, het is gevaarlijk: niet alleen omdat andere weggebruikers geen idee hebben dat er een stepje aan kan komen, maar ook omdat het officieel gewoon nog niet mag. Krijg je dus met je stepje een ongeluk, dan zal de verzekering je niet goedgezind zijn. Is het handig om nu vast een stepje te kopen? Niet per se: ze zijn nu niet veel goedkoper dan over een jaar als ze misschien wel mogen. Bovendien is het ook nog maar de vraag of je het moet willen straks: wat als je er een helm op moet dragen? 

Ik vind die Okai een geweldige step en hij rijdt lekker snel en soepel, maar het is een te groot risico om je ermee in het verkeer te begeven. Ook al kun je juist beter opletten omdat je je handjes aan het stuur moet houden: diezelfde handjes kun je dus bijvoorbeeld niet inzetten om je richting aan te geven. Het is een aanrader, maar simpelweg niet op dit moment.

Pluspunten
Rijdt lekker soepel
Kan op één keer laden lekker lang mee
Handig op te vouwen
Toffe lichtjes
Minder positief
Nog niet legaal in Nederland
Is waarschijnlijk niet bestand tegen heel veel regen
8

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.