Quentine Stoc

Quentine Stoc: “Bedrijven moeten zich meer richten op Smart Working”

Alsof het zo moest zijn: precies toen de coronacrisis uitbrak, hadden wij een interview gepland staan met Quentine Stoc. Deze potentiële TechGirl van de Maand heeft een applicatie in het leven geroepen genaamd Flexxy en die is helemaal bedoeld om bedrijven te helpen aan remote professionals: “Het is interessant om te zien hoe bedrijven nu omgaan met thuiswerken”.

“Je kunt ons vergelijken met een platform zoals Upwork. Dat is natuurlijk gigantisch met miljoenen klanten en miljoenen freelancers, wij zijn Nederlands en iets kleinschaliger en we bieden bedrijven een iets persoonlijker aanbod in heel Europa. Soms heb je een lange klus en zoek je voor 4 maanden lang een freelancer, soms kom je gewoon even content tekort en moet iemand even vijf artikelen voor je schrijven. Flexxy speelt hiermee in op zowel de open talent-economy als de gig-economy”, zegt Quentine.

Flexxy

Het idee voor Flexxy is ontstaan in 2015. Quentine: “Ik was lead People Operations bij een IT-bedrijf, maar ik liep er tegenaan dat het me niet goed lukte om van 9 tot 5 op kantoor te zijn. Ik was alleenstaande moede en ik zat klem met crèchetijden. Thuiswerken was niet echt een optie. Ik wilde zelf graag remote werken, maar wist niet zo goed hoe ik dat moest aanpakken.”

Quentine deed iets rigoureus: ze zegde haar baan op en startte als freelance IT recruiter. Hierdoor kon ze vanuit huis werken. “Ik heb alleen opdrachten aangenomen waarbij het mogelijk was om in ieder geval een heel groot deel van de tijd thuis te werken. Ik wilde wel mijn ambitie waarmaken, dus financieel onafhankelijk zijn, wel aanwezig zijn als mijn kinderen een middag thuis waren, wel mijn kinderen zelf naar school kunnen brengen… Ik heb mijn werktijden aangepast, dus ik werkte als de kinderen er niet waren en als ze in bed lagen, ging ik weer werken. Dat gaf me zoveel vrijheid, maar ook ontzettend veel mogelijkheden!”

Hierdoor was Quentine in staat om projecten aan te nemen die zij wilde en kon ze haar ambitie volgen. “Ik was niet veroordeeld tot een baantje onder mijn niveau, zoals je helaas vaker ziet gebeuren bij vrouwen die niet van 9-5 en ma-vr op kantoor kunnen zijn. Dat gevoel en die wetenschap wilde ik graag doorgeven aan andere vrouwen. Ik wilde vrouwen de vrijheid geven om slim te werken. Zo kwam ik bij Flexxy, toen erg gericht op virtual assistants, wat toen erg in opkomst was. Uiteindelijk is Flexxy doorgegroeid naar een platform voor iedereen van allerlei vakken, zoals ontwikkelaars, sourcers, recruiters, marketeers, legal advisors, vertalers, videoproducenten en data scientists.”

Work-life-balance

Quentine wilde iedereen laten zien wat een work-life-balance ook kan zijn. “Ik heb dat ervaren en ik gun dat andere mensen. In het begin werkte ik 3 jaar lang 60 uur per week. Ik werkte nachten door, maar omdat ik kon werken waar en wanneer ik wilde, bewaarde ik mentaal toch de work-life-balance. In 2018 kwam ik mijn compagnons tegen, die beschikking hebben over een developer. Ze hadden een aantal jaar geleden software geschreven die leek op wat ik wilde met Flexxy. Zij hebben die software ter beschikking gesteld en samen zijn we gaan bouwen.”

Al die tijd doet Quentine dat naast haar freelance opdrachten. “Daardoor duurde het even voor het klaar was, maar inmiddels hebben we echt een vaste developer en een product owner. Er is bovendien een projectmanager die marketing en content doet. Kortom, het is nu een volledig team aan het worden. We hebben nu zo’n 200 freelancers op het platform. We hebben het afgelopen half jaar ons platform iets gewijzigd en recentelijk weer gelanceerd.”

Niet thuiswerken van 9 tot 5

“We zijn druk met praten met nieuwe klanten, want we werken nu alleen nog remote. Eerst konden freelancers ook bij mensen op locatie komen werken, maar we zijn nu terug naar basis. We kunnen bedrijven ook begeleiden in de overgang naar meer smart werken. Dat laatste is heel belangrijk, want je geeft je medewerkers meer mogelijkheid dan slechts thuiswerken van 9 tot 5: je geeft ze werk en zij kunnen die dag of zelfs die week zelf bepalen wanneer ze werken. Alleen het resultaat telt, niet waar vandaan of wanneer je werkt.”

Quentine heeft altijd veel bij en met IT-bedrijven gedaan. “Ik ben in 2011 bij een IT-bedrijf terechtgekomen als lead people operations, recruitment en hr, toen begon de recruitment binnen de IT enorm aan te trekken. Het was echt moeilijk om developers te vinden. Ik heb me daar een paar jaar kunnen specialiseren in IT-recruitment. Ik kan heel makkelijk praten met IT’ers, dat wereldje spreekt me aan. Als je voor steeds meer techbedrijven aan het recruiten bent, dan begin je die taal te spreken. Recruitment als freelancer heb ik altijd gedaan voor startups en scale ups, dan moet alles nog opgezet worden. Ik zie mezelf niet snel in een andere branche dan IT. Ik zou niet weten hoe ik daar kan aarden. Ik hou van startups: snel beslissen, agile werken…”

Even naar de sportschool

Het is uiteindelijk wel stap voor Quentine geweest om van een vaste baan op een kantoor naar veel freelancen vanuit huis te gaan. “Ik hou van sociale contacten, maar hoef niet elke dag mensen om me heen. Wat ik moeilijk vond is dat ik ook zeker in het begin heb meegemaakt dat je de hele dag alleen maar aan het werk bent. Het idee waarvoor ik remote ben gaan werken is dat ik om 11 uur ‘s ochtends naar de sportschool kon, dan even sporten. Dat ik dat zelf kon bepalen, maar ik ging eerst niet sporten, ik was van 9 tot 12 aan het werk. Daar heb ik erg aan moeten wennen. Ik nam veel te veel opdrachten aan. Mijn week was niet meer 40 uur, mijn week 168 uur, waarvan 7 uur slaap per nacht.”

“Als je eenmaal de modus vindt en je ‘compressed working hours’, dus even boodschappen doen, sportschool, een paar uur echt focus op het werk, daarna de kids uit school halen en quality time met ze doorbrengen en dan weer een paar uur focus, zo heb ik die balans. Die geldt overigens ook niet voor een werkweek van maandag tot en met vrijdag. Ik heb taken die ik in een week moet uitvoeren, voor opdrachtgevers en voor Flexxy. Ik ga dus ook gewoon in het weekend door. Het kan heel goed zijn dat het voor mij beter uitkomt om zaterdag en zondag te werken. Door de jaren heen ben ik een meester geworden in time management en heb ik geleerd hoe ik zo efficient mogelijk kan werken.”

Quentine heeft er veel van geleerd en weet dat ze op de goede weg is. Ze hoopt dat bedrijven strategisch verder kijken. “Het zou goed zijn als ze zich meer richten op smart working. Dus niet alleen maar remote en wel alles van 9 tot 5 moeten. Daarmee verminder je files en co2-uitstoot, maar bereik je geen employee happiness. Smart working is een heel andere manier van kijken naar werk: dat kan ik alleen veranderen door veel gesprekken aan te gaan met bedrijven.”

Quentine is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt hier op haar stemmen (tot 2 mei 2020)

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.