privacy van je kind

Privacy van je kind

Social Media zit inmiddels bij de meesten onder ons volledig in het systeem. Ooit ben ik begonnen met een Hyves profiel en al snel volgden kanalen zoals Facebook, Instagram en Twitter. Net als vele andere ouders deel ik momenten van mijn dochter via Facebook. Maar hoe zit het eigenlijk met haar privacy?

Veranderingen

Hoewel ik al regelmatig nadenk over de privacy van mijn dochter, ben ik er nog meer over na gaan denken nu mijn partner en ik samen een kindje verwachten. Ja, je leest het goed: deze TechGirl is zwanger! Mijn partner heeft – net als ik – uit een eerdere relatie ook een kind. Omdat hij een grote lijst aan Facebook vrienden heeft, deelt hij geen gezicht van zijn kind op Facebook. Ik begrijp zijn beredenering, alleen toch kan ik maar moeilijk afkicken van mijn verslaving. Wanneer ik een foto van een mooi moment van mijn gezin maak, is delen het eerste wat ik wil doen. Nu ik zwanger ben, probeer ik toch wat meer te veranderen in dit gedrag, want willen onze kinderen wel op Facebook staan?

Ouderwets

Voor we allemaal massaal op internet profielen aan gingen maken, was er de tijd dat we tijdens vakanties, werk, school en andere sociale activiteiten vrienden gingen maken. Hoe gek zouden we het destijds hebben gevonden wanneer we onze fotoalbums bij ons droegen om random een foto van een moment te delen. Nu wil ik niet claimen dat mijn ouders nooit een moment namen om mijn privacy te overtreden en leuke, grappige en vooral beschamende foto’s te delen met vrienden en familie. Maar toch er was een drempel van even een album uit de kast pakken om tijdens een koffie en koek anekdotes naar voren te halen. Er was meer interactie en de foto verdween vervolgens weer in de kast. Ik koester mijn fotoalbums, omdat het herinneringen zijn die ik door middel van de foto makkelijk op kan halen.

Digitaal dagboek

Wanneer ik voor mezelf probeer te verantwoorden waarom ik, ondanks de privacy van mijn kind, toch zoveel foto’s van mijn dochter deel op social media, is steevast mijn antwoord: een handig digitaal dagboek. Tijdens mijn zwangerschap kreeg ik een aantal baby-fotoboeken om bij te houden. Net als iedere zwangere was ik vastberaden om dit alles netjes in te vullen en bij te houden zodat mijn dochter later een mooie documentatie had van haar jeugd. Inmiddels is mijn dochter 6 en heb ik wel een mooi ingevuld kraamvisiteboek, maar zijn de baby-fotoboeken en ambitieuze scrap-albums met drie pagina’s gevuld. Noem mij maar een luie mama, maar ik heb en neem geen tijd voor het maken, uitprinten, plakken en invullen van herinneringen in de vele fotoalbums. Het is handiger om even snel een foto te maken met mijn smartphone en dit online te gooien zodat het moment is vereeuwigd en ik precies kan typen wat er aan de hand was. Wat daarbij meteen ook leuk is, zijn de comments en likes van familie en die collega, die vriend, die kennis uit het buitenland en niet te vergeten de gezellige man/vrouw van dat feestje…

Privacy_van_je_kind

Privacy op Facebook

We begonnen ooit met familie toevoegen aan onze vriendenlijst en al snel volgden andere ouders, vrienden, oud-klasgenoten, collega’s en kennissen. Dus ook minder privacy voor onszelf en onze kinderen. Heel af en toe houden we een opschoon-momentje maar geef eerlijk toe, het is ook wel strelend om te zien dat je maar liefst 350+ Facebook vrienden hebt. Ondanks dat er niet alleen maar familie in onze vriendenlijst zit, verandert ons deelgedrag niet tot weinig. Vrolijk delen we onze gelukkige en soms ook beschamende momenten met al deze Facebook vrienden. Wanneer we in verwachting zijn delen we soms zelfs al de eerste foto van het groeiende kindje. Ook ik moet me inhouden om niet trots de prachtige 3D echo van ons kindje te delen. Maar moet iedereen wel die foto zien en wat vinden onze kinderen daar eigenlijk van als ze later groot zijn? Er zijn foto’s uit mijn jeugd die ik liever ook niet op Social Media zie verschijnen; mama, waag het eens! Onthoud dat mijn zusje en ik je bejaardentehuis uitzoeken later!

Tips

Nu begrijp ik dat je denkt: ‘maar ik wil toch graag foto’s van mijn mooie momenten met de kinderen delen’. Hier zijn een aantal tips waar je aan kan denken bij het plaatsen van een foto om de privacy van je kind te bewaken.

  1. Gebruik geen foto van je kind als profielfoto; deze is openbaar en kan door iedereen gezien worden.
  2. Gebruik ook geen foto van je kind als omslagfoto; deze is ook openbaar en kan door iedereen gezien worden.
  3. Wil je de eerste twee toch doen, wees creatief en maak een foto waarbij het gezicht van je kind niet te zien is.
  4. Facebook heeft de mogelijkheid om groepen te maken binnen je vriendenkring. Familie, vrienden, kennissen etc. Maak hier gebruik van en deel zo je momenten met diegene waar je ze mee wilt delen.
  5. Maak verschillende albums en kijk goed naar de privacy van deze albums. De privacy van een album kan je namelijk ook los instellen.
  6. Voordat je een foto plaatst, denk erover na hoe jij het zou vinden als die foto van jou gedeeld zou worden met iedereen.
  7. Maak afspraken met je omgeving. Geef aan dat ze eerst toestemming moeten vragen voordat ze foto’s van jou en je kinderen delen en/of taggen.
  8. Iets wat ik wel altijd vanaf het begin heb gedaan, is foto’s van mijn dochter in bikini afschermen. Je wilt er niet aan denken, maar het gebeurt wel dat foto’s van onze kwetsbare kinderen verspreid worden die openbaar te zien zijn.
  9. Als laatste tip: Facebook heeft een handige functie om te zien wat onbekenden kunnen zien op jouw profiel. Je gaat hiervoor naar privacy en klikt op weergeven als. Vervolgens zie je hoe jouw openbare profiel eruit ziet en kan je meteen wijzigingen toepassen.

Ik ga de komende tijd druk bezig zijn met het maken van groepen binnen mijn Facebook vrienden kring om zo de privacy van mijn kinderen te beschermen. Want helemaal niets delen via mijn digitaal dagboek gaat me niet lukken. Hopelijk hebben jullie wat aan deze tips en kunnen we een voor ons gevoel veilige digitale omgeving creëren.

privacy

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
ios 9
Updaten naar iOS 9, doen of niet doen?

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen? Zo nee - verander dan je cookie settings.

Privacy beleid | Sluiten