postcrossing

Postcrossing: zo bezorgt de postbode leuke kaarten

Je kan het nog zo gek niet bedenken of het gaat digitaal tegenwoordig. Een berichtje naar iemand sturen doe je zo via een app, website of e-mail. Gelukkig zijn er initiatieven zoals postcrossing, waardoor er nog leuke kaarten verstuurd worden over de wereld.

Even snel een berichtje

Alles moet tegenwoordig snel, efficiënt en eenvoudig gaan. We raken ook minder snel verzadigd en willen steeds meer. Waar ik vroeger blij was als ik van een vriendje of vriendinnetje een kaart kreeg, zit ik nu te kijken naar twee blauwe vinkjes en raak ik geïrriteerd dat die persoon niet ook meteen aan mij denkt en wat terugstuurt. Maar zelfs als we iets terugkrijgen, is de euforie slechts van korte duur. Helemaal wanneer niet de juiste lengte, juiste aantal smiley’s of xoxox is gebruikt. Hoewel het snel berichten ook voordelen heeft, maakt het me in sommige gevallen ook ongelukkig. Een berichtje krijgen voelt soms niet meer speciaal. Het ontvangen van een kaartje is zo’n gevalletje ‘je weet pas wat je hebt als het er niet meer is’.

Zij stuurt me kaarten uit Madrid…

Sorry als het liedje nu in je hoofd zit. Het brengt bij mij een romantisch en nostalgisch gevoel naar boven. De brievenbus kleppert en er is een brief of kaart binnengekomen speciaal voor jou. Natuurlijk kan je ook via diverse websites een kaart sturen met een leuk lettertype, maar toch voelt dat anders. Ik wil een handgeschreven kaart ontvangen met een echte postzegel. Paulo Magalhães uit Portugal wil gelukkig net als ik naast brieven echte kaarten ontvangen. Hij creëerde de website postcrossing in 2005 en inmiddels zijn er wereldwijd ruim 39 miljoen kaarten verstuurd en ontvangen. Ook ik ben nu al ruim 3 jaar postcrossing fan en stuur zo nu en dan een kaart. Ik heb er al 92 mogen ontvangen! De kaarten zijn vaak zo bijzonder en sowieso leuker om te verzamelen dan die blauwe enveloppen.

Hoe werkt het dan?

Als eerst maak je een profiel aan op postcrossing en schrijf je iets leuks over jezelf. Wel in het Engels, want het een website voor de hele wereld. In je profiel kan je schrijven wie je bent, wat je graag zou willen krijgen en ja, je mag zelfs kritisch zijn en zeggen wat je niet wilt. Vervolgens klik je op ‘send a postcard’ en dan krijg jij een profiel met adres te zien van een ander postcrossing lid. Daar moet jij dan een kaart naar sturen. De eerste keer moet je vijf kaarten versturen en wordt vervolgens jouw adres aan vijf andere postcrossers gegeven. Dan is het wachten tot er een leuke kaart uit Japan, Rusland of Amerika komt. Ik heb zo al heel wat kaarten uit verschillende landen verzameld. Soms is een kaartje heel kort en bondig maar ik heb soms ook hele prachtige verhalen en penvrienden gekregen via postcrossing. Hoe meer je stuurt hoe meer je ook ontvangt en zo kan je de postbode ook weer wat leuks laten bezorgen. Misschien behoudt hij zijn baan dan ook wat langer in deze digitale wereld!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.