Christeny Martis

Podcast #22 – “Google moet jou zien als een bepaalde autoriteit”

Werken in de SEO-business: search engine optimisation. Het zijn vaak gewilde mensen, want zij weten zoveel mogelijk van Google om zo websites te helpen op die felbegeerde eerste pagina in de zoekmachine te komen. Christeny Martis is zo iemand: zij zette haar eigen bedrijf op en heeft inmiddels zelfs diverse mensen in dienst bij De SEO Studio. In onze podcast vertelt ze wat haar vak zo belangrijk maakt.

“We zorgen door content dat websites hoog komen te staan in zoekmachines. Content zijn verschillende bestanden die je op je website hebt: teksten, afbeeldingen, video’s, enzovoort. Het is belangrijk werk, omdat veel ondernemers om me heen dan een website maken en vervolgens niet gevonden worden. Hartstikke zonde, want je investeert ook in je website om die te laten maken, dus waarom dan niet zorgen dat klanten je website kunnen vinden? Als iemand een vraag intypt in Google, dan moet toch gewoon jouw site zo hoog mogelijk staat in de zoekresultaten? Wij helpen daarbij.”

Meer willen

Christeny startte haar carrière bij een marketingbureau en daar schreef ze vooral content. Ze wilde op een gegeven moment toch meer en is zichzelf toen in SEO gaan verdiepen. “Ik vind het heel erg leuk om te doen. Iemand bouwt een website en vervolgens zie je dan dat de eerste posities worden bepaald en dat er ook echt aankopen uitkomen. Bovendien hebben we een heel diverse poule van klanten. Schoonheidsspecialisten, advocaten, fitness.”

Christeny zit met haar bedrijf in Groningen en rekent veel op lokale klanten. “We merken ook dat mensen vaak denken dat SEO en marketing van die grijze, groene bedrijven zijn met mannelijke specialisten in een heel groot bedrijf, terwijl wij een heel andere insteek hebben en in staat zijn om persoonlijk contact te hebben met die bedrijven. Wij kunnen zo langs komen en hoeven niet te wachten tot er meer klanten in die regio zijn voordat we een keer langsrijden. Daarin bieden wij echt een meerwaarde. We werken ook met veel vrouwelijke ondernemers same, omdat we een klik hebben omdat we snel opvallen door ons kleurgebruik en de tone-of-voice.”

De SEO Studio

In eerste instantie begon Christeny in haar eentje met De Seo Studio, maar nu heeft ze meerdere mensen in dienst. “Ik begon twee jaar geleden en toen merkte ik al dat het vrij snel allemaal best hard ging. Uiteindelijk is er een meisje bij me komen werken en inmiddels zitten wij hier nu met zijn vijven, met nog een werknemer en een stagiaire. Ik ben tegenwoordig echt heel veel bezig met het maken van de strategie en de planning. Je doet uiteindelijk natuurlijk meer dan het goed vindbaar maken van klanten. Je helpt ze ook zelf op weg om om daar mooi stappen in te zetten, dus we doen ook coachingstrajecten.”

MobileMobile

Die zijn altijd op maat. “Als iemand ervoor kiest om te starten met een coachingstraject, wil iedereen wat anders. Zo’n coachingstraject heeft dus veel te maken met waar iemand naar toe wil en hoe ze er nu voor staan. Willen ze diensten of producten verkopen? We kijken dan met zo’n klant waar we naartoe gaan werken. Ik kan ook niet zeggen wat ik het leukst vind om te doen. Ik vind het erg leuk om te zien dat alles groeit en de cijfertjes omhoog gaan. Het is een leuke puzzel om te zorgen dat je echt goed aansluit op de vraag. Wat typen gebruikers in in Google?“

Daar heeft Christeny ook meteen een voorbeeld bij: “Stel dat je gevonden wil worden op ‘pannenkoeken bakken’. Je moet er dan voor zorgen dat je jezelf echt als een expert opwerpt op dat gebied. Dus schrijf op je website ook een stuk over de oorsprong van pannenkoeken en voeg een video toe over wat pannenkoeken nou precies zijn. Link naar relevante bronnen en zorg dat mensen het gevoel krijgen dat ze echt op jouw pagina moeten zijn om het antwoord te vinden op al hun vragen. Die dingen zullen eraan bijdragen dat je betere resultaten krijgt. Google moet je zien als een bepaalde autoriteit.“

SEO schrijven

Soms kan het maanden duren voordat je goed en wel door Google wordt opgemerkt, maar tegelijkertijd blijft het soms ook maanden hangen. Toch is het niet alleen maar content. “Je ziet soms bij WordPress-sites dat er veel te veel plug-ins geïnstalleerd zijn. Dat maakt een website zo zwaar en traag: ook dat heeft invloed op Google. Veel ondernemers weten niet dat het opschonen van je website enorm kan helpen je positie op Google te verbeteren. Want, eerlijk is eerlijk: wie gaat er tegenwoordig nog naar de tweede pagina op Google?”

Christeny zit boordevol van dit soort weetjes, want ze is er immers elke dag mee bezig. Mijlpalen waar ze trots op is? “Nou, we zijn recent verhuisd naar een nieuw kantoor en dat zit heel mooi dichtbij de stad Groningen. Daar ben ik wel hartstikke trots op. We hebben nu echt lekker centraal plekje met twee mooie ruimtes waar we aan de slag kunnen gaan, dus daar ben ik wel heel tevreden over. Sowieso ben ik tevreden over hoe het met het bedrijf gaat. Je hebt natuurlijk door de jaren heen en altijd pieken en dalen, maar je leert ook heel veel. Bovendien blijf ik nooit te lang in bepaalde emoties hangen: we zetten ons eroverheen en gaan dan gewoon weer verder.”

Met succes dus, want het gaat goed met De SEO Studio. Meer weten over Christeny? Luister dan de TechGirl-podcast.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.