Petra de Weerd

Petra de Weerd-Nederhof: “Niets is zo inspirerend als werken in een team”

Je hoeft geen ultratechneut te zijn om iets met ICT te doen. Iemand die dat bewijst, is professor Petra de Weerd-Nederhof. Deze hoogleraar Organisatiekunde, gespecialiseerd in de organisatie van innovatie, werkt bij de Technische Universiteit Twente. Ze geniet van het nadenken over innovatieve ecosystemen en bijvoorbeeld de rol die drones erin spelen.

“Ik geef innovatiemanagementvakken aan technische studenten, maar ik begeleid studenten bijvoorbeeld ook bij onderzoeken, waaronder laatst een student die onderzoek deed naar innovatieve ecosystemen. Denk daarbij aan drones: hoe ze het beste samenwerken, hoe je het de lucht in krijgt, enzovoort. Ik ben bedrijfskundig ingenieur en ik praat bijvoorbeeld met informatici en werktuigbouwers. De tech hebben ze wel voor elkaar, maar je moet ook weten waar je toestemming kan krijgen om te vliegen en hoe je een business case maakt. Ik help ze om hierover na te denken.”

Bruggenbouwer

Petra is naar eigen zeggen geen bouwer, maar een bruggenbouwer. “Ik heb Technische Bedrijfskunde gestudeerd met een focus op Informatiekunde. Mijn ingenieursschap zit op dat raakvlak: werken met technische oplossingen en zaken toevoegen die nodig zijn om een succes te worden. Mijn carrière heb ik mede te danken aan een decaan op het atheneum.” Petra had een pakket met natuurkunde, wiskunde en alle talen. De decaan raadde haar plan om rechten te studeren af, maar: “je bent ook heel goed in die technische kant, dus combineer het en ga zoiets als Technische Bedrijfskunde doen.”

Dat bleek een schot in de roos. “Ik vind het mede daarom ook geweldig om op één van de technische universiteiten in Nederland te werken. Helaas bungelen Nederlandse technische universiteiten wel onderaan als het gaat om het aantal vrouwelijke hoogleraren per universiteit, maar dat maakt mij extra trots dat ik wel een vrouw ben die hoogleraar is in die omgeving. Ik ben ook echt op mijn plek in deze setting, want ik sla die brug wel én probeer een rolmodel te zijn, want dat is zo hard nodig.”

Innovatie en ondernemerschap

Petra zit zelf vooral aan de managementkant binnen de universiteit, maar geeft ook nog les. In het tweede jaar krijgen studenten na heel veel technische en wiskundige vakken van haar de module business & society, waarin innovatie en ondernemerschap voorbij komt. Ik neem de studenten mee in de wereld van een business case bouwen: het denken aan klanten, aan de kostprijs, aan juridische aspecten. Dat zijn heel andere vakken dan de studenten gewend zijn. Tegelijkertijd is het ook voor mij een interessante wisselwerking. Ik kom vanuit de organisatie- en innovatiekant, de bedrijfswetenschappelijke hoek, en zij hebben technische ideeën om over te sparren.”

Drones

Een innovatief passieproject van Petra is Space53. “Een oud-studiegenoot was directeur van dat nieuwe programma en dat ging onder andere over de ontwikkeling van een dronecluster in Twente. Daarbij komen vraagstukken rondom drone-ecosystemen langs. Bijvoorbeeld, waar wil je drones voor gebruiken? Is de ontwikkeling al zover? Hoe zit het met de omgevingsaspecten, zoals het geluid? De sociale acceptatie? We hebben wetenschappers uit alle hoeken bij elkaar, waarbij ik coördinerend optreed.”

Petra moet zich dan ook met ethische vragen bezighouden, en met vraagstukken rondom privacy. “Dat is op dit moment één van de grote frustraties in de technische wereld. Heel veel dingen kunnen al, maar je zit erg met die regelgeving. Er zijn zoveel verschillende toepassingsgebieden voor drones. Je zou het niet verwachten, maar de brandweer gebruikt ze om de branden beter te bestuderen en de landbouw gebruikt ze om het veld te inspecteren. Je kunt er de droogte van je land mee bekijken, maar eigenlijk mag dat allemaal niet zomaar. Mensen denken wel: ‘maar ik ben de eigenaar van dit stuk land.’ Maar erboven vliegen gaat toch echt gepaard met landelijke regelgeving.”

Netwerken

Naast haar werk op de universiteit is Petra erg actief in verschillende organisaties, waaronder het KIVI voor vrouwelijke ingenieurs en Topvrouwen.nl. “Het is belangrijk dat we aandacht besteden aan vrouwen in het wereldje. Rolmodellen zijn daarin zo belangrijk: een aantal van de vrouwelijke docenten die ik had, daar praten we nu nog steeds over met mijn studievriendengroep. Sowieso hoor ik van hen soms verhalen over hoe het is als vrouw in de tech en het blijft opvallen hoe ouderwets heel technische bedrijven kunnen zijn. Wil je zwanger worden of ben je het, dan zorgen bedrijven er nog steeds vaak onvoldoende voor om dit te combineren met je werk.”

Petra baalt dan ook dat netwerken moeilijk is nu met corona. “Het is echt belangrijk dat je met elkaar in gesprek blijft over dit soort onderwerpen, maar ook dat je samen kijkt wat de creatieve oplossingen zijn. Hoe maak je bespreekbaar dat je zwanger bent en wat je wensen zijn, als je bij de hoogovens werkt? In sommige industrieën is dat nog niet zo makkelijk. Je kunt over en weer van elkaar leren, inspireren, maar dan wel in zo divers mogelijke samenstelling. Ik zie het ook bij mijn hoogleraarschap. Dan hebben we een evenement over drones en dan zitten er alleen maar mannen. Het is soms moeilijk om vrouwen te bereiken. Daarom raad ik iedereen ook aan: doe vaker iets in diverse en inclusieve teams! Met mannen, vrouwen, oud, jong, enzovoort. Ga aan de slag, want er is niets zo inspirerend als zulke teams.”

Petra is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Eind deze maand gaat de stemronde live. Laat je stem achter in het speciaal daarvoor ontwikkelde formulier.

Fotobron: Eric Brinkhorst – http://www.brinkhorst.nl

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.