Pathé 4DX maakt zelfs de meest saaie film leuk

Voor iedereen die films nog steeds graag op het grote scherm kijkt, niet misselijk wordt van 3D en wel in is voor iets nieuws, is er nu 4DX. Na het openen van de eerste twee 4DX-bioscopen in Amsterdam en Rotterdam, opende Pathé eind oktober hun derde 4DX-zaal in Scheveningen. TechGirl mocht erbij zijn. En ik kan je verzekeren, in slaap vallen is er niet meer bij.

4DX

Het idee van de 4DX-filmzalen is simpel. Naast het zien van de film, ervaar je ook zoveel mogelijk van wat er op dat scherm gebeurt. Daarvoor staan er in deze zalen speciale stoelen die allerlei effecten na kunnen bootsen. Zo kunnen de stoelen naar voren en achteren bewegen, schudden en voel je stompen of trilling in je rug of zitting. Ook zijn de stoelen voorzien van een trillende sliert bij je kuiten, voor extra schrikeffect tijdens spannende scenes (daar voelen manspreaders niets van trouwens), vliegen wind en water je om de oren en schijn je ook geuren te kunnen ruiken tijdens de film.

Vermakelijk

Misschien was het er wel hoor, die geur, maar waar ik vooral mee bezig was tijdens onze best wel saaie en voorspelbare film Hunter Killer met Gerard Butler, was het water. De film speelt zich grotendeels af in een onderzeeboot en daardoor vliegt het water je gedurende deze film om de oren. Het bewegen van de stoelen en het ervaren van alle effecten is sowieso al erg vermakelijk, maar de hoeveelheid water tijdens deze film bezorgde mij en vele anderen de slappe lach. Het werd snel duidelijk waarom er bij deze film geen 3D-bril werd gebruikt (wat ergens ook jammer was), want alle brillendragers in de zaal moesten keer op keer hun bril oppoetsen, wat dus zorgde voor een komische sfeer.

Nog een keer?

Laat het water je overigens niet meteen afschrikken, want er is een knop om het watereffect uit te zetten. Ga je wel minder hard lachen, dat weet ik het zeker 🙂 4DX maakte deze, in mijn ogen, best wel saaie film echt heel erg goed te doen. Alle effecten zijn al een hele ervaring op zichzelf, dus een verkeerde keuze maak je niet zo gauw meer in combinatie met 4DX. Voor nu kan ik toch zeker wel zeggen dat ik nog een keer terug zal gaan voor een 4DX-film, maar dan wel eentje mét 3D-bril. Dit was leuk, maar ik kan me zo voorstellen dat 4DX echt iets kan toevoegen aan 3D. In die combinatie zou ik een film als Avatar nog wel een keer willen zien. Dat moet super zijn!

Zelf een 4DX-film ervaren? Naast de zalen in Amsterdam, Rotterdam en Scheveningen, is onlangs ook een zaal geopend in Eindhoven en volgt Maastricht ook nog dit jaar.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.