Pas op bij shoppen buiten Europa: je hebt straks hogere kosten

Lekker een telefoonhoesje kopen op AliExpress? Een sexy setje bij Victoria’s Secret? Een boek van Amerikaanse Amazon? Pas op, want normaliter gaan dit soort aankopen al samen met  bijkomende kosten waar je op het moment van shoppen geen rekening mee houdt. Per 1 juli wordt dat versterkt door nieuwe regels met betrekking tot aankopen in webshops buiten de EU.

Vergeet zo snel mogelijk de regel dat je onder de 22 euro geen extra kosten hebt bovenop je aankoop buiten de Europese Unie, want die geldt vanaf 1 juli niet meer. Volgens onderzoek van de Douane heeft 52 procent van de Nederlanders die de afgelopen zes maanden iets kocht in een online shop buiten de EU, helemaal geen weet van de nieuwe regels. 

Een eerlijke kans

Voor sommige fashionista’s en gadgetfreaks zal dit nieuws rauw op hun dak vallen. Het is niet bedoeld om te pesten, maar het is juist bedoeld om Europese webshops een eerlijkere kans te geven. Bedrijven binnen de EU moeten wel invoer-btw rekenen, terwijl landen buiten de EU dat niet hoeven. Daardoor liggen de verhoudingen wat scheef. Nu merk je dat minder snel bij kleine bedragen, maar tel alle kleine Nederlandse AliExpress-bestellingen bij elkaar op en je kunt waarschijnlijk goed op vakantie.

Uit het onderzoek blijkt dat 90,6 procent van de ondervraagden recent iets aanschafte vanuit een Chinese webshop. Daarna volgen Britse webshops met 14 procent. Je zou het bijna vergeten, maar deze webshops vallen door de Brexit niet meer onder de EU. Je kunt daar dus niet zomaar vrij mee handelen. Ook hier is de regel over aankopen buiten de EU van toepassing. Het derde meest populaire land om online te shoppen buiten de EU is de Verenigde Staten met 12,3 procent. 

Webwinkelen buiten de EU

Als een webwinkel buiten de EU valt (of tenminste iets opstuurt vanuit buiten de EU), dan maakt het vanaf 1 juli 2021 dus niet meer uit hoeveel de inhoud van het pakketje waard is of heeft gekost. Ook als het onder de 22 euro valt, dan moet je er btw over betalen. 

We hebben in Nederland natuurlijk meerdere btw-hoogtes. De meeste artikelen waarom het gaat, vallen onder het standaard 21 procent btw-tarief. Dat betekent dat je voor een setje oordopjes van 20 euro straks sowieso 4,20 euro meer betaalt. Nu zijn veel aankopen wel boven die 22 euro en ben je er dus waarschijnlijk al aan gewend die btw te betalen, maar bijvoorbeeld ook stickers of visitekaartjes van AliExpress zijn straks 21 procent duurder.

De extra kosten bij online shoppen buiten Europa

Kortom, we kopen met z’n allen van alles op de markten buiten de EU en daarvoor moeten we de btw nu in alle gevallen betalen. Let goed op, want je moet in sommige gevallen niet alleen btw betalen, maar ook inklaringskosten aan de vervoerder. Inklaringskosten zijn een soort administratiekosten voor het feit dat de vervoerder extra handelingen heeft gedaan om je pakketje Nederland in te krijgen.

Het is namelijk aan de vervoerder die het pakket naar Nederland transporteert om aangifte te doen van de import bij de Douane. Wat een vervoerder hiervoor rekent, dat is geheel in handen van die vervoerder en die kosten komen bovenop de 21 procent btw. Dan zijn er tot slot nog andere kosten om rekening mee te houden:  voor aankopen van buiten de EU die boven de 150 euro zijn, betaal je ook invoerrechten die tot 12 procent van het aankoopbedrag kunnen zijn. 

Kortom, als je via internet iets kleins koopt buiten de EU, dan moet je er vanaf 1 juli aanstaande rekening mee houden dat het aankoopbedrag sowieso nog een vijfde hoger wordt. Shopze!

Meer weten over bijkomende kosten voor aankopen in webshops buiten de EU? Kijk op www.douane.nl/internetaankopen of stel je vraag aan de virtuele assistent.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van de Rijksoverheid.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.