Het klinkt als een superheld en dat is hij misschien ook wel: de Netgear Nighthawk X4S tri-band WiFi extender. Het is een wit kastje dat je in een stopcontact doet waardoor je het bereik van je WiFi kunt vergroten. Klinkt handig, maar is zo’n enorm wit ding voor je stopcontact echt het geld waard?

Ik ben altijd een beetje huiverig voor WiFi extenders. Sommige hebben dan toch een netwerkkabel nodig, andere stoppen er na een paar maanden simpelweg mee zonder dat duidelijk is wat er mis mee is. Ik ben er nooit helemaal zeker van of die slechte internetverbinding nu ligt aan mijn provider, de locatie van mijn modem of dat een WiFi extender toch kan helpen.

Netgear Nighthawk X4S

Gelukkig maar dat ik de kans heb gekregen de Netgear Nighthawk X4S Range Extender te testen. Er is geen kabel nodig en je kunt hem praktisch overal in je huis hangen voor een verbeterd bereik. Ik dacht dat WiFi extenders altijd geplaatst moesten worden op de plek waar je vaak bent en merkt dat de internetverbinding te wensen overlaat, maar dat is niet het geval. Ik had de Nighthawk beneden opgehangen naast mijn modem en mijn internetsterkte in mijn slaapkamer boven werd aanzienlijk beter.

Je kunt het bewijs in de foto’s zien. Waar mijn downloadsnelheid eerst op 26 zat, is die na het installeren van de Netgear naar 36 gestegen. Heerlijk, maar hoe werkt dat nou eigenlijk? De Nighthawk X4S zorgt ervoor dat er via FastLane3-technologie een uitgebreid WiFi-systeem ontstaat. De snelheid gaat omhoog en overal in huis zal de verbinding verbeteren. Zelfs als je in een soort mansion woont, dan zal Nighthawk je WiFi verbeteren: het bereik wordt namelijk uitgebreid met bijna 100 vierkante meter. Wel oppassen voor je buren dus. Zorg wel dat je netwerk van een goed wachtwoord is voorzien.

Wat mij enorm verbaasde, was hoe makkelijk het is om de Nighthawk te installeren. Je plugt hem in je stopcontact, je drukt de enige knop in die erop zit en je drukt ook de knop op je modem in, waarna ze elkaar weten te vinden en het allemaal werkt. Heel bizar hoe snel en makkelijk dat gaat. Er wordt bovendien met lichtjes aangegeven hoe en wat, waardoor je gemakkelijk kunt zien of je het goed hebt gedaan en wat je van de Nighthawk kunt verwachten.

Een grote WiFi extender

Een nadeel aan de Netgear is wel dat hij vrij groot is. Juist omdat stopcontacten vaak in kleine hoekjes zitten waar weinig ruimte is, kan het een uitdaging zijn om hem kwijt te kunnen. Bovendien neemt hij ook in je stopcontact veel ruimte in: je kunt bijvoorbeeld misschien wel twee stopcontacten (als ze onder elkaar gesitueerd zijn) kwijt zijn aan dit grote witte ding. Het apparaat zelf heeft op zich ook niet het mooiste ontwerp ooit, waardoor je het liever niet op ooghoogte hangt op je muur.

Qua design mag Nighthawk best een upgrade krijgen, maar qua technologie zit het helemaal goed. Binnen een paar minuten heb je hem geïnstalleerd en kun je genieten van een verbeterd WiFi-bereik. Er hangt wel een prijskaartje aan van 130 euro, dus ik adviseer dit apparaat vooral aan mensen die heel erg gefrustreerd raken van hun huidige WiFi-snelheid en -bereik.

Overal WiFi met de Netgear Nighthawk X4S tri-band WiFi extender
Doet wat het belooft9
Gemakkelijk te installeren10
Goede prijs/kwaliteitverhouding8
Design6
8.3Totale score

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.