Z Flip 3

Opvouwbare telefoon review: Samsung Galaxy Z Flip 3 onder de loep

De opvouwbare smartphone is er nu écht. Ja, de Z Flip 3 impliceert natuurlijk dat er ook een eerste en tweede was, maar die tweede kwam er helemaal niet. De eerste Z was niet zonder gebreken, en kreeg dus niet al te veel promotie. Met de Z Flip 3 durft Samsung volledig in te zetten. Samsung is dus overtuigd van haar nieuwste toestel. Maar zijn wij dat ook? Je leest het in deze opvouwbare telefoon review…

Design

Op het eerste gezicht ziet de Samsung Galaxy Z Flip 3 eruit als een gewone smartphone, met een mooie pastel-achtige kleur en shiny glans-afwerking. Wie beter kijkt, ziet een metalen strip over de middenzijde van de achterkant. Aan de voorzijde zit er een kleine deuk in het scherm, op dezelfde positie als de metalen strip aan de achterzijde. Hieraan kun je goed zien dat de Flip toch wat anders is dan alle andere smartphones die je kent.

Flip it! Het idee om je telefoon op te vouwen, doet natuurlijk ergens aan denken… aan zo’n oude clamshell telefoon. De clamshell was daarentegen geen smartphone, het had over het algemeen geen internet, en al helemaal geen touchscreen. In dat opzicht is de Z Flip 3 wel een stuk intelligenter. Het bijzondere is ook dat Samsung het beeldscherm daadwerkelijk dubbelvouwt. En dat is wel even een niveautje (of tien) hoger, hoor.

Als je hem dichtklapt wordt de telefoon natuurlijk de helft kleiner, maar ook de twee keer zo dik. In je handtas is dat handig, want nu kunnen scherpe objecten geen krassen achter laten op het scherm. In je broekzak past het nu eindelijk ook, want normaal zijn telefoons veel te lang om in de gemiddelde vrouwenbroekzak mee te nemen…

Handige functies

Aan de buitenkant zie je een extra schermpje, verwerkt in het bovenste deel van de body. Daar kun je meldingen op ontvangen, de tijd in zien, of deze gebruiken als selfie camera. Je hoeft de Flip dus niet open te klappen voor een foto: als je twee keer op de side-button drukt, activeer je de camera.

Ook behoorlijk leuk en handig: je kunt de Flip in een hoek van 45 graden op je bureau zetten en zo een videogesprek voeren of een video bekijken. Dus geen rare standaards of houders meer, nee, deze smartphone zet zichzelf al in een perfecte kijkhoek. Het videomateriaal kun je naar de onder-of bovenzijde van het scherm verplaatsen, zodat je op het overgebleven scherm juist nog iets anders kunt bekijken/doen. Bijvoorbeeld aantekeningen maken van het gesprek.

Tip van ons, is ‘Tips’ van Samsung. Dat klinkt was omslachtig, maar check it for yourself. Deze app geeft allerlei handige trucs hoe je de Z Flip 3 het beste kunt gebruiken. Je leert te werken met het dynamische vergrendelscherm, hoe je apps splitst, hoe je het oproepscherm aanpast en heel veel over fotografie en filmen met deze opvouwbare telefoon. Het gevaar met zo’n veelzijdig toestel is dat je leuke en handige features over het hoofd ziet. Écht even checken dus, die app die Tips heet.

Ook het benoemen waard

Opvallend is de snelheid van deze telefoon: je moet er zelfs even aan wennen dat je zo snel van pagina naar pagina slide en dat apps binnen no-time geopend worden. De Samsung Galaxy Z Flip 3 heeft een prettige, goed te begrijpen Android look and feel. En goed om te weten: deze telefoon is klaar voor 5G (maar dat kan tegenwoordig haast ook niet meer anders).

De camera’s zijn zoals we van Samsung gewend zijn: de hoofdcamera heeft 12 megapixels en beeldstabilisatie. De camera met groothoeklens heeft ook 12 megapixels en de selfiecamera heeft 10 megapixels. Je kunt zelfs filmen met 8K op deze telefoon, maar het resultaat aanschouwen, is een wat lastiger verhaal: wie heeft er nou een apparaat waarmee je zo’n resolutie kunt bekijken? Anyhow: ook voor fotografie heeft Samsung leuke extra opties ingebouwd op dit toestel. Check de Tips app voor de meest handige trucs.

Breekbaar?

De Flip voelt robuust aan, maar toch vragen wij ons af hoe solide dat scharnier is. Kan dat scharnier het aan om tientallen keren per dag open en dicht te gaan? Samsung garandeert van wel, en meent dat het toestel zeker 200.000 keer moet kunnen openen voor er problemen zouden kunnen ontstaan. Zelfs na jaren moet dit geen probleem mogen opleveren. Uiteraard hebben we dit niet kunnen testen in deze opvouwbare telefoon review. De Z Flip kende helaas wel problemen met het scherm…

Je moet (uiteraard) voorzichtig zijn met de telefoon. Ondanks dat het vernieuwde gorilla-glas ontzettend sterk is, en de telefoon op heel veel punten verstevigd is, zijn er altijd mensen die hem kapot kunnen (of willen) krijgen. En even een nieuw scherm laten plaatsen bij de winkel om de hoek is wel een ander verhaal, dan bij normale smartphones: een nieuw opvouwbaar scherm kost minimaal 300 euro.

Prijs

Als we het dan toch over de centjes hebben: heel goedkoop is de Flip niet. Prijzen beginnen bij 1049 euro (128GB). Misschien is een verzekering afsluiten dit keer dus wel een goed idee, vooral omdat het scherm zo kostbaar is.

Conclusie van deze opvouwbare telefoon review

Ons nerd-hart gaat sneller kloppen van deze telefoon. Het is eens wat anders dan de zoveelste smartphone, een leuke gimmick met handige toepassingen. Hij werkt lekker snel en ziet er super fancy uit. Wel hebben we vraagtekens over het opvouwbare scherm: kan Samsung de verwachtingen deze keer wel waarmaken? Voor zo’n prijs mag je wel het een en ander verwachten in ieder geval…

Z Flip 3
Pluspunten
Design
Fun factor
Gebruiksgemak
Minder positief
Prijs
Vraagtekens over schermduurzaamheid
8.2

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.