Oppo heeft in Zurich haar nieuwe Reno-toestellen aangekondigd. Het zijn er drie: Reno 5G, Reno 10x Zoom en de gewone Reno. De smartphones zijn te herkennen aan hun uitschuifbare haaienvin: daarin zit de selfie-camera.

Hierdoor is het scherm volledig notchloos en gebruik je dus de volledige rechthoek. Een andere grote nieuwe toevoeging voor Oppo-telefoons, dat is de 10x Hybrid Zoom waardoor je met de achtercamera (die wel in het toestel zit en niet in het ‘haakje’) betere foto’s kunt maken.

Misschien denk je: Oppo, wat is dat? Het is een Chinees smartphonemerk dat vorig jaar in Nederland is geïntroduceerd. In Nederland komt het nieuwe 5G-toestel (nog) niet op de markt, want dat is vooralsnog alleen weggelegd voor Zwitserland, waar op steeds meer plekken een 5G-netwerk in de lucht is. De Reno 10x Zoom en Reno zijn verkrijgbaar in twee kleuren: Ocean Green en Jet Black. Geen kleurenparade dus, maar dat is vaak te ondervangen met een skin (die toch nodig zijn bij de gladde toestellen van nu).

Oppo Reno

Geen randjes

Wat eigenlijk zonde is, want het design van Reno mag er zijn. Zo is de achtercamera onder het glas weggewerkt, waardoor je geen last hebt van randjes. Jet Black is niet gewoon een zwarte telefoon: er zitten kleurschakeringen in met blauw en grijs. De Ocean Green heeft een donkergroene lichtreflectie. Dankzij nano-polijsten is de telefoon helemaal glad, zelfs waar hij overgaat van glanzend naar mat:

De achterkant is voorzien van Corning Gorilla 5.0-glas en er zit een ceramische O-dot in. Die verhoogt de telefoon een pietsie beetje, zodat je lenzen niet beschadigen als je de telefoon op een vlakke ondergrond legt. Nog even over die haaienvin, die door Reno de ‘pivot rising camera’ wordt genoemd.

Er zit namelijk wat meer in dan de camera alleen. Ook de speaker en de flitser zitten hierin verborgen. Hij moet in 0,8 seconden omhoog gaan en de camera staat dan in een hoek van 11 graden. Oppo belooft dat je de vin meer dan 200.000 keer kan gebruiken, dus zelfs als je 100 keer per dag een selfie maakt, dan kun je dat vijf jaar volhouden. Ik heb al een lamme arm als ik eraan denk.

Oppo Reno

Ook voor onhandige mensen

Toch is het vanzelfsprekend dat Oppo dit benadukt met zulke bizarre aantallen: hoewel de telefoon verder heel glad en compact is, roept zo’n extra onderdeeltje dat ook nog eens uitsteekt toch vragen op. Zeker omdat hij met een motortje wordt aangedreven, moet je er wel vanuit kunnen gaan dat het motortje niet lam wordt.

Oppo heeft het flink getest, maar wij gaan dat de komende periode ook ervaren in onze review van het toestel. De onhandige schrijfster van dit artikel kijkt er al naar uit: er zit namelijk ‘drop-protection’ in het apparaat, waardoor de pivot rising camera als de telefoon valt automatisch wordt ingetrokken. Als een kat die op zijn pootjes terecht komt dus. We zullen het -met enige voorzichtheid- testen.

Oppo’s Vincent Huang benadrukte nog maar eens dat het vooral gaat om de batterij en camera. Maar, het is natuurlijk niet voor niets dat die uitschuifbare camera er is: het fullscreen (de 10x Zoom heeft een 6.6 inch AMOLED-scherm en de standaard Reno een 6.4 inch AMOLED-scherm) kunnen kijken van een (4K)-film zonder dat er een notch bij komt kijken is bijzonder.

Oppo Reno

Zoomzoomzoom

Toch is het wel te begrijpen waarop Oppo vooral inzet op de camera: dat doet de concurrentie immers ook. Reno onderscheidt zich door de 10x Zoom: het wordt zo speciaal geacht dat de high end-Reno zelfs de naam 10x Zoom draagt. Je kunt er niet alleen ver mee inzoomen, je kunt ook enorm brede foto’s maken (120 graden).

We zijn ook nieuwsgierig naar de ‘artistic portrait mode’ in de selfiecamera, want hiermee komen je selfies waarschijnlijk net even beter uit. Er zit in de camera bovendien technologie die ervoor zorgt dat je gelaatskleur normaal is, iets waar sommige smartphonecamera’s vaak moeite mee hebben. Op de ene foto ben je lijkbleek, terwijl je op de andere een grauwe gloed hebt. Het wordt interessant om te zien hoe de nieuwe Oppo-toestellen hiermee omgaan.

Oppo Reno

De camera’s

Maar goed, je wil natuurlijk weten wat precies de camera-specs zijn: de Reno 10x Zoom heeft drie camera’s op de achterkant (48MP, 8MP en 13MP) met dubbele optische beeldstabilisatie voor een verbeterde fotokwaliteit. De selfiecamera is 16MP met kunstmatige intelligentie (beautyfilters dus). De standaard Reno heeft ook 48MP, maar combineert dat met een 5MP-camera.

De telefoon moet dankzij de Qualcomm Snapdragon 855-chip (de standaard-versie heeft de 710) zorgen dat je snel kunt schakelen tussen apps (en diverse apps tegelijk open kunt hebben). Dankzij Hyperboost 2.0 en Gameboost 2.0 kun je de telefoon ook gebruiken om te gamen, zonder dat hier te veel haperingen in voorkomen. Als voorbeeld werd PUBG genomen (PlayerUnknowns Battlegrounds), waarin vaak meerdere personages tegelijkertijd in beeld zijn.

Dat kost veel rekenkracht en kan ervoor zorgen dat je telefoon erg heet wordt. De Reno 10x Zoom heeft een koelsysteem dat dit moet tegengaan. En de batterij is 4065mAh dus daar moet je wel een dag mee voort kunnen. De batterij van de standaard Reno is 3765mAh. Oh, en voor we het vergeten: het geheugen. De luxere telefoon is voorzien van een werkgeheugen van 8GB en het standaard model 6GB.

Die luxere heeft wat meer nodig, want die kan ook meer. Je kunt op beide telefoons naar hartelust foto’s en andere media opslaan: er zit 265GB (ROM) geheugen in. Zitten er helemaal geen bijzonderheden op het standaard model, vergeleken met de 10 x Zoom? Jawel, de standaard-versie heeft nog wel een 3,5mm-portje voor je koptelefoons.

Oppo Reno is vanaf 10 mei verkrijgbaar voor een adviesprijs van 499. Op de Reno 10x Zoom moet je iets langer wachten: die verschijnt begin juni voor een adviesprijs van 799 euro.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.