wereld reiskoffer

Op reis naar Canada? Vergeet je eTA en ArriveCAN app niet!

Lange tijd was het maken van (lange) reizen naar Canada behoorlijk lastig, maar voor de reizigers hier is er goed nieuws: er geldt namelijk een positief reisadvies voor Canada! Wel moet je een bewijs van volledige vaccinatie tegen corona aanleveren, een eTA Canada aanvragen én de ArriveCAN app instellen. Klinkt misschien als veel maar dat valt gelukkig best mee! In dit artikel leggen we je uit hoe je voor de juiste documenten zorgt.

Misschien ga je eindelijk weer familie bezoeken, ga je op werktrip of gewoon lekker genieten van de mooie natuur. Er zijn heel veel redenen te bedenken waarom je Canada zou bezoeken, maar ongeacht de reden is het belangrijk om voorbereid op reis te gaan. In deze gekke tijden gaat namelijk elk land anders met corona om. Zo heeft ook Canada z’n eigen regels.

Wat heb je nodig om naar Canada te reizen?

Naast natuurlijk een geldig paspoort zijn er nog wat meer documenten die op dit moment noodzakelijk zijn om Canada in te komen. Wat je nodig hebt is:

  • Een bewijs van volledige vaccinatie tegen COVID-19
  • Een eTA Canada
  • De ArriveCAN app

Het eerste punt kunnen we je niet verder bij helpen, maar zal je via de GGD moeten regelen. De andere twee punten kunnen we je wel mee op weg helpen. Hieronder lees je voor de twee verschillende punten wat het is en hoe je eraan komt.

De eTA Canada

Als je Canada per vliegtuig bezoekt heb je geen visum nodig, maar een eTA (electronic Travel Authorization). Het is goed om te weten dat je ook een eTA voor een overstap in Canada nodig hebt.

Je hebt hierbij de keuze om het via de officiële website van de Canadese overheid te regelen of om het via een visumbureau te doen. Het zelf regelen via de Canadese overheid is de goedkoopste optie (ong. CAD $7 per persoon) en het snelst. Echter is de website en het formulier wel in het Engels, maar aangezien je naar Canada gaat zal dit geen heel groot probleem zijn. Daarnaast heb je hiervoor wel zelf een creditcard nodig.

Heb je toch liever hulp bij je eTA aanvraag, dan kan je het via een visumbureau regelen. Wel betaal je hierbij vaak een fee en is er een wat langere verwerkingstijd afhaneklijk van het bureau. Daar staat tegenover dat het bureau veel ervaring heeft bij het aanvragen en je op verschillende manieren kan betalen.

Na het aanvragen van je eTA hoef je hiervoor verder niks uit te printen. Het is namelijk gekoppeld aan je paspoortnummer, dus wanneer je Canada zal betreden zal bij de paspoortcontrole gecheckt worden of alles in orde is. Daarom is het extra belangrijk dat je paspoortnummer klopt.

De ArriveCAN app

De ArriveCAN app is een Canadese app die voor alle reizigers verplicht is om te downloaden op hun telefoon en in te vullen. Voor reizigers zonder telefoon is het mogelijk om een webversie in te vullen. De app is zowel voor iOS als voor Android te downloaden.

Nadat je je gegevens in de app hebt ingevuld, wordt er een ontvangstbewijs naar je gemaild. Deze kan je digitaal meenemen of uitprinten. In ieder geval is het belangrijk dat je een versie aan je luchtvaartmaatschappij en de Canadese douane kunt laten zien. Als je dit niet kan, kan het zijn dat je de toegang tot Canada wordt ontzegd.

Welke gegevens moeten ingevuld worden?

Ten eerste moeten je contactegegevens en deze van je medereizigers ingevuld worden. Daarnaast moeten ook je reisgegevens (zoals vluchtnumer en de naam van de luchthaven en luchtvaartmaatschappij) ingevuld worden. Ook kun je in de app je vaccinatiegegevens invullen of de resultaten van de coronatest die voor aanvang gedaan moet worden. Als het nodig is, zal je vervolgens ook informatie over je quarantaineplan in moeten vullen.

In tegenstelling tot de eTA, is het als je alleen overstapt niet nodig om de ArriveCAN app te installeren.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Visum Buitenland.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.