OnePlus 7T

OnePlus 7T is gewoon een goed toestel

Altijd als ik mensen met een OnePlus zie, dan ben ik een beetje jaloers op de camera. Om de een of andere reden lijkt die simpelweg wat sneller te reageren dan die van mijn Huawei Mate 20 Pro en de kleuren lijken ook wat roodbruiner, waardoor je bijvoorbeeld prachtige herfstplaatjes kunt schieten. Is OnePlus 7T ook zo’n krachtpatser qua fotografie?

Om deze telefoon beter te leren kennen, nam ik hem mee naar een hoogtepunt, namelijk de watertoren in Utrecht. Daar kon ik niet alleen goed testen hoe de groothoekoptie is, maar ook de macro-optie. Zodra ik de OnePlus 7T aandeed, merkte ik meteen hoe snel het apparaat is. Dat komt omdat hij is voorzien van een heel goede processor. Hierdoor is bijvoorbeeld browsen ook een stuk smoother. Dat komt omdat de verversingssnelheid 90Hz is, wat normaliter vooral wordt bedoeld om goed te kunnen gamen, maar wat je dus zelfs goed ziet bij het surfen.

OnePlus 7T

Soepel surfen

Het is moeilijk uit te leggen en ik weet natuurlijk niet precies hoe het zit als je het toestel eenmaal vol hebt staan met apps, foto’s en video’s, maar in mijn dagen met het apparaat viel me elke keer weer op hoe soepel en snel je bijvoorbeeld kunt browsen. Websites laden sneller en als je scrollt dan zoeft alles in één vloeiende beweging voorbij. Zie het een beetje als van Blu-ray teruggaan naar dvd: zodra je je eigen toestel er weer bij pakt, denk je dat je muziek luistert op een discman in plaats van mp3. Browsen lijkt zo log en lomp, terwijl ik zelf echt geen middenklasse toestel heb.

Die soepele benadering is al erg fijn aan dit toestel, maar er is meer om van te houden. Het ontwerp is opvallend: de OnePlus 7 heeft een volledig notchloos scherm waarbij de selfiecamera uit de bovenkant gesprongen komt, maar dat geldt niet voor de 7T. Deze heeft weer gewoon een notch met een camera erin. Die notch is trouwens wel iets kleiner dan bij eerdere OnePlus-toestellen en heeft een mooie druppelvorm. Je vindt er ook een dolby-speaker. Het 6.55-inch Fluid AMOLED-scherm is wel lekker lang en slank, wat nu sowieso een trend lijkt te zijn in de wereld van smartphones.

Mooie hoesjes

De 7T heeft een behuizing die in het licht overlopend grijs komt en het iets duidelijker overlopende blauw, zoals je kunt zien op de foto’s in dit artikel. Je kunt er uiteraard weer een kust en keur aan hoesjes bij aanschaffen, maar daarvoor moet je wel goed bedenken wat je precies nodig hebt. Zo is het zwarte hoesje met mooi grafisch printje erg tof, maar die biedt weer weinig ondersteuning mocht het toestel met het ‘gezicht’ naar beneden de grond raken. Er is een hoes die wel wat meer versteviging en ondersteuning biedt (en dus ook wat meer over de randen heen komt), maar die is wel weer erg rood: OnePlus-rood is erg mooi, maar een hele hoes in die kleur maakt je telefoon echter een iets te opvallende eyecatcher.

OnePlus 7T

Verder niets te klagen, want er is dus een hoesje voor al je wensen. Bovendien is het ontwerp de smartphone prachtig. Er is wel een ding waar ik niet per se groot fan van ben en dat is het feit dat er een soort camera-eiland achterop het toestel zit dat cirkelvormig is en redelijk scherp afgewerkt. Ik had dat liever vierkant gezien, maar nu iedereen vierkant heeft gedaan, is men weer naarstig op zoek naar een andere originele manier om de camera’s te plaatsen. Daar is wat voor te zeggen, maar dat ronde uitstulpende ding aan de achterkant is niet zo aantrekkelijk en breekt wat mij betreft ook met de rest van het toesteldesign.

Laten we een boek niet teveel veroordelen op zijn cover: hoe goed fotograferen die drie camera’s? Heel goed. De 48 megapixel, 12 megapixel en 16 megapixel doen hun best. Alle foto’s in dit artikel waarop het toestel zelf niet staat, zijn met de OnePlus 7T gemaakt: een vergezicht vanaf de watertoren, een macro van de brunch: OnePlus 7T doet het allemaal goed en snel. Wat ik heel prettig vind, is dat je Macro zelf kunt inschakelen. Daarmee kun je geweldige foto’s maken op 2,5 cm van een object af. Je ziet het bijvoorbeeld aan mijn dessert:

OnePlus 7T
OnePlus 7T

Goede batterijduur

Hoeveel foto’s je ook maar blijft maken, de batterij van OnePlus 7T ondersteunt je goed. Het is een 3800mAh-batterij en daar kom je gemakkelijk de dag mee door. Bovendien kan hij dankzij Warp Charge razendsnel opladen, dus als je slechts een half uurtje bij een energiepunt bent, dan kun je je batterij met gemak meer dan de helft opladen. Alleen kun je het toestel niet draadloos opladen, mocht je daar fan van zijn.

OnePlus 7T

Tot slot kun je deze telefoon, die -als eerste- draait op het besturingssysteem Android 10 met een Oxygen OS 10-schil eromheen, ook besturen met gebaren. Ik heb daar niet zoveel mee, want ik zou niet weten wanneer dit voor mij nou echt een voordeel is. Je kunt een veegbeweging maken om terug te gaan naar de vorige pagina, en er zijn gebaren om in één keer je homescherm op te roepen. Nogmaals, ik zie er het voordeel niet van in, tenzij je een keukenprinses of monteur bent die vaak vieze handen heeft.

Eerder dit jaar kwam OnePlus met de OnePlus 7, een goed toestel, maar veel mensen vonden het wel een toestel dat nogal aan de prijs was. Dat komt omdat OnePlus steeds dichter tegen de high end-prijzen van andere merken toe kruipt, terwijl het juist in zijn startjaren meer de betaalbare en toch goede telefoon ‘van het volk’ was. Nog steeds luistert OnePlus goed naar wat er in de community speelt, maar qua adviesprijs kunnen we nog niets zeggen over OnePlus 7T: die adviesprijs wordt namelijk morgen om 17:00 uur bekendgemaakt, wanneer het toestel officieel wordt gepresenteerd in Europa. Er wordt geschat dat het apparaat ongeveer 650 euro gaat kosten en dat is in mijn ogen een heel schappelijke prijs voor deze krachtpatser.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.