OnePlus 13R

Review: OnePlus 13R – te weinig verschil om voor te kiezen

Vorige week publiceerde ik een OnePlus 13 beoordeling op deze site, maar wist je dat de telefoon ook een kleiner tweelingbroertje heeft? Ik heb het hier over de OnePlus 13R, die als goedkoper alternatief van de 13 wordt aangeprezen. Uiteraard met wat mindere specs, alhoewel het allemaal niet ver uit elkaar ligt. Waarom je dan toch voor de OnePlus 13R zou kunnen kiezen? Oordeel zelf na het lezen van deze review.

OnePlus 13R design

De 13R is qua design te vergelijken met dat van zijn grote broer. Ik ben er zelf niet per se fan van, maar zoals je eerder kon lezen, is mijn omgeving enthousiaster. Ook bij de OnePlus 13R zit er een grote, ronde schijf achterop de behuizing waarin de camera’s geplaatst zijn. Het is iets kleiner dan bij de OnePlus 13, maar het neemt alsnog een vrij groot deel van de achterzijde in. De asymmetrisch positie is daarmee ‘wat beter’ dan bij de 13, maar het ligt alsnog als een hoopje op de behuizing. 

De prijs is lager, juist daarom vind ik het bijzonder dat de 13R kwalitatiever aanvoelt dan zijn grote broer. Okay, uiteraard, dit zal met de materiaalkeuze te maken hebben, maar het holle geluid is verdwenen. En dat spreekt in zijn voordeel. De vorm van de 13R vind ik prettiger om vast te houden, dan bij de 13. Ik heb er ook andere meningen over gehoord, maar vanuit mijn perspectief, vind ik het prettig dat de telefoon goed is afgeplat. Je weet wat je in handen hebt. Bij de OnePlus 13 is het design afgerond, maar vind ik die rondingen niet lekker rond. Daarbij sluit het scherm niet lekker aan op de bezel (zijkant) van de telefoon, waardoor de OnePlus 13 in mijn hand snijdt, zeker als ik wat meer kracht zet.

Qua design vind ik de 13R dus mooier en prettiger dan zijn grote broer, maar helaas zou ik het toestel alsnog niet op looks hebben uitgezocht.

(tekst gaat verder onder foto)

Snelheid & prestaties

De OnePlus 13R werkt op een Snapdragon 8 Gen 3, wat de high-end chipset van vorig jaar was. De OnePlus 13 heeft met de Snapdragon 8 Elite alweer wat mooiers onder de motorkap, maar in de praktijk zul je hier weinig van merken. Apps openen snel, multitasken gaat soepel en zelfs zware games draaien zonder moeite.

Met 12GB RAM en 256GB opslag krijg je bovendien prima specificaties voor een toestel in dit segment. Verwacht je de absolute top in snelheid en prestaties? Dan is de OnePlus 13 misschien een wat betere keuze, maar voor de meeste gebruikers biedt de 13R meer dan genoeg power. Ook deze telefoon kun je namelijk bij zware prestaties uitbreiden van 12GB naar 12 + 12GB. Zoals OnePlus daarover zegt: “Als er genoeg opslagruime is, kunt u een deel ervan gebruiken om uw RAM uit te breiden. De beschikbare opslagruimte wordt navenant verminderd.” Om eerlijk te zijn, heb ik de telefoon niet zo ver kunnen pushen om dat in de praktijk te zien. Mijn dagelijks gebruik is te middelmatig (denk ik).

Ten slotte: deze telefoon is met dezelfde AI functies uitgerust als zijn grote broer. Denk aan dingen als Detail Boost, een Reflection Eraser bij fotografie en automatische ondertitels bij video’s. Sommige functies zijn een beetje dubbel met wat Google al biedt (zoals Unblur), maar anderen, zoals Detail Boost, voegen echt iets toe; handig voor die ene net niet scherpe zoomfoto. Helaas werken sommige tools, zoals de slimme Notes-app, nog niet in het Nederlands. Alleen de tools voor fotobewerking zijn momenteel beschikbaar in het Nederlands.

Camera

Hier zit een van de grootste verschillen tussen de OnePlus 13 en de 13R. Waar het vlaggenschip drie 50 MP-camera’s heeft met Hasselblad-tuning, moet de 13R het doen met iets minder indrukwekkende exemplaren.

De belangrijkste camera is nog steeds goed, en de 2x-telelens is een leuke toevoeging, maar de ultragroothoekcamera stelt teleur met slechts 8 megapixels. Dat is tegenwoordig toch wat aan de krappe kant. Qua fotografie mag je gedetailleerde foto’s van de OnePlus 13R verwachten, zolang je niet te ver inzoomt. Selfies zijn prima, maar niet baanbrekend.

Fotografeer je veel? Dan is de OnePlus 13 met zijn betere sensoren en Hasselblad-optimalisatie een duidelijk betere keuze. De foto’s van de 13 lijken qua kleur ook iets meer natuurgetrouw, dan de 13R ze toont. Een korte vergelijksessie leert dat de foto’s van de 13R iets ‘blauwiger’ van kleur zijn, terwijl de 13 ze juist iets ‘geliger’ toont. Wat nou werkelijk dè waarheid toont, dat is een goede vraag. Persoonlijk denk ik dat het blauwe iets te veel is gecorrigeerd door de 13R. Over smaak valt te twisten natuurlijk…

Batterij

De 6000mAh-accu biedt zo’n 20% meer dan wat je normaal in topmodellen ziet. Ook met intensief gebruik kun je gemakkelijk de dag afmaken zonder tussentijds opnieuw te moeten opladen. De 13 heeft hetzelfde vermogen en ook bij dat toestel viel de standby-modus op. In de review van de 13 schreef ik: “Waar de meeste Androids langzaam maar zeker leeglopen, bleef de OnePlus 13 opvallend kalm. Als je het niet gebruikt, loopt de telefoon vrijwel niet leeg. Dat is wel anders bij andere Android telefoons die je standaard moet opladen als je ze een dag of twee niet gebruikt.” Hetzelfde geldt voor de 13R!

Wat opladen betreft: bedraad kan dat met 80 Watt, wat nog steeds razendsnel is, maar wel een stukje trager dan de 100 Watt van de OnePlus 13. Het grotere gemis? Draadloos opladen ontbreekt volledig. Een kleine domper, zeker als je gewend bent je telefoon op een draadloze pad te gooien.

Prijs & conclusie

Met een prijs van 749 euro voor de 12GB/256GB-variant is de OnePlus 13R een mooie optie voor wie een snelle, luxe smartphone wil zonder de hoofdprijs te betalen. Toch zijn er concessies gedaan: de camera’s zijn minder indrukwekkend, draadloos opladen ontbreekt en op papier is het toch een minder snelle telefoon, dan het topmodel wat OnePlus momenteel biedt.

Je kunt je afvragen of het 250 euro extra waard is om toch voor de beste OnePlus telefoon van het moment te gaan. Of, sterker nog: wil je 749 euro betalen voor een midrange telefoon? Dat laatste zou voor mij doorslaggevend zijn bij de aanschaf van een telefoon. 749 euro is niet niets. Daar moet je op zijn minst een betere camera voor terug krijgen en ook een design waar ik meer liefde bij voel, dan bij de 13R het geval is.

OnePlus 13R
Pluspunten
Snelheid
Gebruiksgemak
Batterij
Minder positief
Design
AI functies in Nederland
Prijs/kwaliteit
6.7

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.