oliebollen

Oliebollen zo klaar met technische keukenhulpjes

Het is hier inmiddels traditie om met Oud op Nieuw lekkere hapjes en drankjes op tafel te zetten. Uiteraard met zelfgemaakte oliebollen. Daarom speciaal voor jullie een lekker recept dat met de juiste technische keukenhulpjes zo op tafel staat!

Oliebollen

Laat ik vandaag beginnen met de traditionele oliebol. Mijn opa bakte deze vroeger altijd in een grote en hoge pan gevuld met olie. Hij schepte de oliebollen uit de pan en de kleine kruimels mochten we tussendoor alvast opsmikkelen. Tegenwoordig hoef je niet meer met een pan aan de slag en brandwonden te riskeren, terwijl je met een schuimspaan de vette bollen eruit schept. Er zijn heel erg veel kant en klaar pakken te koop in de supermarkt. Persoonlijk gebruik ik ze niet, omdat zowel mijn man als dochter vaak heftig reageren op de kleur- en smaakstoffen die in deze pakken verwerkt zitten. De mix zelf samenstellen is ook helemaal niet zo lastig als deze pakken je soms doen vermoeden. Ben je er klaar voor?

Benodigdheden:
1 kg bloem
1 liter melk
60 gr gist
80 gr margarine/roomboter
50 gr witte basterd suiker
20 gr citroensap
10 gr zout
3 eieren
Zonnebloemolie
1 bus poedersuiker

Eventueel:
75 gr krenten
100 gr rozijnen
200 gr appels (goudreinetten)

(Technisch) materiaal:
Frituurpan
Ijsbollenschep of juslepel
Mixer
Schaal
Zeef/Vergiet
Keukenweegschaal

Voorbereiding:
Wanneer je krentenoliebollen wilt maken, moet je de krenten en rozijnen een paar uur wellen in lauw/warm water.
Voor appelbollen snij je de appelen in kleine blokjes van 2 a 3 cm.
Voordat je de appelstukjes en of krentjes/rozijnen bij het beslag doet moet je deze goed uit laten lekken in een zeef.

Los de gist op in lauwe melk.
Doe de bloem in een flinke kom en maak een kuiltje in het midden, voeg de boter en suiker toe en meng langzaam draaiend de melk door de bloem totdat een mooie gladde massa ontstaat.
Voeg de citroensap en eventueel de rozijnen/krenten of appelstukjes erdoor.
Roer het geheel goed door en voeg op het laatst nog de zout toe.
Nu moet je dit beslag ca 30 min. laten rijzen op kamertemperatuur.

Bereidingswijze:
Na het rijzen moet je het geheel nog een keer even goed door roeren.
Zorg ervoor dat de zonnebloemolie in de frituurpan op een temperatuur van 175 graden is.
Schep met een natgemaakte juslepel of ijsbollenschep wat beslag op en laat dit voorzichtig in de frituurpan zakken.
Zorg ervoor dat de oliebollen voldoende ruimte hebben om te zwemmen.
Laat de oliebollen ongeveer 7 minuten bakken en schep ze hierna uit de frituurpan en leg ze op een keukenpapier.
Het keukenpapier zorgt ervoor dat het meeste vet opgenomen wordt.

Strooi er wat suikerpoeder over en smullen maar! Zie je nu wel valt best mee toch!?

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
the grind
Betaalbare, hippe muzikale oorwarmers

Cookies op TechGirl.nl

Wij maken gebruik van cookies op TechGirl.nl. Je kunt ze direct toestaan door op 'Accepteren' te klikken. Liever handmatig aangeven wat je wel en niet wilt toestaan? Kies dan voor 'Verander cookie settings'.

Privacy beleid | Sluiten