Website Accessibility

Oktober: Accessibility maand. Maar… wat is het eigenlijk?

Heb je wel eens gehoord van Accessibility? Letterlijk vertaald, staat dat natuurlijk voor ‘Toegankelijkheid’. In website-land maken we er ook gebruik van, op veel verschillende manieren. Wat het is, waarom het zo belangrijk is en hoe je anderen ermee kunt helpen, dat lees je de komende maand in ons TechGirl dossier.

Wat is Web Accessibility?

Accessibility is de wijze waarop je je website (of app, vlog, etc) toegankelijk maakt voor mensen met een beperking. Vergelijk websites maar met winkels in een winkelstraat: de inrichting is uiteindelijk erg belangrijk, en niet alleen omdat je met de juiste marketing trucjes meer of minder verkoopt. Nee, wat dacht je van brede rolstoelpaden bijvoorbeeld? Of producten die voor iedereen van het schap te pakken zijn? Of borden die ook voor slechtzienden goed te lezen zijn? Ook websites horen rekening te houden met mensen met een beperking, hetzij op een andere manier dan ‘conventionele shops’.

Hoe belangrijk is dat dan? – de cijfers

2% van de Nederlandse bevolking is momenteel blind of slechtziend (bron: Taalunieversum.org). In percentages lijkt dat niet zoveel, maar omgerekend gaat het toch snel om zo’n 350.000 Nederlanders die een visuele beperking hebben. Neem daarbij dat er ook nog mensen zijn die misschien een beperking hebben aan hun hand, arm, rug, etc. en je komt zo tot een doelgroep van 1 miljoen Nederlanders voor wie het misschien niet zo gemakkelijk is om lekker door een website heen te klikken.

Accessibility staat in het VN Verdrag

Omdat Accessibility veel mensen treft, is het belangrijk dat de rechten van mensen met een beperking goed gewaarborgd zijn en blijven. Om dit te onderstrepen heeft de VN hier in 2007 een Verdrag voor ondertekend. 127 landen ter wereld spraken af zich in te zetten voor betere maatschappelijke participatie en gelijkheid. Nu 12 jaar later wordt het ‘eindelijk’ een verplicht nummertje voor Nederland. Sinds 23 september 2019 is het voor apps en websites van de Nederlandse overheid verplicht om toegankelijk te zijn. Precies een jaar later is dit verplicht voor alle apps en websites in Nederland.

Hoe kun je er zelf mee aan de slag?

Interessant toch, dat Accessibility? Maar hoe kun je er zelf mee aan de slag? Heb nog even geduld en volg onze website goed. In de komende weken wordt het allemaal duidelijk, dankzij artikelen zoals:

  • Hoe zie je of een website toegankelijk is of niet?
  • Hoe je met SiteImprove jouw website toegankelijkheid kunt meten
  • Hoe gebruiken slechtzienden en blinden websites?
  • Met welke app kunnen dove kinderen leren lezen?
  • Wat doen Onzichtbare helden?
  • Hoe je als websitebouwer Accessibility goed kunt integreren
  • Dit kun je allemaal doen met een screenreader
  • Wat vindt Google belangrijk op het gebied van Accessibility?
  • Wat mogen we voor de toekomst verwachten van Accessibility?

Stay tuned! More posts are coming up <3

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.