“HTML, CSS, JavaScript, jQuery, PHP zijn de talen die ik dagelijks gebruik.” Wow, onze TechGirl van de Week is Noraly van der Hulst, een front-end developer die een kust en keur aan ontwikkeltalen ‘spreekt’. Deze vrouw heeft een heleboel in haar mars! “Ik vind het leuk om designs te programmeren en daar zijn deze talen heel geschikt voor.” Daarnaast is Noraly gespecialiseerd in het bouwen van WordPress templates.

Je wordt over het algemeen niet zomaar op een dag wakker als front-end developer. Daar moet je iets voor doen. Noraly: “Tijdens mijn tweede studie merkte ik dat ik de technische kant van websites eigenlijk heel leuk vond. In mijn opleidingen waren een aantal keuzemomenten. Ik heb eerst de studie Reclame Vormgeving, Communicatie & Presentatie gedaan aan het Cibap in Zwolle. Daarna Communicatie & Multimedia design aan de Hogeschool Rotterdam in Rotterdam. Iedere keuze brengt je weet een stapje dichterbij. Eerst koos ik voor mijn opleiding, daarna de richting 2D. Vervolgens multimedia en de afstudeerrichting webdesign. Bij mijn tweede opleiding verschoof mijn voorkeur voor webdesign steeds meer richting development. Door veel development taken op je te nemen in groepsopdrachten ontwikkel je je snel en voor je het weet ben je front-end developer.”

Een foutje in je code

Dat klinkt alsof het een eitje is, maar de functie is niet per se makkelijk: “Er zijn altijd veel nieuwe ontwikkelingen in mijn werkveld. Je moet dus regelmatig beslissingen nemen of je een nieuwe techniek of taal wilt gaan gebruiken en daar energie in wilt steken, terwijl je nog niet zeker weet of het zal aan slaan. Verder is het maken van een fout in je code vaak heel visueel, dat is soms vervelend, maar dat vind ik ook juist een van de leukste dingen van mijn werk.”

Ze rolde dus vooral vanuit haar opleidingen steeds meer in de juiste richting, maar Noraly vond als klein meisje de computer al enorm interessant: “Op mijn 11e bouwde ik mijn eerste website. We hadden nog geen computer met internet thuis, dus ik ging naar de bieb, betaalde een kwartje bij de informatiebalie en kon weer verder aan mijn website bouwen of updaten. Het grappige was dat ik toen nog dolgraag modeontwerpster wilde worden. Toen ik 16 was moest ik een snuffelstage doen en toen zei mijn oma, die altijd als naaister heeft gewerkt in een fabriek: “Noor, mode is niks voor jou.” Eigenlijk dacht ik toen meteen dat reclame dan wel wat voor mij zou zijn. Pas nadat ik was toegelaten voor mijn eerste studie en ik lessen webdesign kreeg, drong het tot me door dat je geld kon verdienen aan websites bouwen, haha. Alles viel toen op z’n plek.”

De reclamewereld

Reclame, dat is een wereldje dat enorm tot de verbeelding spreekt. Mad Men-achtige praktijken, een bruisende wereld vol creatieve mensen én natuurlijk de spanning van: hoe gaat het publiek erop reageren? Noraly heeft dan ook een carrière om heel jaloers op te zijn. “Als stagiair front-end developer heb ik gewerkt bij Tam Tam. Later heb ik daar ook nog gewerkt als werkstudent. Als afstudeerder bij Mirabeau. Ik ben afgestudeerd op het onderwerp responsive webdesign. Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan bij Green Valley, bij de laatste heb ik 4 jaar gewerkt en maakte ik websites voor gemeentes en overheidsinstanties. Mijn eigen bedrijf bestaat ruim 9 jaar, naast mijn loondienstverbanden. Toen ik zwanger werd, kreeg ik ballen en besloot ik om de sprong te wagen en volledig in mijn eigen onderneming te gaan werken.”

Met een succesvol eigen bedrijf kan Noraly zich niet voorstellen dat er een bepaalde droombaan is die nog moet worden bereikt: “Ik leef nu mijn droom. Ik bouw websites voor gave klanten. Ik kan zelf mijn tijd indelen en ben zelf verantwoordelijk voor alles wat ik doe. Ik zou mijn onderneming graag uitbouwen en een groep ZZP-ers om me heen verzamelen, zodat je samen ook grotere projecten kunt aanpakken. Ik wil ook graag mensen inspireren en mijn kennis delen. Dit doen ik nu ook als blogger op techgirl.com en als workshopleider.”

Ja, Noraly is een TechGirl, zij het een .com-er. Ze heeft dan ook wel een aantal tech-idolen: “Tijdens mijn afstudeerscriptie had ik een aantal mensen waar ik tegen op keek. Mijn afstudeerbegeleider bij Mirabeau bijvoorbeeld, omdat hij precies deed wat volgens mij een droomjob is. Ethan Marcotte de grondlegger van Responsive webdesign, Luke Wroblewski de bedenker van mobile first en Brad Frost omdat ik erg fan ben van zijn standpunten. Verder ben ik altijd erg onder de indruk van vrouwelijke sprekers op tech conferenties zoals Fronteers.”

Front-end developer

Een leven als front-end developer, dat klinkt toch enorm aantrekkelijk zoals Noraly dat brengt? Ze heeft nog een tip voor je: “Ga ervoor! Laat je niet afschrikken door programmeertalen, de hoeveelheid mannen in de business of de mening van andere mensen. De job van Front-end developer is voor mij de perfecte combinatie tussen techniek en design. Je kan jezelf altijd blijven uitdagen en je moet altijd blijven leren, want de job is altijd in ontwikkeling.”

Noraly is deze week TechGirl van de Week, maar is in de race om TechGirl van de Maand november te worden. Waarom je op haar moet stemmen, dat vertelt ze zelf: “Ik hoop dat mensen mijn werk waarderen. Ik wil graag mensen/meiden inspireren. TechGirl van de maand worden zou toch een goed voorbeeld zijn voor mijn dochtertje van 6 maanden. Want naast front-end developer en TechGirl wil ik ook een kick-ass moeder zijn.”

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.