WWDC 2022 recap

Nieuwe iOS versie + meer van het WWDC 2022 (recap)

Tijdens de WWDC 2022 introduceerde Apple de allerleukste snufjes voor ‘ons’ als ontwikkelaars. Wat dacht je van de nieuwe iOS versie (16)? En ook nieuwe gadgets zagen we voor het eerst. Hier volgt een samenvatting van wat het Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) in juni gepresenteerd heeft.

iOS 16

Het nieuwste besturingssysteem van de iPhone heeft behoorlijk belangrijke veranderingen ondergaan en biedt nu meer aanpasmogelijkheden voor de gebruiker.

Iedereen wil graag uniek zijn, en hoe kun je dat nou beter laten zien, dan je iPhone scherm nog meer naar smaak in te richten? Denk aan het aanpassen van het uiterlijk van de klok, het lettertype en er zijn een heleboel interactieve achtergronden met foto’s uit je eigen bibliotheek te kiezen. Het nieuwe vergrendelscherm kan samen met focus mode en focus filter werken en toont op basis daarvan juist wel of geen informatie.

En denk ook aan:

 • Meldingen die nu van onderaf binnenkomen.
 • Het kunnen bewerken van een bericht, het ongedaan maken of verwijderen, het markeren van een bericht als ongelezen en je kunt SharePlay gebruiken via een bericht, zodat gebruikers tijdens het kijken kunnen chatten.
 • Dictation heeft een enorme update gekregen waarmee je vloeiender kunt schakelen tussen spraak- en écht typen. Het toetsenbord blijft open tijdens het dicteren, zodat je tekst kunt bewerken en selecteren.
 • In-app-id-verificatie in de Wallet.
 • Maps App kan binnenkort een multi-stop-routeringssysteem plannen (tot 15 verschillende haltes van tevoren). Ook komt er een betere MapKit voor ontwikkelaars, zoals de nieuwe serverside API’s.
 • Verbeterd ouderlijk toezicht voor kinderaccounts, zoals herinneringen en tips voor het beheren van gezinsaccounts.
 • Nieuwe manieren om samen foto’s te delen binnen de fotobibliotheek.

Watch OS9

Ook Watch OS biedt een aantal nieuwtjes. Denk aan…

 • Nieuwe wijzerplaten, zoals een maankalender.
 • Vernieuwde UI waardoor banners getoond worden in plaats van meldingen op het volledige scherm.
 • Verbetering in de work-out app, nieuwe hardloopstatistieken, hartslagzones en aangepaste trainingen.
 • Er zijn slaapfasen voor je horloge geïntroduceerd, waardoor gebruikers meer gegevens hebben.
 • Medicijnen volgen en beheren in de Gezondheid-app: voeg medicijnen toe, zodat je een herinnering krijgt wanneer je jouw medicijnen moet innemen.

M2 Apple Silicon Chip

De M2-chip is officieel aangekondigd en is nu beschikbaar in twee apparaten. De focus van de chip ligt op energiezuinige prestaties. Hoe dat zit, en wat de verschillen zijn met de M1 chip, dat leg ik (TechGirl Milly) uit in mijn volgende artikel.

De nieuwe toestellen met M2 chip zijn de vernieuwde MacBook Air en 13inch MacBook Pro.

Macbook Air

De nieuwe M2 MacBook Air is beloftevol. Het komt in een aantal kleuren op de markt, namelijk: spacegrijs, middernacht en starlight. Je krijgt weer Magsafe aan de linkerkant, 2 Thunderbolt-poorten en een hoofdtelefoon-jack van 3,5mm. Het heeft een 13,6-inch Liquid Retina-display met een inkeping aan de bovenkant en hetzelfde toetsenbord als de nieuwste 14- en 16-inch MacBook Pro’s. Ook aanwezig zijn de 1080p webcam en een nieuwe dubbele USB-lichtnetadapter van 35 Watt.

13 inch Macbook Pro

De 13 inch MacBook Pro krijgt ook de M2-chip, met betere prestaties dankzij een actief koelsysteem. Het is 40% sneller in fotobewerking vergeleken met M1. Het is qua design veel hetzelfde gebleven als zijn voorgangen.

MacOS Ventura

 • Mac OS 13 heet nu macOS Ventura! Daarmee komt ook een nieuwe naam voor de beheerfunctie: Stage Manager genaamd. Hiermee kun je alle geopende applicaties en vensters aan de linkerkant van je scherm rangschikken, zodat je je niet overweldigd voelt door het aantal apps en vensters dat je tegelijk geopend hebt.
 • Apple heeft Spotlight bijgewerkt om het veel nuttiger te maken, zoals het toevoegen van een snelle blik en je kunt ook live tekst van een afbeelding zoeken, je kunt een timer starten of een snelkoppeling uitvoeren. Het is ook verplaatst naar de onderkant van het startscherm voor gemakkelijke toegang.
 • De e-mailapp heeft een aantal nieuwe functies die werken op iOS 16 en iPad-besturingssystemen, waaronder: verzenden ongedaan maken, verzenden plannen. ‘Zoeken’ is verbeterd om het gemakkelijker te maken om te vinden wat je zoekt.
 • Safari heeft gedeelde tabbladgroepen toegevoegd waarmee je kunt samenwerken met vrienden en familie. Passkeys werd ook geïntroduceerd als een manier om wachtwoorden te verifiëren via touch of Face ID

iPadOS 16

Leuke aankondiging op de WWDC 2022: iPadOS 16! Het krijgt vrijwel alle iOS 16-functies en ook enkele Mac OS-functies

 • Je krijgt een volledige weer-app.
 • Je kunt nu eenvoudig samenwerken met gebruikers in verschillende toepassingen, allemaal vanuit het gedeelde blad.
 • We krijgen voor het eerst aanpasbare werkbalken, nieuwe kleurreferentiemodi voor het schalen van foto’s en videobewerking.
 • En ook hier Stage Manager; wat waarschijnlijk de top funtionaliteit is van deze update, voor een echte multitasking-ervaring.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.