Marjolein van Olst

“Niet alleen een visie hebben, maar ook samenwerken met het team”

Iedere dag drie uur onderweg om van en naar het werk te komen: Marjolein van Olst doet het met liefde. Ze heeft geen ambitie om naar het Oosten te verhuizen, maar werken in Zwolle vindt ze heerlijk.

Sinds een jaar werkt Marjolein bij Wehkamp, als Product Owner om precies te zijn. Als eindverantwoordelijke van het online kassaproces stuurt ze een development team aan van tien man. Ze zegt daarover: “Ik vind het heel belangrijk dat je als Product Owner niet alleen met een visie komt, maar ook samenwerkt met het team. Je ziet wel dat zo’n eindvisie helpt, maar vervolgens ga je samen met het team aan de slag om het in kleine stapjes te ontwikkelen.”

“We werken in tweewekelijkse Sprints. Opleveringen zijn zo klein en behapbaar, je kunt snel testen en dingen live zetten. Je houdt user stories [red: taken] daarom heel klein. Hoe groter je het maakt, hoe groter de kans dat het niet afkomt. We proberen nu ook de rest van de organisatie mee te nemen in de scrum werkwijze: snelle opleveringen, valideren en testen. Mensen enthousiasmeren dat het werkt.”

Telkens kleine brokjes van een groter doel opleveren dus. Marjolein’s team werkt sinds de zomer aan een heel nieuwe Wehkamp kassa. “Daarbij zijn we begonnen met analyseren waar mensen afhaken binnen de huidige kassa. Maar ook op basis van Usability testen wat klanten onduidelijk vinden of niet begrijpen. Op basis daarvan hebben we een nieuwe check-out gemaakt (prototype) voor de klant, die getest en toen hebben we een heel nieuw design ontwikkeld die op het punt staat om live te gaan.”

Dat Go-moment zorgt voor hoge bloeddruk momentjes door de dag heen. Ze zegt daarover: “Klanten vinden onze website zo duidelijk, ze weten het allemaal goed te vinden. Je bent bang dat ze het straks niet gaan vinden. Het is een nieuw product, maar je ziet dat de developers er helemaal voor gaan. We denken zelf dat we door middel van usability testen en optimalisatie veel hebben verbeterd, maar je weet natuurlijk maar nooit.”

In eerste instantie zal de nieuwe kassa draaien naast de oude. “We gaan A/B testen of het goed gaat, dus niet iedereen krijgt de nieuwe kassa nog te zien. Als het goed gaat, gaan we volledig over. Dit zijn de eerste stapjes naar ons einddoel: een gepersonaliseerde kassa op behoefte, zodat we jouw keuzes kunnen onthouden. Als we bijvoorbeeld jouw voorkeur qua bezorging kennen, dat we daar beter op kunnen aansluiten. Dat zorgt voor meer gemak voor de klant.”

“Als er echt iets mis gaat en de kassa er bijvoorbeeld uitligt, heb je een groot probleem. Dat zou een gigantische kostenpost zijn. We hebben natuurlijk wel een back-up draaien, die bij problemen ingezet kan worden. Op zo’n moment heeft iedereen de focus om het probleem op te lossen. Dan zet je iedereen bij elkaar, van: fix it. Je wilt dan het liefst helpen oplossen, maar je moet dan echt even de developers hun werk laten doen. Ik blijf erbij zitten, al is het alleen maar om het idee dat je iets kunt doen. En als er beslissingen moeten worden genomen, kun je dat meteen doen. Het is belangrijk dat je er gewoon staat als Product Owner.”

“Mijn werk vind ik heel leuk alhoewel ik nooit verwacht had dit te doen. Ik wilde vanaf m’n twaalfde verpleegkundige worden en heb dat toen één jaar gestudeerd. Het is heel leuk om met developers te werken, je bouwt samen hele mooie dingen. Ik vraag ze soms om mij mee te nemen in hun belevingswereld: ik wil er zelf ook heel veel van leren, alhoewel je moet oppassen dat je niet op hun stoel gaat zitten. Coderen zal ik nooit kunnen. Ik zou het wel willen. Als ik op mijn twaalfde wist wat voor studies er nu waren, dan had ik het wel anders gedaan waarschijnlijk.”

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘Techgirl van de Maand‘. Vind jij dat Marjolein dé Techgirl van maart 2017 moet worden? Stem vanaf 27 maart op haar! Give her all your support!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.