Het interviewen van succesvolle tech vrouwen is altijd leuk, maar nog leuker is het wanneer deze TechGirls eigenlijk helemaal niet doorhebben dat ze zo bijzonder zijn. Deze TechGirl van de Week, Nicky Ter Maat, is hier een goed voorbeeld van. “Natuurlijk wil ik wat vertellen over waar ik me mee bezighoud, maar ik heb eigenlijk nog niet echt een bijzonder verhaal hoor!” vertelt Nicky mij. Ik lach zachtjes, want Nicky heeft totaal niet door dat ook zij een grote inspiratie is.

Schoolvoorbeeld

Niet alleen de grote verhalen moeten worden uitgelicht, maar ook het delen van verhalen waarin iemand net haar eerste stappen zet, is belangrijk. Goed, misschien ben ik bevooroordeeld omdat ook Nicky uit het mooie Overijsselse dorpje Heino komt, maar ik zie een mooi voorbeeld in haar.

Waar allerlei soorten instanties op verschillende manieren vrouwen proberen over te halen om te kiezen voor een technische studie of omscholing hiertoe, heeft Nicky deze keuze meteen gemaakt. Dat is toch precies het schoolvoorbeeld waar we naartoe willen in onze samenleving? Meer vrouwen die uit zichzelf kiezen voor een technische opleiding. Nicky vertelt je meer over haar keuze.

Bedankt, docent wiskunde!

Nicky zit in haar derde jaar van de HBO-ICT/Software Engineering opleiding op Saxion. Hoe zij bij deze opleiding terechtkwam? “Eigenlijk had ik nooit eerder echt nagedacht over een technische studie. Mijn docent wiskunde had Technische Informatica gestudeerd en vertelde me hier eens wat over. Hierdoor werd ik toch wel nieuwsgierig en besloot naar een open dag te gaan. Vanaf dat moment bleek dat een informatica-opleiding super goed bij mij paste! Vooral het verrichten van nuttige dingen waarmee je anderen kan helpen, vind ik leuk.”

Het balletje ging al gauw rollen. Nicky werd penningmeester bij Syntaxis: een studievereniging gericht op alle ICT-gerelateerde studies en gaming. De vereniging organiseert van alles en nog wat, van lezingen tot LAN-parties. Of Nicky zelf zo’n gamer is? “Mag je de Sims en Rollercoaster Tycoon ook als games beschouwen?” zegt ze lachend.

Moneybird

Waar al haar interesses samenkomen, is haar stage bij Moneybird. “Het is toch wel een leuk verhaal,” vertelt Nicky. “Moneybird is een platform waar we een makkelijk boekhoudprogramma voor zzp’ers aanbieden. Ik kwam met Moneybird aan de praat, en we grapten over dat ik er zo goed zou passen omdat ik me bezighield met geld in de rol van penningmeester. En nu bouw ik mee aan de mobiele Android en iOS apps voor ze! Het mooie vind ik dat het platform echt heel nuttig is voor zzp’ers. Ik heb het idee dat ik echt wat kan bijdragen en mensen kan helpen.”

Nicky krijgt veel ruimte om ‘on the job’ te leren. “In dit gebied ga je gewoon veel fouten maken. En dat is ook goed, want van fouten maken leer je weer. Het mooie is dat je ook gewoon de ruimte krijgt om nieuwe dingen te leren, om zelf te ontdekken. Dat maakt het zo leuk.”

Weinig vrouwen

Het valt Nicky toch nog wel tegen hoe weinig vrouwen er nog maar te vinden zijn in het ICT-wereldje. Toen ze begon aan de internationale stroming van de ICT-opleiding, bleken slechts 8 van de 100 studenten vrouwelijk te zijn. Nu is zij nog maar de enige vrouw in het derde jaar… Wow! Waarom is dit zo?

“Vrouwen hebben het idee dat ICT een wereld voor mannen is. Ik merk zelf wel dat er soms inderdaad grappen gemaakt worden die misschien niet zo geschikt voor vrouwen zijn. Maar eigenlijk zijn vrouwen wel gewoon nodig in de ICT-wereld. We hebben immers allemaal dezelfde kwaliteiten, hoewel vrouwen vaak communicatief iets vaardiger zijn. We hebben een andere denkwijze, die heel nuttig kan zijn. Op deze manier kunnen we namelijk meer visies combineren, om tot een heel goed idee te komen!”

Voorliefde voor tech?

Of Nicky altijd al een TechGirl was? “Ik vond het altijd wel erg leuk om vroeger een bepaald spelletje te spelen, waarmee je andere spellen kon bouwen. Ook hadden mijn vriendinnen en ik vroeger allemaal een Tumblr-pagina. Ik vond het heel leuk om dan met wat HTML-codes te prutsen. Dit waren dingen die ik leuk vond om te doen, maar het lag er nog niet heel dik bovenop dat ik zou eindigen in een technische carrière.” Dit laat dus nog maar eens zien dat iedereen de keuze kan maken voor een technische opleiding, ook als je niet vanaf kinds af aan bent ondergedompeld in deze materie.

“In mijn vrije tijd ga ik wel eens bezig met het bouwen van apps. Het leukste appje waar ik aan heb gewerkt, is een soort van boodschappenlijstje. Heel handig, alleen is het bouwen ook een behoorlijk tijdrovend klusje, naast de studie en het studentenleven. Ik ga me in ieder geval in de toekomst blijven bezighouden met programmeren. Ik zou graag een eigen bedrijfje starten, met iets nuttigs waarmee ik mensen echt kan helpen.”

Of Nicky nog goed advies heeft voor vrouwen die twijfelen over een technische (ICT-)opleiding? “Je leert er echt veel en je zal ook nooit ophouden met leren. Nieuwe technieken en technologieën zorgen hier wel voor namelijk. Vind je het leuk om altijd te blijven leren, dan zit je met een ICT-opleiding wel goed. Wees niet bang dat het een mannelijke opleiding is: sta stevig in je schoenen, dan kan je al die mannen wel aan!”

Wil jij dat Nicky TechGirl van de Maand wordt? Stem dan vanaf aanstaande maandag (27 november) op haar! 

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.