wifi logo op smartphone

NETGEAR Nighthawk RAXE500 recensie – Zo is wifi wel fantastisch

Je zou ze wat intimiderend kunnen vinden, de producten van NETGEAR. Waar de Orbi’s wel heel vriendelijk zijn met hun witte verpakking en blauwe letters, zien we bij veel andere producten, juist de Nighthawks, dat er is gekozen voor een wat duister design. Sowieso is het design van de NETGEAR Nighthawk RAXE500 die we mogen reviewen nogal intens: zwart met vleugels. Wat vinden we daarvan en wat doet dit apparaat? TechGirl Laura Jenny test het uit.

Waar veel techgadgets die we op TechGirl bespreken heel toegankelijk zijn en ook dagelijks worden vastgehouden, is dat bij de producten van NETGEAR toch iets minder voor de hand liggend. Dat komt omdat het netwerktechnologie is. Ondanks dat je dit apparaat niet dagelijks in je handen hebt, heb je er jaren plezier van nadat je het één keer instelt. NETGEAR legt in zijn app prima uit hoe je zijn producten kunt installeren en instellen.

NETGEAR Nighthawk RAXE500

Heb je nog geen idee wat zo’n Nighthawk kan, geen probleem, daar is deze recensie namelijk ook voor bedoeld. Het is een router die met de nieuwste wifi-vorm kan werken, namelijk Wifi 6E. Er zijn nog niet heel veel gadgets zijn die hiervoor ondersteuning bieden, maar ze bestaan zeker wel. Waar je nu op je modem of router gewend bent dat je 2,4 GHz-verbinding hebt en 5 GHz, komt er nu nog een extra netwerk bij: 6 GHz.

Nighthawk RAXE500 is in staat om je hele huis van een stevige internetverbinding te voorzien. NETGEAR belooft 10,8Gbps als maximum internetsnelheid en je zou op een oppervlakte van 175 m2 maximaal 60 apparaten kunnen gebruiken op het internet dat Nighthawk doorgeeft. Nu denk je misschien: handig voor bedrijven, maar een beetje serieuze smart home heeft ook al een heleboel apparaatjes die allemaal gebruikmaken van wifi: de slimme kattenvoermachine, de slimme peertjes in al je lampen, de sterrenhemellamp in je slaapkamer, je luchtreiniger: het gaat snel. 

NETGEAR biedt zodanig goede verbinding dat je er bijvoorbeeld goed mee kunt VR’en. Virtual Reality is één van de zwaarste dingen die je een internetverbinding aan kunt doen: het doorgeven van de volledig virtuele spelwereld en het daarbij ook nog registreren van input die jij geeft met de knoppen. Om eerlijk te zijn heb ik dit niet getest, maar na het makkelijke instellen van de NETGEAR Nighthawk RAXE500 merkte ik een duidelijke verbetering van de wifi-verbinding die ik gewend ben.

Abonnement

Bovendien zit er ook beveiliging ingebouwd in de Nighthawk en dat is een fijn idee. Zeker binnen smart home wordt er soms weinig rekening gehouden met cyberveiligheid en elke extra horde die cybercriminelen moeten nemen is er weer een om ze buiten de deur te houden. Wat ik wel jammer vind, is dat je hiervoor een apart abonnement moet afsluiten à 100 euro per jaar. Dat is iets wat je toch liever niet wil als je voor de aanschaf van het gadget al flink je portemonnee moet trekken.

MobileMobile

Nighthawk RAXE500 is een geweldig apparaat, maar je moet veel geld neertellen voor fanatastische, toekomtbestendige wifi: 600 euro maar liefst. Ben je een soort ultrasmart home aan het bouwen dan is dat het zeker waard, maar voor mensen met een wat kleinere smart home die überhaupt wat minder vragen van hun wifi is het een bedrag dat waarschijnlijk weinig mensen bereid zijn om te betalen. Toch hoeft het niet allemaal met smart home te maken te hebben, want gamers die vaak wat meer van hun wifi vragen, kunnen zeker baat hebben bij een router als Nighthawk. Hij kan alles net even wat sneller verwerken, waardoor je bij het gamen kunt rekenen op een stabielere connectie, wat heel welkom is als je bijvoorbeeld online speelt.

Vliegtuig van Batman

Toch even terug naar het design van de Nighthawk, want ik vind hem wel wat lomp. Met zijn vleugels lijkt het net een nieuw vliegtuig van Batman en hij is zo gitzwart dat hij in veel interieurs toch wat veel opvalt. Wat mij betreft een tikke intimiderend, maar dat is dus onterecht. Ik ben erg te spreken over de app van NETGEAR met alle duidelijke uitleg. Als je daar niet genoeg aan hebt, dan geven de lichtjes ook aan wat je moet weten, want elk onderdeel van de verbinding heeft een lampje dat al dan niet brandt om snel problemen op te sporen.

Zou ik deze router kopen? Ik denk het niet. Ik game wel, maar draai over het algemeen geen hele zware VR-spellen of stream ook nagenoeg geen ingewikkelde multiplayersituaties. Het is voor smart home-apparatuur wel erg handig, maar eigenlijk koop je zo’n router als deze pas als je merkt dat het niet zo lekker loopt met je huidige wifi, of als je bijvoorbeeld met een heel gezin of een klein bedrijf in een pand leeft. Maar als je ervoor kiest, dan heb je met deze router een geweldig maatje dat je van een stevige verbinding voorziet en je internetverbinding toekomstbestendig maakt dankzij Wifi 6E.

wifi logo op smartphone
Pluspunten
Erg makkelijk te installeren
Inderdaad een betere verbinding
Minder positief
Abonnement nodig voor betere security
Aan de dure kant
Niet per se nodig voor iedereen
7.5

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.