Nearshoring bij Affinity

Nearshoring: Affinity in Lissabon geeft kijkje in de keuken

Detacheren ken je waarschijnlijk wel… maar nearshoring? Nearshoring is een steeds populairdere keuze voor bedrijven die op zoek zijn naar manieren om hun activiteiten uit te breiden en te optimaliseren. Meestal heeft dat betrekking op IT, want daar leent nearshoring zich perfect voor. Hoe dat zit? Daar weet IT consultancy bedrijf Affinity alles van. We bezochten hen in het bruisende Lissabon en namen direct een kijkje in de keuken!

Wat is Nearshoring?

Met nearshoring huur je extra arbeidskrachten in, die werken vanuit het (nabije) buitenland. Vaak kiezen bedrijven ervoor om bepaalde bedrijfsactiviteiten uit te besteden aan externe partners in nabijgelegen landen, meestal binnen dezelfde tijdzone of een vergelijkbare geografische nabijheid. Deze aanpak biedt diverse voordelen, zoals kostenbesparingen, culturele affiniteit en betere communicatie.

Er bestaat ook nog zoiets als offshoring, wat vaak op hetzelfde neerkomt, maar arbeidskrachten werken dan in een totaal ander continent. Vanwege werktijden, (bedrijfs)cultuur, taal, politiek en wetgeving wordt meestal liever de voorkeur gegeven aan nearshoring. Offshoring gebeurt vaak uit lage(re)loonlanden, wat voor projecten met een strak budget een uitkomst kan bieden.

Waarom nearshoring?

Als we kijken naar een Portugees bedrijf als Affinity, dan zijn er een aantal voordelen te benoemen in de samenwerking met (bijvoorbeeld) Nederlandse bedrijven:

Taal en cultuur

Het kiezen van Lissabon als nearshore-locatie stelt Affinity in staat om te werken met professionals die niet alleen bekwaam zijn in de vereiste vaardigheden, maar die ook goed Engels spreken en die zelf ook volgens Europese normen en waarden leven. Dit draagt bij aan een betere communicatie en goed begrip van de klantbehoeften.

Kostenbesparingen

Nearshoring biedt aanzienlijke kostenbesparingen in vergelijking met het inhuren van personeel in Nederland. Niet alleen ligt het loon en stuk lager; ook hoeft er geen rekening worden gehouden met het werkplekbezetting/huisvesting in Nederland. Dit doet de nearshorer namelijk gewoon vanuit het land waar hij/zij woonachtig is.

Tijdzonevoordelen

Door te opereren binnen een vergelijkbare tijdzone minimaliseert Affinity de uitdagingen van het omgaan met grote tijdsverschillen. Dit maakt directe communicatie en samenwerking tussen teams eenvoudiger en efficiënter.

Hoog opleidingsniveau

Portugal staat erom bekend veel te investeren in opleiding. Portugal kent een hoog aantal Bachelor en Master studenten, waarvan er velen in de IT terechtkomen.

Remote work friendly

Tijdens de rondleiding bij Affinity kwam ter sprake dat ‘remote werken’ echt omarmd is door de Portugese bevolking. Er zijn maar weinig landen in de wereld waar remote werken zo geïntegreerd is in het dagelijks bestaan, als in Portugal.

Affinity: een innovatie hub

Lissabon, met zijn bruisende cultuur en groeiende technologische scene, dient als een ideale locatie voor Affinity’s nearshore-operaties. Het bedrijf heeft strategisch talent aangetrokken in de regio en heeft een innovatieve werkomgeving gecreëerd die gericht is op samenwerking en groei.

Talentpool: Lissabon herbergt een diverse en hoogopgeleide talentpool, vooral op het gebied van technologie en digitale dienstverlening.

Innovatieve omgeving: De stad Lissabon staat bekend om haar ondernemersgeest en innovatieve sfeer. Affinity profiteert van deze omgeving door een cultuur van creativiteit en continue verbetering te stimuleren.

Samenwerking met lokale gemeenschap: Affinity heeft banden opgebouwd met de lokale gemeenschap in Lissabon, wat niet alleen bijdraagt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, maar ook de betrokkenheid van het personeel vergroot. Zo kan personeel gebruik maken van allerlei voordelen die deze gemeenschap/ondernemers bieden. Zoals bijvoorbeeld: met korting naar de sportschool, een huisdierverzekering, etc.

Affinity als familie: Affinity organiseert allerlei leuke events en samenkomsten om het gezelliger te maken voor werknemers. Attenties voor verjaardagen, geboortes, en andere life events. Affinity probeert een fijne familiaire sfeer uit te stralen als warm bad voor iedereen die er werkt.

Wil je meer weten over Affinity? Bekijk dan de Affinity website.

Conclusie

Nearshoring kan een slimme keuze zijn voor bedrijven die streven naar efficiëntie, kostenbesparingen en continuïteit van hun dienstverlening. Affinity werkt al meer dan tien jaar op deze manier, met Lissabon als een centrum van innovatie en groei. Het bedrijf heeft al een mooie marktpositie op het Nederlandse nearshore-werkveld weten te bemachtigen en hoopt dit verder te kunnen uitbouwen in de komende jaren. En natuurlijk niet alleen in Nederland…

Hartelijk dank aan Affinity!

Met name aan Beatriz Silva, Madalena Cerqueira, Catarina David en Inês Pompeu dos Santos voor de hartelijke ontvangt, het open gesprek en alle informatie die we mochten inwinnen. Super leuk, zo’n kijkje in de keuken! En mooi ook om te zien dat we met zo’n grote groep likeminded vrouwen samen konden komen. Dank!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.