Modellenwerk was vroeger het bijbaantje van Nadia Dekkers (30), maar een echte passie daarvoor voelde ze niet. Voor studeren overigens ook niet. Na haar havo startte ze een HBO-opleiding in Vastgoed en Makelaardij. “Het was totaal niet mijn ding en daarnaast ben ik ook een beetje te eigenwijs voor studeren geloof ik.” Uiteindelijk heeft ze in een verkort traject de opleiding Communicatie afgerond en nu doet deze beauty with brains iets wat perfect bij haar past: corporate recruitment in de hightech-branche.

Via een vriendin kwam ze op haar eenentwintigste aan haar eerste echte baan bij een uitzendbureau als vestigingsassistente. “Door de crisis werd mijn contract helaas niet verlengd en kwam ik na een tijdje thuis te zitten. Ik moest echt gaan soulsearchen om te bedenken wat ik wilde doen. Contact met mensen vond ik heel belangrijk, maar ik heb een hekel aan die hard sales, dus ik wilde niet de commerciële kant op. Uiteindelijk kwam ik uit bij corporate recruitment, dat is het werven van mensen voor één bepaald bedrijf.” Het idee was er, maar Nadia had alles behalve de achtergrond om recruiter te worden, dus waar moest ze beginnen?

Junior-recruiter

“Ik ging op zoek naar een baan als assistent in een bedrijf waarvan ik hoopte dat ik daar door zou kunnen groeien op het gebied van recruitment.” Dit lukte haar en binnen drie maanden werd ze intern gepromoveerd tot junior-recruiter. “Ik werd gekoppeld aan een ervaren recruitster die mij de fijne kneepjes van het vak leerde.” Toen het slechter met het bedrijf ging, kwam Nadia via diezelfde recruiter in contact met iemand van ASML, een Nederlands hightechbedrijf. Daar zochten ze op dat moment recruiters met ervaring in hightech-branche.

Van vaste baan naar freelancer

“Ik had altijd een auto op mijn screensaver staan, met het idee dat ik die later ging kopen als ik genoeg geld zou verdienen. Een van de freelancers van ASML kwam op een dag naar me toe en zei iets in de trant van ‘als je die auto nu nog niet kunt kopen, kun je misschien beter iets anders gaan doen’. Hij vertelde over zijn ervaringen als freelancer en vroeg me simpelweg of dat ook niet iets voor mij was. Die opmerking is blijven hangen en een tijdje later werd ik gebeld met de vraag of ik interesse had in een project als freelancer bij Philips voor drie maanden.” Binnen een paar dagen had Nadia haar vaste baan opgezegd en binnen twee weken haar eigen freelancebedrijf van de grond gekregen. Leuk detail: haar droomauto is inmiddels werkelijkheid geworden!

Philips

Philips huurde haar in als Talent Acquisition Consultant met als focus de divisie Research. Dit departement ondersteunt binnen Philips andere divisies in het ontwikkelen van nieuwe technologieën en producten. Hier zoeken zij een heleboel knappe koppen voor; van researchers tot testers. “Aan mij de taak om deze mensen te sourcen en te recruiten. Mijn scope is global, dat wil zeggen dat ik veelal mensen uit het buitenland haal, omdat de gevraagde competenties hier in Nederland eigenlijk niet te vinden zijn.” Het project waar Nadia voor aangenomen was, werd verlengd. Inmiddels werkt ze ook voor Philips Innovation Services. Deze divisie begeleidt innovaties van Philips naar de markt.

Genderdiversiteit

“Als recruiter draag je een grote verantwoordelijkheid. Je moet kijken naar wat de kandidaat het bedrijf brengt, maar ook wat het bedrijf voor de kandidaat kan betekenen. Iemand kan op papier heel goed bij het bedrijf passen, maar als diegene uiteindelijk niet in de cultuur en values van een bedrijf mee kan, is het wasted time and money geweest.” Genderdiversiteit is momenteel een hot item, zo ook voor Nadia. “Ik sta echt voor meer vrouwelijk talent in de tech-branche; high tech ladies unite! Mijn missie is om ervoor te zorgen dat er een betere balans komt in de man/vrouw-verhouding in technische bedrijven.” Of ze dit als freelancer blijft doen of toch haar eigen onderneming gaat beginnen, zal de toekomst uitwijzen.

Dit interview verscheen in de terugkerende reeks van ‘Techgirl van de Maand‘. Vind jij dat Nadia dé Techgirl van juli 2017 moet worden? Stem vanaf 24 juli op haar! Give her all your support.

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.