Naast Solar Car nu ook een Solar Boat van Universiteit Twente

Afgelopen week werd de “Conrad Solar Boat Twente” gepresenteerd. 15 studenten van Universiteit Twente hebben er maanden aangewerkt en eindelijk mochten ze hem laten zien!

Varen op zonne-energie, eigenlijk best logisch, want open water betekent ook veel in de zon. Toch wordt er in de scheepvaart nog niet veel gedaan op het gebied van duurzaamheid, terwijl 80%(!) van de goederen in Nederland aankomt per schip. Reden genoeg voor Jasper Admiraal en Hidde Prik om daar wat aan te doen. Het idee voor de Solar Boat is geboren.

Een boot met vleugels

Met maar liefst 7 meter lengte kun je niet bepaald spreken van een klein bootje. Hij weegt totaal 110 kilo en heeft een topsnelheid van 45 km/uur. Je verwacht het misschien niet, maar hij haalt zijn snelheid uit vleugels. De draagvleugels zijn bevestigd aan de romp. Vanaf 20 km/uur tillen de vleugels de romp uit het water. De vleugels worden elektronisch aangestuurd met een sensor die de positie van de boot meet. Zo kan de boot stabiel over het water “vliegen”.
De energie komt uit thin-film zonnecellen. Normale zonnecellen zijn breekbaar, maar deze zijn buigbaar. Deze techniek is nieuw en wordt nu uitgebreid getest en geoptimaliseerd. Zelfs op zonneauto’s is deze nog niet gebruikt!

Live zien?

Dan moet je in het Hemelvaartsweekend richting Friesland. In Akkrum wordt de Eneco Zonnebootrace georganiseerd, het Nederlands Kampioenschap. Op dag 1 wordt er zo’n 50 km gevaren, op dag 2 staat onder andere de sprint op het programma.

MobileMobile

(P.S. Zouden ze daar een hele goede marketeer hebben gehad die de link van de woorden “hemel” en “vaart” legde met “zon” en “boten”?!).

WK Monaco

Over twee maanden wordt het WK in Monaco georganiseerd. Doel is om daar op het podium te eindigen. Behalve de boot optimaliseren is er nog een logistieke uitdaging voor het team: er is een crowdfunding- campagne opgezet om een lange trailer te bekostigen om de boot in Monaco te krijgen.

Meer info: www.solarboattwente.nl

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.