Het op de voet volgen van informatiestromen via sociale mediakanalen zou ons hyperconnected maken. De een na de andere melding verschijnt op ons smartphonescherm en blijkbaar kunnen we de drang om te kijken, bang om iets te missen, maar moeilijk weerstaan. Facebook stelt me via een melding op de hoogte van een tijdlijn-plaats-tweedaagse en vraagt me of ik nog meer activiteiten met vrienden wil delen. Het bericht voelt eerder als een waarschuwing, om Facebook-(ob)sessies te minderen dan meer te delen, wat waarschijnlijk het doel van de social media-gigant voorbijschiet.

Digitale detox

Mindfulness wint in zowel het echte leven als in de digitale wereld de laatste jaren aan terrein. De drang om dagelijkse prikkels te ontvluchten met meditatietechnieken lijkt groter dan ooit. Van sportscholen met Body & Mind locaties, Yogales met geiten, zelfhulpboeken tot Mindfulness-apps. De Londense creatieve studio Blond verwerkt de hier en nu filosofie in een Mindfulness Phone. Het bedrijf speelt met de telefoon handig in op de digitale detox hype.

Terug naar analoge tijdperk

De Mindfulness Phone geeft beperkte toegang tot internet en staat in principe op offline-modus. Op de e-ink display staat de datum, tijd en de weersituatie. Met analoge toetsen lijken ze 15 jaar terug in de tijd te willen springen. Het ‘vroeger was alles beter’-gehalte lijkt nogal hoog. De tijd dat er nog geen internet op je mobiel was en je werd veroordeeld tot een inbelverbinding van minstens drie kwartier op je PC. Tijdens het inbelritueel zou een set oordopjes niet misstaan en menig techno-dj zou jaloers zijn op de  decibellen die je modem produceerde.

Alternatief

Wanneer de  ‘detoxphone’ op de markt komt en wat hij mag kosten is nog niet bekend. Mocht je de prikkels op je huidige smartphone niet meer trekken, of vermoed je dat apps verwijderen of het ding even wegleggen niet volstaat, dan hebben we alvast een alternatief: de Profoon XF GSM DUALISM is geheel WiFi-, camera- en touchscreen-vrij. Het apparaat blijft zelfs drijven en is niet kapot te krijgen. In het holst van de nacht op jacht naar de wc-rol in je éénpersoonstent, terwijl je al te laat bent voor Disco-Yoga? Geen paniek, de Profoon heeft nog een zaklampfunctie ook! Vanaf 64,95 euro is hij van jou. Een prikkelvrije zen-vakantie gegarandeerd!

Laat een antwoord achter

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.