Electrische auto Marianne Anke

Mijn ervaring met elektrisch rijden – op roadtrip naar Berlijn!

TechGirl Marianne is om. Haar volgende auto wordt een elektrisch auto. Een elektrische deelauto. Want als gezin samen hebben ze hem niet zo veel nodig. Haar eerste ervaring met elektrisch rijden, met Anke naar Berlijn, was een gaaf avontuur dat ze graag met je deelt!

Alle auto’s dezelfde stekker: veel handiger

Er zijn veel verschillende stekkers voor elektrisch auto’s in omloop. En dat merk je als je een laadpaal gaat zoeken. Je moet er één hebben waar jouw stekker op past. Gelukkig zijn daar apps voor, zoals de New Motion app, waarin je kunt selecteren welke auto je hebt, wat het bereik is en waar laadpalen zijn met jouw stekkersoort. Voor zover ik heb kunnen ontdekken is een aantal stekkers veel voorkomend en kun je bij een laadpaal met een van die drie stekkers opladen. Dus zorg in ieder geval dat je auto een van deze veelvoorkomende stekkers heeft.

Alle laders snelladers: ook veel handiger!

Als je – net als wij – een lange rit aan het maken bent, dan zit je er niet op te wachten om elke twee uur minstens veertig minuten stil te staan voordat je auto weer opgeladen is. Tref je een laadpaal met minder vermogen, dan ben je veel langer dan die veertig minuten bezig. Dat wil je dus niet. Dus langs bijvoorbeeld bij benzinestations moeten wat mij betreft altijd snelladers staan.

(Nog even een kleine anekdote: weet jij hoe de laders van Fastnet werken? Je weet wel, die gele bogen die je bij benzinestations in Nederland ziet? Ik dacht dat je je auto onder die gele boog zette en dat er dan een soort elektrisch veld zou ontstaan waardoor je auto zou opladen. Dat blijkt niet zo te werken, haha…).

Overigens kun je thuis prima verbinden met een laadpaal met minder vermogen. Je komt thuis, zet je auto de hele nacht aan de lader en je stapt ‘s ochtends in een opgeladen auto. Wanneer de accu vol zit, stopt het laadproces vanzelf. O, en je kunt je auto zelfs aan een stopcontact leggen thuis; het is de minst snelle manier van laden, maar hij doet het wel!

Hebben alle laadpalen dezelfde betaalmethode?

Nee. Je kunt niet overal met een betaalpas betalen. Voor de rit naar Berlijn hadden wij een New Motion pas en druppel mee. Hiermee konden wij betalen. Maar in Duitsland kwamen we bijvoorbeeld ook een laadpaal tegen waar je alleen met een app kon betalen. En die app konden we niet ter plekke downloaden vanwege de crappy elektronische snelweg in Duitsland. Iemand vroeg ons via Instagram Stories was het grote verschil is tussen elektrisch rijden en ‘gewoon’ rijden. Nou: dat je naar een benzinestation kunt gaan en gewoon altijd kunt betalen is dus wel een groot verschil met elektrisch rijden.

Overigens heb je natuurlijk ook de wereld aan tankpassen en kun je niet bij elke tank met een willekeurig tankpas betalen, maar de veelheid aan betaalmogelijkheden met elektrisch is schrikwekkend. En niet handig. Uiteraard krijg je hier ook meer handigheid in naarmate je meer met de auto rijdt. Je herkent de laadpalen en betaalmogelijkheden, zorgt dat je alle soorten apps op je telefoon hebt staan. Maar toch. Opladen en afrekenen bij een kassa is toch niet zo raar gedacht?

Het allerbelangrijkste: meer laadpalen!

En dan vooral meer laadpalen in het buitenland. In Nederland kom je een heel eind: bij veel tankstations en parkeergarages heb je de mogelijkheid om op te laden. Nu zijn we in Nederland verschrikkelijk verwend met ons tankstation-netwerk, maar fijn zou zijn als in ieder geval bij elk tankstation een oplaadpunt zou komen. Een laadpaal staat niet noodzakelijkerwijs naast de benzinepompen, maar vaak een eindje verderop op de parkeerplaats. Je zet immers je auto voor langere tijd weg. En een laadpaal in een parkeergarage is gewoon een fantastische service. Kortom: we boffen in Nederland.

Zoals ik al schreef, dit is mijn ervaring na één keer een flinke rit naar Berlijn, in de Nissan Leaf. Het rijdt fantastisch. Rijd je in de eco modus, dan wordt je vanzelf rustig omdat je ook op de snelweg lekker rustig rijdt. Ik wil ook elektrisch gaan rijden. Hoe meer je rijdt, hoe beter je de auto en zijn mogelijkheden leert kennen. Dat je precies weet hoeveel je écht kunt rijden op een opgeladen tank. En tot hoever je moet opladen om bij je eindpunt te komen. En dat je alle oplaadpalen ook echt kunt vinden. Het wordt allemaal makkelijker. En als we nu allemaal elektrisch gaan rijden, dan wordt het in rap tempo voor iedereen makkelijk. Dus hup, waar wacht jij nog op?

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.