Payconiq: je kent het waarschijnlijk niet als je de naam zo leest, maar in menig webshop kun je ermee afrekenen. Dit online betaalsysteem komt uit Luxemburg, maar begint steeds meer in te burgeren in Nederland. Eén van de mensen die zich daarvoor inzet is Michela Bonvissuto, die verantwoordelijk is voor het risicomanagement. Deze TechGirl van de Week is enorm gedreven. “Ik begon als CDD analyst, maar ik merkte dat ik meer in mijn mars had.”
Michela Bonvissuto komt oorspronkelijk uit Malta. Ze verhuisde drie jaar geleden naar Nederland om betere carrièrekansen na te jagen. Ze heeft haar diploma criminologie op zak, met een specialisme in Environmental Crime. Kortom, iemand die graag diep in een zaak duikt en een hart heeft voor het oplossen van problemen. “Ik was altijd vooral geïnteresseerd in het ‘criminaliteit’-deel ervan. Ik startte mijn carrière als data-analist bij de FIAU (Financial Intelligence Analysis Unit). Nu ook, als risicomedewerker ben ik steeds bezig met welke risico’s we als bedrijf lopen en of we ons wel aan de wet- en regelgeving houden.”
Michela Bonvissuto
Ze wilde graag naar Nederland voor haar carrière en dat is goed gelukt. Ze begon echter wel vanaf een ‘nulpunt’: “Ik was bij Payconiq begonnen als data analyst, maar ik merkte dat ik meer in mijn mars had. Na een paar weken heb ik aangegeven dat ik echt wel meer kon dan wat ik nu qua werk kreeg. . Ik wilde ook meer verantwoordelijkheid en zo kreeg ik na een paar maanden de functie van team lead. Na bijna 2 jaar bij de afdeling CDD gewerkt te hebben, werd ik echter benaderd met de mogelijkheid om bij de afdeling Risk aan de slag te gaan als Risk Associate. Voor mij betekende dat een grote stap voorwaarts in mijn carrière, dus ik wist dat dit een kans was die ik niet kon laten liggen. Het klinkt als een gekke ommezwaai na CDD-analist, maar ik heb een goede mentor en een sterk ondersteuningssysteem op het werk die dit allemaal mogelijk hebben gemaakt.”
Michela heeft het erg naar haar zin bij Payconiq. “Het viel me in het begin echt op hoe divers dit bedrijf is. Er werken meer dan 40 nationaliteiten en het is echt een samenwerkingsomgeving. Ik kreeg ook meteen het gevoel dat Payconiq een heel transparant bedrijf is. Het gaat om je vaardigheden, niet om wat je bent of waar je vandaan komt. Je wordt ook beoordeeld op je werk. Er is geen micromanagement, en ze richten zich op het werk dat je doet. Dit past niet alleen heel goed bij mijn werkethiek, maar laat ook meer ruimte voor creativiteit en het verbeteren van dingen.”
Een risico-afdeling heeft te maken met veel verschillende afdelingen: ze zitten niet op hun eigen eiland. Ze moeten immers zorgen dat elke afdeling volgens de regels werkt. Zo werken ze van IT tot HR. “Iedereen moet compliant zijn en de juiste standaarden nastreven en acties opvolgen. Wij zitten als team dus veel in meetings om met andere afdelingen te bespreken wat ze doen en welke risico’s er eventueel spelen. Zeker nu, ons bedrijf groeit, we gaan een nieuwe fase in, er ligt veel druk op iedereen en dingen veranderen, dan is het belangrijk om te allen tijde de risico’s in kaart te hebben.”
Samenwerking
Het voordeel is nu wederom de samenwerking die hoog in het vaandel staat in het bedrijf. “Hierdoor heb je een groot support system en kun je het samen dragen. Ik vind mijn baan geweldig: er is altijd weer een nieuwe uitdaging en dat betekent dat ik constant leer. Ik geniet er ook van dat geen dag hetzelfde is. Het gaat niet op de automatische piloot, het is elke dag weer sparren met heel veel teams en afdelingen: iedereen heeft zijn eigen deadlines en verschillende belangen. Anderzijds is de meest uitdagende factor van werken in een bedrijf met zoveel nationaliteiten dat iedereen een andere communicatiestijl heeft en dat brengt soms extra uitdagingen met zich mee.”
Michela wil graag nog meer uitdaging. “Ik werk toe naar een senior-positie. Ik wil een risk manager worden en dichterbij de hogere hiërarchie komen. Ik zou het geweldig vinden als het management 100 procent op mijn oordeel zou vertrouwen. Zeker als vrouw. Er werken hier wel veel vrouwen gelukkig, waar ik van leer. Ze inspireren me om net even dieper te gaan. We hebben vrouwelijke ontwikkelaars, onze juridische afdeling wordt geleid door een vrouw en er zijn veel vrouwelijke product owners aanwezig. Maar ik voel me prettig bij mannen en vrouwen: als er maar respect en vertrouwen is.”
Had Michela niet vroeger al de tech in gewild? “Ik dacht dat het een heel complex onderwerp was, met bijvoorbeeld programmeren. Hoe meer jaren er verstreken, hoe meer kansen er echter waern en toen ik het eindelijk wat beter begreep, was ik heel erg dol op technologie. Mijn advies voor andere vrouwen in de tech is dat je op zoek moet gaan naar een leider of mentor waar je naar op kunt kijken, en voor vrouwen die nog niet in de tech zitten dat ze zich niet laten intimideren door het woord technologie of de eisen die in een vacature worden gesteld. Ik had op Malta een manager die ik zie als mijn mentor: zij leerde me dat perceptie heel belangrijk is en dat je altijd professioneel moet blijven. Je moet letten op de details en altijd als iemand je iets vraagt, net even wat extra doen. Ik doe dat ook en ik hoop dat dat gezien wordt, en teruggegeven.”