batterij apps

Met deze tips haal je alles uit je batterijen

Wat zijn we blij dat al onze elektronische gadgets draagbaar zijn en in no time zijn opgeladen. Je smartphone, oordopjes, rookmelder, laptop, e-bike en ook je elektrische auto werken zo fijn dankzij de accu die erin zit. Dat zijn lithium-ion accu’s om precies te zijn. Hier lees je tips waarmee je de levensduur van lithium-ion accu’s verlengt én ze verantwoord kan afvoeren.

Moderne lithium-ION batterijen geven ons ontzettend veel vrijheid en plezier. Je hoeft je smartphone allang niet meer vier uur aan de lader te leggen. Die is tegenwoordig in een half uurtje al voor 80% opgeladen. Dankzij de extra kracht van deze batterijen hoef je ook niet meer met een koptelefoon modelletje oorwarmer over straat, maar heb je minimalistische, draadloze oortjes. Handig is dat deze accu’s bijna niet uit zichzelf leeglopen en geen last hebben van het memory-effect. Bij traditionele batterijen liep de capaciteit steeds verder terug als je deze niet netjes op het juiste moment oplaadde.

Alleen maar voordelen zou je denken? Nou niet helemaal.

Tips om je batterijen topfit te houden

Deze batterijen kunnen niet zo goed tegen enorme ontlading. Leg je smartphone daarom aan de lader als die 30% aangeeft, dan gaat de batterij langer mee. Dat geldt natuurlijk ook voor al je andere apparaten. Snelladers zijn handig, maar ze verlagen de levensduur. Apparaat even niet nodig? Bewaar ze bij een vulling van 40%. Deze accu’s houden niet van kou, hitte en geweld. Het gevaar bestaat dat ze hierdoor beschadigd raken waardoor ze in brand kunnen vliegen of zelfs ontploffen. Gebruik daarom altijd originele laders en leg apparaten niet in de zon. 

Verantwoord afscheid nemen

Helaas gaan apparaten na verloop van tijd kapot en moeten ze de deur uit. Gooi ze dan zeker niet in je kliko! Dat is enorm slecht voor mens en milieu! Verbranding van deze accu’s geeft enorm veel milieuschade. Lithium recycling is in verschillende opzichten veel beter. 

Sluit de kringloop

Producenten en distributeurs zijn in Nederland verplicht om gebruikte en defecte batterijen en oplaadbare accu’s terug te nemen. Lever daarom de losse accu’s in, doe dit in een plastic zakje zodat ze niet kunnen kortsluiten! Het is niet gemakkelijk of zelfs onmogelijk om je accu uit je telefoon of andere appraten te schroeven, lever daarom je toestellen netjes in. Op die manier sluit je de kringloop.

Dit artikel kwam samen met it-recycling.nl tot stand.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.