Marjolein Boggemann

Marjolein Böggemann: “Ik wilde al langer ondernemen, maar durfde niet”

Marjolein Böggemann is ondernemer en CEO van insmart, een bedrijf dat een product heeft ontwikkeld waarmee installatiebedrijven cv-ketels kunnen beheren op afstand. Enorm disruptive voor die branche, waardoor deze potentiële TechGirl van de Maand wel lef moet hebben om insmart te verkopen. Gelukkig lukt dat goed.

Marjolein Böggemann zegt: “Het idee voor insmart is bedacht door mijn compagnon. Hij had een bedrijf verkocht en wilde hiermee starten. Hij had zijn huis verhuurd en moest steeds vele kilometers maken om daar iets te fixen met de cv-ketel. Hij dacht: “Een lage waterdruk, dat had ik toch van huis moeten zien?” waarop hij ging kijken wat hij daarvoor kon aanschaffen. Dat bestond echter niet, tot zijn grote verbazing. Ik was destijds marketing- en productmanager en ik geloofde in hem en zijn idee. Ik wilde bovendien al langer ondernemen, maar ik durfde het nooit. Dit leek me gaaf om op te zetten en zo gezegd zo gedaan.”

Marjolein Böggemann

Marjolein liep tegen hetzelfde probleem aan als veel andere mensen in een loondienstbaan: angst voor de risico’s van ondernemen. “Ik was al die tijd te voorzichtig, maar uiteindelijk wist ik: als ik het nu niet ga doen, dan doe ik het nooit. Ik had al zoveel werkervaring. Ik vond het tof in de tech, waarin ik na mijn studie internationale bedrijfskunde was gaan werken. Ik wist hoe een mobiel netwerk werkte, maar ervaring in de installatietechniek had ik niet.”

Dat maakt het een extra spannende keuze, maar die was toch snel gemaakt. “Het kwam bij elkaar door het Internet der Dingen. Hierdoor leek het ons een goed idee om een product te ontwikkelen dat hier ook deel van uitmaakte. We richten ons daarbij echt op installatiebedrijven, want die hebben vaak ketels in onderhoud. Als ze op afstand cv-ketels of tenminste snel kunnen zien wat er aan de hand is, dan kunnen ze veel slimmer werken.”

Marjolein en haar compagnon zijn het bedrijf helemaal samen gestart. “Ik had spaargeld en dat was ook nodig, want dit vergde een investering van ons allebei. Je kunt heel lang wikken en wegen over een besluit, maar toen ik het besluit eenmaal nam viel alle angst van me af. Het was een grote drempel om die stap te nemen, maar op het moment dat ik dacht: ik ga het gewoon doen, heb ik die angst nooit meer gevoeld.”

Eerlijk zijn

Natuurlijk komt het samen ondernemen met zijn voors en tegens. “Je begint met zijn tweeën, maar je moet wel alles met elkaar bespreken. Dat betekent dat je eerlijk moet zijn over wat je vindt dat er moet gebeuren en dat je sowieso alles tegen elkaar moet kunnen zeggen. Dat kunnen wij. Ik ben er bijvoorbeeld ook nooit mee bezig dat ik een vrouw ben. Ik ben zo gefocust op wat wij willen neerzetten. Dat is uiteindelijk ook als vrouw belangrijk: je eigen ding doen en je daarop richten.”

MobileMobile

Er staan nog wel wat uitdagingen te wachten. “Vooral zien hoe we moeten groeien is een uitdaging: vooruitdenken over hoe we ons als bedrijf moeten ontwikkelen en hoe we daar komen. Als je ondernemer bent ben jij de persoon die moet nadenken welke stappen er worden gezet, terwijl dat in loondienst bijvoorbeeld vaak wordt bepaald. Soms duurt het als ondernemer even voor die route zichtbaar wordt.”

insmart

Zeker als je als bedrijf een product maakt, is visie minstens net zo belangrijk als geduld. “Het ontwikkelen van hardware vergt veel tijd, dus je moet wel even doorzetten. We hebben installatiebedrijven die ook geloven in deze visie, die helpen ons mee met pilots. We kunnen nu met corona ook niet alles thuis doen, want we hebben een programmeer- en testkamer waar we cv-ketels en thermostaatcombinaties kunnen uitproberen.”

insmart is nu net de markt opgegaan en dat betekent werk aan de winkel voor Marjolein. “Het belangrijke is ook om de focus op één ding te houden. Er komen zo vaak dingen naar je toe waar je misschien iets mee wil doen, maar de kunst is om de focus te houden op wat je wil neerzetten.”

Marjolein Böggemann is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Houd TechGirl in de gaten voor de stemronde, die eind deze maand online verschijnt.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten