Marit

Marit Storm: “Tegenwoordig zijn mensen steeds meer op hun privacy gesteld”

Hoewel de wereld enorm is ingericht op het hebben van één specialiteit, is het veel beter om juist veelzijdig te zijn. Onze potentiële TechGirl van de Maand Marit Storm weet dat. Zij heeft haar eigen bedrijf in grafisch design én is fotograaf. Dat betekent dat ze de hele dag bezig is met technologie.  

Als je Marit laat kiezen tussen grafisch ontwerp en fotografie, dan kiest ze voor contact met mensen: “Eigenlijk vind ik juist de afwisseling zo leuk. Na een hele dag op locatie een bruiloft fotograferen is het heerlijk om de dag erna lekker achter mijn bureau logoschetsen te maken. En elke fotografie-opdracht is weer zo anders, hetzelfde geldt voor grafisch ontwerp.

Maar als ik dan echt moet kiezen zou ik toch voor fotografie kiezen. Het brengt me toch vaker in contact met mensen, naar nieuwe plekken en het vastleggen van speciale momenten blijft toch altijd bijzonder werk. Daarnaast is het een gouden combi; ik kan nu mijn klanten van totaalplaatjes voorzien. Een visitekaartje met mooie portretfoto? Een menukaart met fotografie van de gerechten? Een trouwreportage opgeleverd in mooi fotoboek? Omdat ik niks hoef uit te besteden kan ik ervoor zorgen dat alles op één lijn zit en veel flexibeler te werk gaan.”

The Storm Factory

Marit klinkt als een doorgewinterde zakenvrouw, maar dat is niet hoe haar bedrijf is gestart. “Tijdens mijn reis door Australië besloot ik het Instagram-account The Storm Factory, dat ik in eerste instantie had aangemaakt voor een schoolproject, te gebruiken om mooie reisfoto’s te delen. Ik vond fotografie altijd al fantastisch, maar toen ik in Australië een aantal shoots deed met vriendinnen en ook voor het eerst voor mijn foto’s betaald werd, besloot ik dat ik dit wilde gaan doorzetten. Tegelijkertijd kon ik daar ook wat centen verdienen met het ontwerpen van logo’s voor mensen die ik ontmoette. Ik had tijdens en na mijn studie al best wat praktijkervaring opgedaan tijdens het werken voor verschillende bedrijven, maar ik vond het altijd lastig dat ik nooit 100% mijn eigen ding kon doen. Nu viel eindelijk het kwartje.”

Ze bleef een lange tijd in Australië, waar ze haar bedrijfje opbouwde. “Toen ik na een jaar in Australië terugkwam kreeg ik de kans om voor een fotograaf als assistente te gaan werken. Een functie waarin ik de fotograaf hielp met mijn grafische kwaliteiten en tegelijkertijd van hem de fijne, technische kneepjes van het vak leerde. Ik had mij namelijk, naast een paar fotografielessen tijdens mijn opleiding, nooit echt verdiept in de technische kant van fotografie. Toen ik hier meerdere klussen aan begon te nemen en facturen moest gaan schrijven werd het dan echt tijd om mijn bedrijfje te gaan registreren bij de KvK.“

Marit heeft al een aantal mooie opdrachten binnengesleept. “Ik vind het altijd superleuk als mijn werk ergens wordt gepubliceerd. Zo rijdt er een oude schoolbus die is omgetoverd tot rijdend hostel op en neer langs de Westkust van Australië met mijn logo erop. Maar ook iedere bruiloft vind ik fantastisch; de hele dag met vrolijke mensen doorbrengen, de meest magische momenten vastleggen en achteraf zoveel dankbaarheid!”

Sony A7iii

Als je Marit tegenkomt, dan zal haar Sony camera niet ver weg zijn. “Ik ben fotografe en grafisch ontwerper, dus ik breng mijn tijd vooral door achter een computer en anders heb ik een camera in mijn handen. Momenteel gebruik ik vooral mijn Sony A7iii body met 35mm-F2.8 lens van Zeiss, maar ik gebruik ook regelmatig een 50mm-F1.8 of een 70-200mm-F1.8 van Canon, met een lens-converter ertussen. Ik werk het liefst met natuurlijk licht, maar soms gebruik ik ook een flitser op mijn camera of creëer ik een setting met lampen of flitsers. Voor het bewerken van foto’s en mijn andere werkzaamheden als grafisch ontwerper werk ik meestal op mijn Macbook Pro. Ik gebruik een Adobe-pakket en gebruik vooral Photoshop, Illustrator, Indesign en Premiere Pro. Het komt ook regelmatig voor dat ik word ingehuurd door een bedrijf en met hun hardware werk, dus met een andere camera of computer.”

Hoewel ze zichzelf niet tech-minded vindt, ziet ze wel in dat ze er enorm afhankelijk van is. “Ik ben niet het meisje dat altijd als allereerste op de hoogte is van de nieuwste updates, maar ik vind het wel belangrijk dat ik met de juiste hard- en software werk. Bovendien zijn er leuke ontwikkelingen op het gebied van tech. Ik hou wel van een reisje, dus voor mij is het ontzettend fijn dat alle hardware steeds compacter wordt. Zo ben ik afgelopen jaar overgestapt van een grote, zware spiegelreflexcamera en werk ik nu met een veel kleinere en aanzienlijk lichtere systeemcamera. Daarnaast vind ik het ook heel tof dat drones steeds eenvoudiger, kleiner en krachtiger worden en tegenwoordig door bijna iedereen gebruikt kunnen worden!” 

Amfibie-camera

Niet dat ze al helemaal content is, want ze kan nog wel iets bedenken wat mag worden uitgevonden: “Een betaalbare, goede amfibie-camera! Dus één die je zowel op land als in water kunt gebruiken, zoals een GoPro, maar dan met de kwaliteit en functies van een systeemcamera, waar je niet eerst de jackpot voor hoeft te winnen!” 

Marit heeft veel te danken aan social media, maar is er niet constant mee bezig. “Social media is natuurlijk hartstikke fijn om te gebruiken als digitaal portfolio. Je kunt je werk laten zien, maar ook klantenreviews weergeven of eenvoudig behind-the-scenes materiaal delen. Ik haal er zelf regelmatig klusjes uit. Wel neemt het veel tijd in beslag en ik laat het makkelijk naar de achtergrond vervagen. Eigenlijk post ik echt veel te weinig.“

Daar heeft ze binnenkort ook niet meer tijd voor, want ze heeft het spannende plan om voor onbepaalde tijd op reis te gaan. “In juli dit jaar wil ik voor onbepaalde tijd op reis gaan in Noord- en Zuid-Amerika. De bedoeling is om mijn zaak te blijven runnen tijdens het reizen. Het lijkt me ontzettend gaaf om bijvoorbeeld wekelijks een bruiloft te fotograferen en op die manier alle mooie plekjes van een land te verkennen. Maar al die bruiloften binnenslepen wordt nog een hele klus denk ik! Daarnaast wil ik ook heel graag meer vrij werk gaan maken, fotoreportages van bijzondere mensen die ik tijdens het reizen ontmoet bijvoorbeeld. Maar tegenwoordig zijn mensen steeds meer op hun privacy gesteld en kan je niet zomaar foto’s publiceren, dus dat wordt misschien ook nog een dingetje.”

Een eigen bedrijf runnen

Marit is helemaal self made en ze ziet het als een grote misvatting dat jonge mensen geen succesvolle bedrijven kunnen runnen: “Het is echt niet zo onmogelijk om als jonge meid je eigen bedrijf te starten en runnen. Het ligt er natuurlijk helemaal aan wat je gaat doen, maar je hebt echt niet altijd een startkapitaal nodig, of een duur kantoor, of een hoop werknemers. Als starter kan je prima met je laptop vanuit je woonkamer of de bibliotheek werken. En als je je een beetje inleest op internet en af en toe wat vragen kan stellen aan een kennis met een onderneming kan je echt veel meer zelf dan je zou denken! Doen! Echt waar, gewoon doen. Je hebt echt geen hele opleiding in ondernemen nodig, je hoeft niet van tevoren alle scenario’s uit te denken.”

“Verzamel een aantal ervaren ondernemers om je heen die je af en toe wat vragen kunt stellen over alle ingewikkelde keuzes, zoek desnoods een boekhouder op die je helpt met financiën. Als starter krijg je sowieso uit alle hoeken hulp aangeboden, neem die vooral aan als je dat fijn vindt. En schat jezelf nooit te laag in. Jij kunt dit! Anders zou je toch niet eens nadenken over je eigen bedrijf? Jij hebt bepaalde kwaliteiten die anderen niet hebben en daar mag je ook best wat geld voor vragen, ook als dit ongemakkelijk voelt of omdat jij het gevoel hebt dat het niet zo’n big deal is. Natuurlijk is het oké om af en toe eens een gratis klusje te doen om een bepaalde groep binnen te komen, of omdat jouw werk ergens wordt gedeeld. Maar laat niet over je heen lopen.”

Marit is in de race om TechGirl van de Maand te worden. Je kunt op haar stemmen wanneer de stemmenbussen openen aan het einde van deze maand. 

Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed Instagram Feed

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Ook interessant
TechGirl loves Eco tech <3

Cookies op TechGirl.nl

Wij maken gebruik van cookies op TechGirl.nl. Je kunt ze direct toestaan door op 'Accepteren' te klikken. Liever handmatig aangeven wat je wel en niet wilt toestaan? Kies dan voor 'Verander cookie settings'.

Privacy beleid | Sluiten