online meeting

Mariëlle van Dijk deed MBO en is nu developer

Als MBO’er loop je wel eens tegen vooroordelen aan. MBO studies zouden geen echte studies zijn, want: ‘te praktisch’. Ook wordt er in de IT wereld vaak expliciet om HBO+ geschoold personeel gevraagd, want dat zou het minimale niveau moeten zijn om oplossingsgericht te kunnen denken. Helemaal niet waar, zo bewijst potentiële TechGirl van de Maand Mariëlle van Dijk. Zij is met haar MBO-diploma succesvol PHP backend developer geworden.

Mariëlle wist al vrij snel dat ze iets in de IT wilde gaan doen. “Ik ben mijn hele jeugd bezig geweest met computers. Mijn ouders zeiden altijd: Waarom zit je zoveel achter die computer? Het simpele antwoord is: ik vond het gewoon leuk. Ik begon met [red: bouwen van] kleine websites voor van alles en nog wat. Zelfs mijn hond heeft zijn eigen website gehad, waar mensen zijn foto’s konden bekijken.”

MBO Applicatiebeheer

Mariëlle deed HAVO/Atheneum maar stopte daarmee. “Ik wilde iets praktisch doen. Ik was net op tijd om het leenstelsel voor te blijven en maakte de stap naar MBO mede omdat ik dan niets hoefde te lenen. MBO Niveau 4 Webdevelopment, Applicatiebeheer en Gamedevelopment werd het. Die naam klopte echter niet helemaal: het was vooral web- en gamedevelopment. Mijn voorkeur lag uiteraard bij webdevelopment, waar ik in mijn vrije tijd al veel mee bezig was.”

Hoewel… veel tijd om andere dingen te doen, had Mariëlle niet. “Ik woonde ver weg van mijn opleiding, dus was dagelijks veel aan het reizen. Juist omdat ik die focus had, wist ik het wel voor elkaar te boksen om mijn MBO (die eigenlijk vier jaar moest duren) in drie jaar af te ronden. Na een paar maanden onderzoek, kwam Mariëlle terecht bij haar eerste werkgever. “Toen begon het allemaal. Ik ging in dienst bij PTI, de pioniers van bellen op nummer, voornamelijk in de energiewereld. Ik heb daar een paar tools ontwikkeld, maar ik zat daar niet lang, want ik ging na een nieuwe zoektocht naar iFresh.”

Mariëlle van Dijk

“iFresh maakte webhops en websites, gekoppeld aan de Filemaker-database. Het werk was leuk, maar mijn contract stopte na een maandje of tien, omdat ze geen werk meer voor me hadden. Als jonge vrouw in de IT kwam ik toen terecht bij OnlineAfspraken, die een tool maken waarmee klanten online afspraken konden maken bij bijvoorbeeld kappers en massagesalons. De werkzaamheden daar waren niet helemaal mijn ding: er was veel vrijheid, maar dat betekende ook veel vaagheid.”

Inmiddels is Mariëlle als fullstack-developer bij Foodticket gaan werken, waar ze goed op haar plek zit. “Ik doe wat frontend dingen en wat devops, maar backend blijf ik het leukste vinden. Onze app Orderbuddy staat op de terminals van restaurants, en daarmee zorgen ze onder andere dat de keuken een bestelling doorkrijgt. Ik kwam bij Foodticket terecht via een recruiter. Sinds ik heb getekend ben ik niet meer op kantoor geweest, ik werk er nu een half jaar. Ik houd echter wel van thuiswerken, dus het gaat goed.”

MobileMobile

Of haar MBO-diploma ooit een issue was? “Soms mis ik het wel, maar niet omdat ik de kennis niet heb. Ik heb er echter juist voor gekozen geen HBO te doen, omdat ik liever op andere wijze m’n vak wilde leren: in de praktijk dus.” Een succesvolle aanpak, want inmiddels heeft ze al veel goede werkgevers op haar cv mogen zetten.

80 stukjes

Het programmeren is voor Mariëlle net een puzzel. “Je moet het oplossen en soms is het moeilijk, dan weer makkelijk. Soms mis je 80 stukjes, of heb je er teveel. Je moet echt kijken naar wat je echt nodig hebt, al weet je soms niet eens wat voor puzzel je moet maken. Het is heerlijk om er zoveel over na te kunnen denken. Soms doe ik dat ook buiten werk om, want mijn partner is ook developer en daarmee doen we wat zij-projecten. We willen bijvoorbeeld een platform ontwikkelen waarop je recruiters kunt beoordelen.”

Als advies voor potentiële vrouwen in tech zegt Mariëlle: “Wees nieuwsgierig, stel veel vragen en let er tijdens de proefperiode goed op of een bedrijf echt bij je past.” Een andere belangrijke les is om je niet te snel uit het veld te laten slaan. Mariëlle: “Soms zijn mensen enorm hard tegen anderen. Zo zei mijn MBO hoofddocent dat de opleiding niets voor mij was en ik beter kapper had kunnen worden.”

Gelukkig gebruikt Mariëlle dit soort opmerkingen alleen als extra brandstof op haar vuur, want ze is er niet minder hard door gaan werken. “Het wordt over het algemeen wel beter hoe vrouwen in de IT worden behandeld, maar ik vind micro agressies echt een groot ding. Bijvoorbeeld wanneer iemand een kamer binnenkomt en zegt: ‘Goedemorgen mannen!’ Dan denk ik echt: ‘Ik zit hier gewoon…’. Ook is er een recruiter geweest die zei dat ik sneller van baan wisselde, dan hij van vriendinnen toen hij achttien was…” Nog veel werk aan de winkel dus voor een betere, veiligere werkplek voor vrouwen in de tech!

Mariëlle van Dijk is in de running om TechGirl van de Maand te worden. Stem eind deze maand op haar, hier op TechGirl, in ons losstaande stemartikel. Succes!

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.

Cookies op TechGirl.nl

Mogen wij cookies plaatsen?

Privacy beleid | Sluiten